Is er leven na de dood? | Column

Waarschijnlijk is dit de meest gestelde vraag op aarde. Mensen waren nieuwsgierig of ze konden vliegen. Nu is de grote vraag of er leven is op een andere planeet, maar ook of er leven is na de dood. Persoonlijk denk ik van niet. Als je je ogen voor het laatst gesloten hebt, is en blijft het donker. Een zwarte vlek waar je inkijkt totdat het niets meer is. De kist wordt gedragen naar een plateau en 75 minuten later is de oven uitgebrand en ben jij niets meer dan korreltjes. Leuk om te lezen is het niet, maar de waarheid is niets minder.

De golven stromen mijn kant op als ik op het strand lig. Het zachte zand knippert onder mijn voeten en mijn handen liggen gevouwen op mijn hart. Duizenden sterren schitteren aan de hemel. Is er leven na de dood? Een houtstapel brandt tot er alleen nog kooltjes over zijn. Ik verlies mijn zicht en  dan is het donker. Complete duisternis. Zoals ik zei geloof ik niet in het leven na de dood, maar als ik een beeld kies, dan is het dit. Liggend op het strand kijkend naar de sterren met een lekker vuur. Vergeet uiteraard niet de golven die tegen de rotsen slaan en de zwarte schaduwen van een groep meeuwen. Dat lijkt me een vredig gezicht.

Leven na de dood: de poort voorbij

Daar is het witte licht! Of nee, toch niet. Er is maar een enkele poort die opengaat en dat is degene van de begraafplaats. Het mooie is dat elk individu een eigen invulling heeft wat hij of zij wil geloven. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij worden er onderzoeken gedaan naar wat er gebeurt in de hersenen wanneer iemand sterft. Veelvuldig wordt er gezegd dat mensen die overlijden hun leven als een film voorbij zien komen. Dat lijkt me een mooie afsluiting van het leven op aarde. Wist je dat jijzelf elke dertig jaar opnieuw wordt herboren? Dat is waarom er wordt gezegd dit doe ik in een vorig leven.

Zelf vliegen gaat ons niet lukken, want daarvoor is echt een vliegtuig nodig. Zelf naar de zeebodem gaan is mogelijk in een onderzeeër. Wat we in ieder geval zeker weten is dat we zelf dood moeten gaan en ik geloof er niet in dat er een nieuw leven opduikt wanneer ik mijn ogen heb gesloten. Ik ben overigens heel benieuwd hoe ik over dertig jaar naar dit artikel kijk.

Waar geloof jij in?

Photo by Ales Krivec on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. rachel schreef:

  ik geloof wel er na de dood nog wel wat is 😉 ga er niet teveel op in want vind dit nooit leuke dingen om te lezen 😉

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het een goede vraag! Op dit moment denk ik niet dat er leven na de dood is. Vroeger als kind wel. Ik ging naar een christelijke school en dacht dat je na de dood naar de hemel ging waar Jezus je dan verwelkomde vanaf zijn met bloemen versierde troon.

 3. Gea schreef:

  Interessant om te lezen. Ik denk juist wel dat er meer is dan alleen dit leven

 4. lodi schreef:

  Precies wat jij schrijft, is ook waar ik in geloof. Het is goed dat iedereen hier anders in denkt en dit ook mag zeggen.

 5. Ilona Wielinga schreef:

  ‘Leuk om te lezen is het niet, maar de waarheid is niets minder’, dat kan je denk ik nooit 100% zeker weten. Dat ontdek je pas als je daadwerkelijk gaat. Of je ontdekt het nooit omdat er niks meer is en je dus geen besef meer hebt.
  Ik kan hier lang over filosoferen. En heb er geen antwoord op. Ik geloof niet per se in een leven na de dood. Maar ik geloof ook niet dat alles out of nowhere stopt.

 6. Jouvence schreef:

  Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde & in reïncarnatie.

 7. Marsha schreef:

  Ik zelf denk dat er niks is. Maar aan de ene kant zou ik heel graag willen geloven dat er wel wat is. Lastig haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *