Column | Je moet je niet zo aanstellen

Ik ben een enorme klagert en dat gaat de hele dag zo. Echter zijn er ook mensen die zich kunnen aanstellen of ik heb tenminste het gevoel dat zij dat doen. Regelmatig lees je in mijn artikelen meer over mij en mijn autisme, maar je kunt ook overdrijven. Laat ik zeggen dat mijn mening is dat mensen zich ook kunnen aanstellen. Autisme en andere stoornissen zijn lang niet bij iedereen bekend of niet geaccepteerd, maar door de nadruk te leggen op wat je niet kunt, wordt het begrip niet groter. Ben jij dat met mij eens?

Via sociale media volg ik steeds meer mensen met een aangeboren handicap. Bij gebrek aan een betere verwoording laat ik het hierbij. Ik vind dat deze mensen zich tekort doen en zich aanstellen. Voorbeelden noem ik niet, want dat vind ik niet geschikt in deze column, maar ik kan mij er goed boos om maken. Ik maak mij boos, omdat zij juist het zicht op het kaartje er op een verkeerde manier opplakken. Iedereen wil begrepen worden en alle mensen hebben behoefte nodig aan iemand die luistert. Naar hen. Zo ook ik natuurlijk. Op een lichte manier probeer ik kijk te geven in mijn leven slash denkwijze, maar wel op een wijze dat ik mijzelf niet teneerdoe.

Wat verandert er in iemand leven als je er donker tegenaan kijkt? Ikzelf denk vrij weinig. Volgens mij is het bewezen dat iemand met een positieve mindset meer voor elkaar krijgt. Dat is fijn. Alleen als je de nadruk legt op de stoornis kan dat juist tegenwerken. Als ik een tip zou geven, zou het zijn dat je vooral jezelf moet blijven, want je bent tenslotte de beste versie van jouzelf. Er is niemand anders die precies is zoals jij. Unieker kan het niet.

Aanstellen overdreven, waarom een taboe?

Het woord aanstellen is wellicht wat overdreven bewoord. Het zegt echter wel hoe ik erover denk. Schrijven over autisme vind ik trouwens goed. Daarmee maak je zaken bespreekbaar en dat is toe te juichen. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe meer je bereikt. Is dat niet het motto? Alleen waarom zo de nadruk leggen op ‘het taboe’? Misschien merk je wel dat ik het niet snap, maar ach. Mijn mening zit vaak net op een andere manier in elkaar.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Ik word momenteel getest of ik autisme heb! Aan de ene kant ben ik er erg benieuwd na omdat het veel dingen zou kunnen verklaren. Aan de andere kant ben ik bang voor dat ‘Stempeltje’ Om het zo maar even te noemen. Ach momenteel laat ik alle gesprekken etc op me af komen en daarna zie ik wel of ik een stempeltje krijg en zo ja welk stempeltje want in wezen veranderd dat namelijk helemaal niks aan wie ik ben. Het is niet zo dat ik een stempeltje krijg en opeens een heel ander persoon zou zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *