Written by 14:00 Column • 7 Comments

Lachen om Blue Monday | Column

lachen om Blue Monday

Deprimaandag, was het afgelopen maandag. Of Blue Monday, zoals de meeste mensen het noemen. Hollands Kroon Actueel kopte vorige week al met: ‘Blue Monday’ dit jaar somberder dan ooit. Hoewel ik dat zou kunnen beamen, was ik deze maandag net zo vrolijk als altijd. En waarom? Omdat ik op deze dag extra mijn best kan doen om anderen te plagen. Een klein duwtje tussen de ribben te geven. Dat stemt mij ongelofelijk vrolijk, want juist op een dag als deze is het van belang om te blijven lachen. Lachen om Blue Monday. 

Het ontstaan van een depressie kent diverse factoren. Cliff Arnall, een Britse psycholoog, bedacht ongeveer tien jaar geleden een formule waarmee hij de meest deprimerende dag had gevonden. Ieder jaar is dit de maandag van de laatste volle week van januari. De feestdagen zitten erop, net als de decemberkilo’s en van de goede voornemens is niets meer over. In andere woorden omschreven: het jaar heeft het ‘gewone’ leven overgenomen. Het hoogtepunt van deze gevoelens was afgelopen maandag, en waarom een maandag? Omdat niemand zin heeft in een nieuwe week. 

Een paar tips

Op maandag heb ik juist zin in de week. Lachen met collega’s, nieuwe Excellijsten klaarmaken. Doen waar ik goed in ben en ook dat waar ik blij van word. Want waarom zou je iets doen waar je niet gelukkig van wordt? Je merkt wel dat ik kan lachen om Blue Monday. 

De volgende maandag gaat waarschijnlijk net zo deprimerend zijn dit jaar. Het is immers maar een gewone maandag waarop er niets gebeurd. Helemaal niets. Maar mocht je het een dag vinden waar je niets mee kan, dan geef ik je graag een paar tips mee. 

  1. Blijf een uurtje langer in bed liggen, maar zet je MS Teams vast aan. Dan ben je toch ‘aanwezig’. 
  2. Pak je favoriete boek en dompel je helemaal onder in deze wereld. 
  3. De nieuwe serie Bridgerton zou het ook goed doen. Ik heb er niets van meegekregen, want ik kijk alleen naar Daphne 😉
  4. Actief! Juist op zo’n dag als Blue Monday is dit belangrijk. Ga naar buiten, pak de fiets of ga op je skeelers door de wijk. 
  5. En mocht je dag nou echt verschrikkelijk zijn, of juist heel goed. Schrijf het op! Dan kun je je daarna klaarmaken voor de nacht. 

Lees ook: Lachen doe je met je ogen | Column

Lachen om Blue Monday 

Ach ja. De dagen volgen elkaar razendsnel op. Hoewel niet iedereen het met de Britse psycholoog eens is, geloof ik dat een gedeelte van zijn theorie zeker klopt. Het leven ligt zwaar op de maag, maar gelukkig mag sporten in de buitenlucht nog steeds. Ik ga mijn rondje door het dorp wandelen en dat doe ik lachend. Zodat ik de kop van Hollands Kroon Actueel kan ontkrachten.

Uitgelichte afbeelding door Yoal Desurmont on Unsplash.

No votes yet.
Please wait...
Close