Karton verkiezen boven plastic | Column

MC Kleuver/ november 12, 2020/ Column/ 9 comments

Wist je dat er zonnebrillen worden gemaakt van plastic uit de oceaan? Het Nederlandse initiatief Ocean Cleanup verkoopt de zonnebrillen, zodat zij kunnen investeren in het opruimen van de plasticsoep. Toen ik halverwege september mijn eigen kamer betrok, had ik een enkele afvalbak. Overgebleven etensresten, drankverpakkingen en ook het plastic verdween in dezelfde vuilniszak. Daar liep ik dan ’s ochtends naar de container toe. Maar dit is niet hoe ik ingesteld ben. Ik probeer alles zo goed mogelijk te scheiden en toen was daar de tweede afvalbak. Als je het aan mij vraagt, is het de tijd om karton te verkiezen boven plastic.

Alleswetend zoals we zijn, weet iedereen dat plastic in de natuur niet kan vergaan. Daarom zoekt de overheid met bedrijven oplossingen om deze plasticoorlog tegen te gaan. Sinds 2016 geven winkels geen tasjes gratis mee, maar betaal je daar een aantal centen voor. In een infographic welke te vinden is op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat er drie miljard van deze tasjes in omloop zijn. En dat enkel in Nederland. Op de markt krijg je ze overigens nog altijd gratis, volgens mij. Afgelopen dinsdag heb ik mijn boodschappen bij de Albert Heijn gedaan. Op de groente- en fruitafdeling zijn er nog altijd tasjes om uit het apparaat te trekken. Schop dit eruit zou ik zeggen en leg er kartonnen zakken voor terug.

Lees meer: De échte MC Quiz! #1 Plastic

kartonnen dozen.

Het overgrote deel neemt een eigen plastic tas mee naar de winkel. Een goede stap naar duurzaam boodschappen doen, maar komen wij van de 3 miljard tasjes die nog door Nederland zwerven? Ik denk inzamelen voor nieuwe zonnebrillen. Al vind ik 199 euro toch duur. Zou je karton verkiezen boven plastic voor een bril?


Lees ook: In sprookjes blijven geloven | Column

Uitgelichte afbeelding door jacqueline macou from Pixabay

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

9 Comments

 1. Voor een bril zou ik eerlijk gezegd niet weten, verder doe ik wel alle aan zo min mogelijk afval en alles in de juiste bak, bij de Jumbo kan je kiezen voor papieren zakken naast plastic voor je groente en fruit.

 2. TJa, of ik zoveel geld neer zou leggen voor een bril? Durf ik nog niet te zeggen. Wel ben ik het met je eens dat er te veel plastic in omloop is. Erger mij dan ook dood aan het groente en fruit dat bv per stuk verpakt zit.

 3. Ik vind het mooi dat steeds meer producten worden gemaakt van gerecylced materiaal.

 4. Nee, want ik vind het een hoop geld voor een bril. Wel probeer ik thuis zoveel mogelijk afval te scheiden.

 5. Dat wist ik niet. Plastic bah zeg. Ze bedenken iedere keer iets nieuws.
  Goed artikel.

 6. Oe, prijzig. Ik weet niet of ik karton boven plastic zou kiezen, want een bril gaat lang mee

 7. Voor nbril niet.maar probeer wel xo duurzaam mogelijk te doen

 8. Ik heb tegenwoordig altijd een zak in mijn handtas steken en in de koffer van de auto liggen er ook meerdere 🙂

 9. ik vind het een top idee natuurlijk maar ik word echt misselijk van die papieren rietjes en aangezien ik elke dag die nutri flesjes drink… geloof mij dat is niet te doen met zo’n papieren ding

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*