Written by 14:00 Column • 9 Comments

Karton verkiezen boven plastic | Column

karton verkiezen boven plastic

Wist je dat er zonnebrillen worden gemaakt van plastic uit de oceaan? Het Nederlandse initiatief Ocean Cleanup verkoopt de zonnebrillen, zodat zij kunnen investeren in het opruimen van de plasticsoep. Toen ik halverwege september mijn eigen kamer betrok, had ik een enkele afvalbak. Overgebleven etensresten, drankverpakkingen en ook het plastic verdween in dezelfde vuilniszak. Daar liep ik dan ’s ochtends naar de container toe. Maar dit is niet hoe ik ingesteld ben. Ik probeer alles zo goed mogelijk te scheiden en toen was daar de tweede afvalbak. Als je het aan mij vraagt, is het de tijd om karton te verkiezen boven plastic.

Alleswetend zoals we zijn, weet iedereen dat plastic in de natuur niet kan vergaan. Daarom zoekt de overheid met bedrijven oplossingen om deze plasticoorlog tegen te gaan. Sinds 2016 geven winkels geen tasjes gratis mee, maar betaal je daar een aantal centen voor. In een infographic welke te vinden is op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat er drie miljard van deze tasjes in omloop zijn. En dat enkel in Nederland. Op de markt krijg je ze overigens nog altijd gratis, volgens mij. Afgelopen dinsdag heb ik mijn boodschappen bij de Albert Heijn gedaan. Op de groente- en fruitafdeling zijn er nog altijd tasjes om uit het apparaat te trekken. Schop dit eruit zou ik zeggen en leg er kartonnen zakken voor terug.

Lees meer: De échte MC Quiz! #1 Plastic

kartonnen dozen.

Het overgrote deel neemt een eigen plastic tas mee naar de winkel. Een goede stap naar duurzaam boodschappen doen, maar komen wij van de 3 miljard tasjes die nog door Nederland zwerven? Ik denk inzamelen voor nieuwe zonnebrillen. Al vind ik 199 euro toch duur. Zou je karton verkiezen boven plastic voor een bril?


Lees ook: In sprookjes blijven geloven | Column

Uitgelichte afbeelding door jacqueline macou from Pixabay

No votes yet.
Please wait...
Close