Lachen om Blue Monday | Column

Deprimaandag, was het afgelopen maandag. Of Blue Monday, zoals de meeste mensen het noemen. Hollands Kroon Actueel kopte vorige week al met: ‘Blue Monday’ dit jaar somberder dan ooit. Hoewel ik dat zou kunnen beamen, was ik deze maandag net zo vrolijk als altijd. En waarom? Omdat ik op deze dag extra mijn best kan doen om anderen te plagen. Een klein duwtje tussen de ribben te geven. Dat stemt mij ongelofelijk vrolijk, want juist op een dag als deze is het van belang om te blijven lachen. Lachen om Blue Monday. 

Het ontstaan van een depressie kent diverse factoren. Cliff Arnall, een Britse psycholoog, bedacht ongeveer tien jaar geleden een formule waarmee hij de meest deprimerende dag had gevonden. Ieder jaar is dit de maandag van de laatste volle week van januari. De feestdagen zitten erop, net als de decemberkilo’s en van de goede voornemens is niets meer over. In andere woorden omschreven: het jaar heeft het ‘gewone’ leven overgenomen. Het hoogtepunt van deze gevoelens was afgelopen maandag, en waarom een maandag? Omdat niemand zin heeft in een nieuwe week. 

Een paar tips

Op maandag heb ik juist zin in de week. Lachen met collega’s, nieuwe Excellijsten klaarmaken. Doen waar ik goed in ben en ook dat waar ik blij van word. Want waarom zou je iets doen waar je niet gelukkig van wordt? Je merkt wel dat ik kan lachen om Blue Monday. 

De volgende maandag gaat waarschijnlijk net zo deprimerend zijn dit jaar. Het is immers maar een gewone maandag waarop er niets gebeurd. Helemaal niets. Maar mocht je het een dag vinden waar je niets mee kan, dan geef ik je graag een paar tips mee. 

 1. Blijf een uurtje langer in bed liggen, maar zet je MS Teams vast aan. Dan ben je toch ‘aanwezig’. 
 2. Pak je favoriete boek en dompel je helemaal onder in deze wereld. 
 3. De nieuwe serie Bridgerton zou het ook goed doen. Ik heb er niets van meegekregen, want ik kijk alleen naar Daphne 😉
 4. Actief! Juist op zo’n dag als Blue Monday is dit belangrijk. Ga naar buiten, pak de fiets of ga op je skeelers door de wijk. 
 5. En mocht je dag nou echt verschrikkelijk zijn, of juist heel goed. Schrijf het op! Dan kun je je daarna klaarmaken voor de nacht. 

Lees ook: Lachen doe je met je ogen | Column

Lachen om Blue Monday 

Ach ja. De dagen volgen elkaar razendsnel op. Hoewel niet iedereen het met de Britse psycholoog eens is, geloof ik dat een gedeelte van zijn theorie zeker klopt. Het leven ligt zwaar op de maag, maar gelukkig mag sporten in de buitenlucht nog steeds. Ik ga mijn rondje door het dorp wandelen en dat doe ik lachend. Zodat ik de kop van Hollands Kroon Actueel kan ontkrachten.

Uitgelichte afbeelding door Yoal Desurmont on Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. Josan schreef:

  Hoe krijg je het voor elkaar om in bed te blijven liggen met Teams? Hoef je je camera dan niet aan te zetten tijdens ene meeting? Bridgerton is sowieso geweldig. Ik kijk alleen naar the Duke of Hastings

 2. Jouvence schreef:

  Handige tips geef je! Ik geloof niet zo in blue monday, al had ik die dag toevallig wel echt even een baaldag.

 3. Rory schreef:

  Goede tips. Ik geloofde niet zo in Blue Monday. Maar toevallig ging het die dag echt even niet zo lekker en greep het mij allemaal naar de keel (negatieve berichtgeving en dan het nieuws over de derde golf in maart). Later realiseerde ik mij pas dat het een maandag was (van zondag op maandag heb ik vaker last van mijzelf aanpassen aan de nieuwe week) en weer later dat het Blue Monday was. Dus ja, ik had er toch last van. Zonder dat ik het wist.

 4. Sherry schreef:

  Ik had er bijna nooit van gehoord. Ik keeeg er een persbericht over en jouw column is een tweede keer dat ik erover had gehoord. Goed geschreven.

 5. nicole orriens schreef:

  Ik geloof ook heilig in de kracht van een dagelijks ommetje buiten.

 6. Mandy schreef:

  Voor mij was het deze keer echt een blue monday, auto afgesleept 🙁 Gelukkig heb ik hem ondertussen weer terug

 7. Renata Feyen schreef:

  Ja het is best spijtig dat we nu al een jaar onder de schaduw van Corona leven 😮

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *