Jongeren ervaren meer eenzaamheid tijdens crisis

Ja, de verpleegtehuizen zijn gesloten. Dat weten we allemaal, want we mogen alleen nog maar zwaaien naar onze familieleden daar. En het is niet alleen daar zwaaien, maar ook naar sportclubs, kroegen en andere locaties waar jongeren elkaar ontmoeten. Met andere woorden: ik voel mij vergeten, omdat alle aandacht gaat naar de bescherming van de ouderen in onze samenleving. Mentaal breekt het jongeren meer en meer op. Dat is iets waar ik echt in geloof. Jongeren ervaren meer eenzaamheid tijdens het Covid-19-virus en misschien is dat niet heel gek.

Vorige week woensdag keek ik naar de nieuwsuitzending waar Jaap van Dissel tabellen ging uitleggen. Nederland en Denemarken zijn beide landen waar de besmettingsgraad onder de 1 ligt, wat erg goed is. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans is om besmet te raken met de bijbehorende symptomen. Jongeren en daar mag ik mijzelf nog toerekenen (yes!) worden het hardste geraakt en dat zeg ik met zorgvuldige woorden. Eén tabel liet in kleuren zien hoeveel contacten mensen op een enkele dag hebben. Het is voor jou waarschijnlijk geen verassing dat dat de groep tussen 15 en 25 jaar. Uitgaan, samen een sport beoefenen of gewoon een film kijken. Het hoort bij het leven.

Lees meer: Lavendel is de lekkerste geur die ik ken

Geen sociale contacten: jongeren ervaren meer eenzaamheid

Deze eenzaamheid ervaar ik ook. Geen praatje in de wandelgangen van het werk, geen ontmoetingen met vrienden en ook trampolinespringen kan geen doorgang vinden. Wat ik persoonlijk het moeilijkste vind hierin, is dat ik alleen mezelf hoor denken. Ik mis de stemmen van de mensen die ik graag hoor 😊 Af en toe althans. En aan alle dingen in het leven zit een maar, dus ook aan deze, want op internet zijn er elke dag meer artikelen te vinden. Jongeren ervaren meer eenzaamheid deze dagen. Wat uiteraard schokkend is en de oorzaak die hiervoor wordt genoemd in de meeste artikelen, is dat er een grote omschakeling heeft plaatsgevonden in sociale activiteiten.

Lees meer: Voor eeuwig en altijd alleen

Initiatieven in het land

Eén van de artikelen waar mijn blik op viel, is die van Daan die zich aanmeldde bij join-us.nu. Daan is net als ik autistisch en ik vind het spannend om een café in te lopen. Dat is niet iets voor mij, omdat ik niet kan voorspellen wat te verwachten. Ik meldde mij daarom aan bij een ander initiatief, Stay Connected van Demi om online vrienden te maken. Als je toch het huis niet uit kan hé. We houden het maar op zwaaien op veilige afstand, want onze samenleving spreekt alleen nog in termen van anderhalve meter.  

Photo by Sydney Sims on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *