Komkommertijd | Column

De straten zijn verlaten. Als enige loop ik door het dorp om mijn voordeur te bereiken. Niet het gefluit van een man naar zijn hond of kinderen op de speelplaats. Het lijkt alsof zelfs de vogels op vakantie zijn. Komkommertijd, dat is het. De rust hangt in de lucht. Behalve bij mij, want ik wil iets doen. Iets ondernemen. Erop uitgaan, mij nuttig maken en van waarde willen zijn. Dat krijgt deze periode een andere invulling.

Komkommertijd: waar komt dat vandaan?

In de zomer worden komkommers geoogst tijdens een rustige periode. De meeste mensen zijn immers vertrokken naar hun vakantiebestemmingen. Daardoor was er minder nieuws om kranten mee te vullen. Meer entertainende berichten werden in de krant geplaatst. En vaak gingen deze berichten over komkommers, omdat deze in de zomerperiode werden geteeld. Door de loop van de tijd is de term komkommertijd in gebruik genomen als synoniem voor een rustigere periode.

Op werk

De automatische antwoorden op e-mails komen terug in grote getalen. De meeste Nederlanders genieten van een welverdiende vakantie in de zon. Daarmee ligt werkend Nederland op zijn gat. Ik doe wat ik kan en wat ik acht een goede keuze te zijn. Daarmee vind ik de zomervakantie een ingewikkelde periode. Snel een collega vragen om daarna door te kunnen, is er niet bij. Dagen kruipen langzaam voorbij. Aan de andere kant besteed ik meer tijd aan mezelf. Een extra artikel lezen dat mij kan helpen of een uurtje wandelen. Want wist je dat wandelen goed is voor de psyche?

Lees ook de column van vorige week: de verregende zomer

Lekker recept

Komkommer is lekker bij tal van gerechten. Ik woonde nog bij mijn ouders toen ik een kookboek kreeg. Koken leren, dat wou ik wel. Daarom koos ik het meest makkelijke recept uit. Namelijk pittige speklapjes met rijst en komkommer. Het recept is heerlijk en licht niet zwaar op de maag. Daarmee is het een recept welke je het hele jaar door kan serveren.

Volgens mij is er altijd nieuws. Vooral klimaatnieuws wordt op ons afgevuurd. Letterlijk, want de halve wereld staat in vlammen. Van Griekenland tot Portugal en ook in de Verenigde Staten branden bossen af. Daarnaast is er ook veel politiek nieuws, omdat zes partijleiders hebben aangegeven niet meer verkiesbaar te zijn. Op deze twee fronten valt de komkommertijd mee. Maar in het dorp is het nog altijd rustig. Niet eens een vogel die fluit.

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. Claire schreef:

  Nog heel even en dan zijn de schoolvakanties weer voorbij. Ik kan ook niet wachten. Ik hoop alleen wel op een hele mooie nazomer.

 2. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik de rust juist fijn vind, minder verkeer en drukte in de straat en minder haastige mensen in de Randstad.

 3. Sandra schreef:

  Vroeger was er in de zomer niet veel nieuws te rapen, nu spijtig genoeg wel het klimaatnieuws.
  Ik vind het niet erg die rust tijdens de zomermaanden, kan er echt van genieten

 4. Jessie schreef:

  Ik vind het wel lekker die rust in de wereld tijdens de zomer. Nu nog hopen op een langere tijd wat mooier weer.

 5. Tessa schreef:

  Ik kan me nog goed herinneren dat er vroeger (jaren ’90) elke zomer wel meerdere graancirkels gevonden waren. Geweldig komkommer nieuws was dat

 6. nicole orriens schreef:

  De laatste jaren heb ik inderdaad ook het gevoel dat er ook in de zomer veel nieuws is, en niet alleen komkommer nieuws ; )

 7. Kasia schreef:

  Ik vind de rust heerlijk om eerlijk te zijn. Jammer alleen dat het vaak té warm is (geen wind) maar goed, je kan niet alles hebben haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *