Licht uit, spot aan

Licht uit, spot aan. Het toneel kleurt in een wazig wit licht. Een klein jongetje van acht jaar staat op het podium. Hij draagt een lichtblauw T-shirt met een donkere spijkerbroek. Hij knippert met zijn ogen en gaat op een kruk zitten. De lampen beginnen te flikkeren in allerlei verschillende kleuren. Van wit,naar blauw, naar rood, oranje, geel, naar groen en weer naar wit. Het jongetje sperde zijn mond open en een ijzige gil vulde de zaal. De zaal werd gevuld met een kille stilte. De jongen sprong van de kruk en begon met dansen. Samen met de dansende lichten. ‘Ik wil niet beroemd zijn, laat me vrij. Laat me zijn wie ik ben en laat me vrij. ‘ Zo zong het jongetje. Het licht ging uit en het toneel verdween.
Een nieuwe herinnering doemt op, nou is jongetje 18 en heeft nog steeds een blauw T-shirt aan met een spijkerbroek. Deze keer speelt de herinnering zich af midden in een bos. Ze stonden op een open plek. De open plek stond vol met banken en aan de andere kant op een open podium. Op het podium kwam een lange knappe jongen op. De jongen heeft zwart haar, bruine ogen en een blauw T-shirt. De knappe jongen gaf een lezing. Een lezing over het kappen van bossen en wat dit doet met het milieu op aarde. ‘Het kappen van bossen zorgt ervoor dat vele diersoorten uitsterven en dat er minder lucht is om adem te kunnen halen.’ Het beeld vervaagde en nam een nieuwe gedaante aan.
De laatste memorie komt uit de toekomst. De jongen is nu een man van 43. In zijn zwarte haar zitten nu bruine strepen. Hij staat op een enorm rotsblok. Onder de rotsplaat bevindt zich een uitgestrekt regenwoud. Aan de rand van het bos zijn honderden mensen bezig met het kappen van bomen. Langzaam verdwijnt er nog een stuk regenwoud. Maar wat is langzaam? Onderhand is al 75% van het oorspronkelijke bos gekapt en dat aantal stijgt nog steeds elk jaar. Er vindt een hoop ontbossing plaats. Van de bossen wordt er hout, papier, palmolie en soja gemaakt. De memorie speelt de toekomstige tijd af,waar nog eens vele miljoenen bomen worden omgehaald. Het beeld kleurt zwart. Het is over en uit voor moeder Aarde.
De jongen werd toch beroemd door zijn samenwerking met moeder Aarde. Mensen willen vaak veel te snel, maar zo snel kan de Aarde zich niet herstellen. Honderden voetbalvelden worden per jaar omgehaald. Dit is niet alleen slecht voor het milieu,maar ook voor de dieren die daar wonen. Stop het kappen van bossen!

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

  1. Echt mooi geschreven. Er zit een hele waarheid in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *