Lente is in aantocht | Column

Vorige week was het vijf dagen op een rij te warm. De temperaturen kwamen in deze periode boven de vijftien graden uit. Stiekem was het ergens in Nederland toen al twintig graden. Terwijl de laatste sneeuwresten nog in het bos lagen op te lossen. Eén ding weten we zeker, omdat het landschap om ons heen verandert. De lente is in aantocht. Het donker trekt zich steeds meer terug en dat is lekker, want ‘s avonds in de tuin zitten met een zonnetje is veel fijner. Denk daar maar vast aan. Heerlijk met een vuurkorf en kipstokjes die liggen te sussen op de barbecue. 

Aardbeienplanten

Wat wel heel erg jammer is, is dat de vogeltjes ook eerder door hebben dat het licht wordt. Dat is an sich nog niet erg, maar die hanen ‘s morgens vroeg. Daar zijn wij als mensen niet voor gebouwd. Had je gehoord dat er in diverse wijken hanen vrij rondlopen? Kippen zijn de nieuwste huisdieren, maar de mannetjes worden niet gewaardeerd. Sommige geluiden hoor je liever niet voor acht uur in de ochtend. Althans ik niet. Een voordeel van de lente is dat alles weer gaat groeien en bloeien. Hopelijk gaan mijn aardbeienplanten dan een keer iets doen, maar ik denk dat deze het niet overleven. Jammer. 

Lees meer: Column | Vlindertjes in de lente

lente is in aantocht

Lente is in aantocht

Op de basisschool kwam het thema lente ieder jaar uitgebreid terug. Ik kan mij nog herinneren dat we hyacinten hebben geknutseld en dat er op de tafelgroepjes verschillende lentebloeiers werden neergezet. In de buurt staat het ieder voorjaar vol met narcissen. Daar heb ik er weleens eentje van geplukt (want wie niet?) samen met viooltjes en een klavertje vier, om aan mama te geven. Lammetjes worden geboren, koetjes staan terug in de wei en de paaseitjes liggen in de winkel. Oké, dat zegt niets, omdat je deze direct de eerste week van januari kan kopen. De supermarkten puilen er op het moment mee uit. 

Tulpen en campingstoelen

Mijn favoriete lentebloem is de tulp. Ik vind het een bloem die rust geeft. Zoals het de blaadjes van de bloem steeds verder opent en die golfjes aan de bovenkant van de bladeren. Dat is een prachtig gezicht. En niet alleen dat, maar het staat ook nog eens vrolijk op het bureau. De lente is niet meer in aantocht. Het is bij ons in Nederland en we zitten massaal buiten ons liedje te fluiten op een campingstoel, want waar die stoel anders staat dit jaar, is onzeker. 

Ben je net als ik benieuwd hoe je een open terrarium kan maken? Je vindt een artikel hierover op Overal Tuinieren.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *