Je kunt de toekomst niet uitstippelen | Column

In de trein een boek lezen kan erg ontspannend zijn. Als ik met de trein reis, lees ik graag een e-book via Storytel. Zo deed ik dat ook een paar weken geleden. In het boek dat ik las (en welke nog niet uit is), Spoorloos van Suzanne Vermeer, kwam ik het volgende citaat tegen. ‘Dit wilden we, je kunt de toekomst niet van a tot z uitstippelen en verwachten dat het leven die lijn volgt.’ Een interessant citaat. Want eenieder kan een gebeurtenis uit haar geheugen halen welke anders verliep dan was voorspeld. Dat maakt het fragiel. Vind je niet?

Toekomstplannen van 2012

Voor mijn toekomst had ik een eigen beeld gemaakt. Eerst financiële opleidingen van het MBO afronden. Vervolgens doorgaan met de opleiding accountant op het HBO waarnaar ik een eigen boekhoudkundig bedrijf zou kunnen opstarten. Met daarbij kennis over belastingen en dergelijke. Deze route heb ik niet afgemaakt. Doordat een stage misliep, ben ik direct gestopt met school. Lang heb ik het daar moeilijk mee gehad, maar zoals routes kunnen veranderen, veranderen ook dromen. Ik werk nu als communicatieplanner en ben gelukkig & goed terechtgekomen. Het blijkt maar weer dat je de toekomst niet kunt uitstippelen.

Evolutionaire oorsprong

Aan Google stelde ik de vraag: waarom willen we weten hoe de toekomst eruit gaat zien? Hoopvol klikte ik op het eerste zoekresultaat. Namelijk een bericht van verslaggever Sanne Huisman op nporadio1.nl, maar dat bericht is leeg. De meest directe toekomst zit vol verrassingen. Human heeft in 2021 een interessant artikel geschreven waarom mensen de toekomst willen voorspellen. Het antwoord vind ik niet meer dan logisch. Namelijk het wegnemen van onzekerheden. ‘Dit heeft een evolutionaire oorsprong, omdat je brein de wereld zo goed mogelijk wilt begrijpen. Met het verspillen van zo min mogelijk energie. Hoe meer energie je overhoudt, hoe beter dit je in staat stelt om te overleven,’ zo zegt neurowetenschapper Michiel van Elk.  

De toekomst kun je niet uitstippelen

Suzanne Vermeer is een goede schrijfster. Alleen al in de eerste hoofdstukken ben ik verrast door haar creativiteit. Ik bewaar het boek voor als ik met de trein reis. Al ben ik benieuwd naar wat er nog komt. Voor dit jaar heb ik nieuwe plannen en doelen gemaakt. Ik ben gemotiveerd om die af te strepen met de hulp van de nieuwe Purpuz planner, maar wat komen gaat weten we niet. De toekomst laat zich niet uitstippelen.


Uitgelichte afbeelding door Gustavo Fring on Pexels.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. nicole orriens schreef:

    Het doet me ook denken aan John Lennon’s uitspraak: Life is what happens while you’re making plans.

  2. Dio schreef:

    Interessante gedachtes. En ik snap helemaal dat je het lekker vindt om een boek te lezen als je in de trein zit. Heb ik ook. Zowel Storytel als een fysiek boek. Even lekker ontspannen vind ik dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *