Leven wordt duurder | Column

Even wist ik niet waarover ik deze week zou schrijven. Wat ik dan doe, is kijken in de digitale krant. Staan daar onderwerpen in die ook betrekking hebben op mijn eigen leven? Want dat schrijft lekker. Eén van de onderwerpen die ik tegenkwam vat ik samen als: wc-papier, zonnebloemolie en een drankje doen op het terras. Weet je waarom? De stijging van de consumentenprijzen van deze producten waren in het nieuws het afgelopen week. Het leven wordt duurder. Dat kan ik eruit concluderen. En zoals dat voor mij geldt, doet het dat ook voor jou.

Ik zit in een geldcrisis, zoals ik het noem. De eerste maanden van 2022 zijn duur. En het ergste is, dat ik dat voor een gedeelte aan mezelf te danken heb. Dat door kleine, maar ook door grote uitgaven. Want ik kocht een auto, betaalde meer voor benzine, had een veel te hoog telefoonabonnement en ook stijgende zorgkosten. Daarbij komt de wekelijkse boodschappen, want ook daar zijn euro’s bijgekomen. Het einde van de maand is altijd het moeilijkst. Knijpend de laatste euro’s zien verdwijnen. En maar hopen niet de spaarrekening te hoeven aantasten. Want op het moment dat je daar een tientje wegschrijft, wordt het gemakkelijker om de volgende keer 25 op te nemen.

Weet je waar ik van baal? De kosten van de tandarts. Vervolgens ben ik boos op mezelf, want als ik mijn tanden goed zou poetsen, ben ik klaar met enkel een controle. Op het moment liggen twee rekeningen te verwachten en een derde afspraak staat gepland. Sinds ik woon in mijn villakamertje heb ik een paar abonnementen op tijdschriften afgesloten. Het eerste abonnement dat ik afsloot, namelijk de NRC, heb ik opgezegd. Dat het leven duurder wordt, maak ik omkeerbaar.

Dat ik meer moet betalen, vind ik geen probleem. Voor de goede zaak. Namelijk om Oekraïne te steunen (het nieuwsbericht zegt dat Oekraïne haar eigen territorium terugwint). Of om boeren te steunen, zodat zij eten voor ons kunnen produceren. Echter is het jammer dat de winst niet naar hen gaat, maar naar de groothandel of supermarkt. Als je het mij vraagt, is dat een discussiepunt voor de Tweede Kamer. Desondanks hoop ik dat de Russische invasie snel ten einde is, levensmiddelen een paar cent daalt en dat ik zonnebloemolie kan kopen.

Uitgelichte afbeelding door Roman Wimmers op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

2 Comments

  1. Jasmijn schreef:

    Goed geschreven! Ik merk het helaas zelf ook. Alles wordt duurder, maar lonen stijgen niet zo hard als de inflatie.

  2. patriciakleijn schreef:

    helemaal waar hoor, je merkt het aan alles zoals de boodschappen, je vaste lasten, benzine het is van de gekke eigenlijk bijna en je salaris blijft zo goed als hetzelfde!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *