Kinderprogramma’s van vroeger herbeleven | Column

In een artikel heb ik eens gelezen dat je gedrag als een soort onderlaag bij je blijft. Dat wordt er dus bedoeld met het-kind-dat-in-je-zit. Als klein jongetje ging ik op zaterdagmorgen televisie kijken, omdat Telekids op dat moment werd uitgezonden. Achteraf ben ik erachter gekomen dat het programma allang gestopt was en dat ik een videoband keek. Ja, ja. En ook niet kunnen herinneren dat het iedere keer hetzelfde was. Kinderprogramma’s van vroeger herbeleven dat doe ik toch geregeld hoor. Omdat het mij goed kan afleiden en ik ben nog altijd onder de indruk van de verhaallijnen. Dat is voor kinderen nog een hele kunst.

Bassie & Adriaan, Ernst & Bobbie en natuurlijk ook Samson & Gert. Wie kent ze niet? De liedjes op YouTube staan geregeld op en ik zing gewoon mee. Dat moet toch kunnen. Al bekijk ik wel even of er niet iemand voor aan de deur staat, want daar voel ik mij minder prettig bij. Mij bekruipt me nu het gevoel dat ik dit column van bekennen is. Misschien is dat ook zo, maar ik ben vrij om dingen leuk te vinden die ik nou eenmaal leuk vind.

Lees meer: DE kinderprogramma’s van de nineties

Een begrijpbare verhaallijn

Stel je voor dat het een middag heel hard regent. Ja, dat komt in Nederland weleens voor. De lucht is donker. Dan heb ik de neiging om onder een dekentje naar een aflevering van vroeger te kijken. De spannende muziek wanneer de Baron in beeld komt of de vliegtuigjes van De Burgemeester die door zijn kantoor vliegen. In een serie voor kinderen is het belangrijk om het ‘echte leven’ zo goed als kan na te doen, maar met een begrijpbare verhaallijn. Ruzie om een stuk chocoladetaart dat begrijpt iedereen, toch?

Je voelt de chemie

Een kleine nuance wil ik in het bovenstaande verhaal aanbrengen. Animatieseries als SpongeBob hebben geen toegevoegde. Ik zie het niet tenminste, want in het gehele verhaal zit geen enkel menselijk personage waar we onszelf mee identificeren kunnen. Dat stuk’je’ vind ik zonde, maar cruciaal voor iets waar kinderen naar kijken. Ik ben er hard in, maar duo’s als Carlo & Irene blijft leuk om naar te kijken. Je voelt de chemie.

Lekker hard meezingen met Alles Is Op of Dag Vriendjes en Vriendinnetjes. Het blijft een stukje van een Mitchel die het fijn vindt om soms terug te kunnen gaan naar toen. Ook met de emoties, klein stemmetje en andere ongemakken van de zero’s. Kinderprogramma’s van vroeger herbeleven draag ik altijd met mij mee.

Een kijkcijferkanon: het YouTube-kanaal van Bassie & Adriaan.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Sandra schreef:

    Waar is de tijd dat we met onze dochters naar Bassie & Adriaan en Samson& Gert keken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *