Laat het leven je omarmen | Column

Het leven zit vol met nare dingen. En dat is simpelweg gezegd naar. Elk leven op deze aarde gaat met ups en downs. Het ene leven heeft meer geluk dan het andere. Ik reken mezelf tot de gelukkige op deze aardbol. Laat het leven je omarmen. Met dit nummer van Guus Meeuwis start ik het schrijven van deze column. We willen ons geliefd voelen, onze bijdrage leveren aan de wereld en met een dak boven het hoofd, maakt dat de winters prettiger. Maar wat als dat niet het geval is?

Machteloze situatie

De geestelijke gezondheidszorg heeft zelf een groeiend zorgprobleem. Volgens een artikel van de zorgkrant van 14 september 2022 verhullen de omzetcijfers de problematiek van de zorgsector. Van dichtbij zie ik hoe vrienden en kennissen kampen met gedachten die door hun koppen dwalen. De gewenste zorg om te kunnen functioneren, blijft uit. Ik verwacht dat dit voor zowel cliënt als behandelaren een machteloze situatie is. Je bent het werk in de zorg gaan doen om mensen te helpen. Is het niet? Als dat niet lukt, moet dat een knagend gevoel geven.

Meer complicaties

Krapte op de arbeidsmarkt. Het is een term die je geregeld in het nieuws voorbij ziet komen. Ook de geestelijke gezondheidszorg ondervindt er hinder van, omdat ze niet genoeg personeel in dienst kunnen nemen. Het is een reden waarom er zulke lange wachtrijen zijn. Voor de mensen die hulp nodig hebben, kan dit leiden tot verdere complicaties. Het dwalen in naargeestige gedachten voor een lange termijn kan zorgen voor een neerwaartse spiraal. Wist je bijvoorbeeld dat je voor één lelijk ding vijf positieve weerklanken nodig hebt? Eigenlijk hebben we een bandje op repeat nodig dat ons vertelt dat we goed zijn zoals we zijn.

Laat het leven je omarmen

Het doet mij pijn om te zien hoe vrienden en kennissen de dupe zijn van ons zorgsysteem. Het is dat ik niet gemaakt ben om dat werk uit te voeren, want anders had ik het met alle liefde gedaan. Laat het leven je omarmen, zodat je het vuur in je vindt om de positieve punten in te zien. Er kunnen heel veel doelen zijn om te behalen. Een mooi streven voor ieder. Ik begrijp ook dat het in donkere gedachten niet fijn is. Juist dan kan het heel helpend zijn om te bedenken waar je dankbaar voor bent in een dag.

Waar ben jij dankbaar voor vandaag?


Uitgelichte afbeelding door Sandro Steiner op Unsplash.

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...

3 Comments

  1. Simone schreef:

    Ik vind het heel heftig dat er zoveel problemen zijn in de zorg. Ik zie het helaas ook van dichtbij dat er mensen hulp nodig hebben, maar er lang – heel lang – op moeten wachten. Dat dat überhaupt kan, vind ik absurd.

  2. nicole schreef:

    Vandaag ben ik dankbaar dat ik even het huis helemaal voor mezelf alleen heb. Dat is een zeldzaamheid geworden sinds corona.

  3. Claire schreef:

    Alles wat je aandacht geeft groeit. Het kan niet anders dan dat je leven meer glans krijgt wanneer je je bewust bent voor alles waar je je dankbaar over mag voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *