Column | Heeft mijn medicijn Risperidon nog nut?

MC Kleuver/ januari 23, 2019/ Column/ 14 comments

Medicijnen hebben mij de afgelopen jaren geholpen. Sinds 2013 krijg ik het medicijn Risperidon, ofwel Risperdal, in drankvorm. In die tijd studeerde ik aan het ROC RijnIJssel te Arnhem. De buitenkant reflecteert de binnenkant. Met andere woorden: alles is van glas gemaakt. Daar werd ik lichtelijk krankzinnig door. Daarom heb ik toen in overleg besloten om te beginnen met dit medicijn. Sindsdien had ik minder last van prikkels, omdat deze worden tegengehouden. Een aantal weken stel ik mij de vraag of ik er niet mee kan stoppen. Nu weet ik het antwoord.

Heeft mijn medicijn Risperidon nog nut?

Ik krijg deze medicijnen om mij beter te kunnen concentreren tijdens de les. De laatste keer dat ik in de schoolbanken zat, was in 2014. Daarna ben ik netjes elk halfjaar bij de dokter geweest voor de medicijncontrole. Niks aan de hand. Alleen een beetje aan de zware kant. De medicijnen zorgen ervoor dat er minder prikkels bij mij binnenkomen. Dit werkt als volgt:
De hersenen geven schokjes af aan de zenuwen, maar ook andersom. Alle zintuigen werken samen tot een geheel, maar bij mij kwam dat versterkt binnen. Ik zag en hoorde letterlijk alles (ik werd niet voor niets een wandelende agenda genoemd). De medicijnen zorgen ervoor dat de zenuwbanen naar de hersenen vernauwd worden. Zo komen er minder prikkels binnen.

Woehoe. Ik ben terug van de dokter. Conclusie is dat het goed gaat en dat ik na 7 jaar mijn medicijnen mag afbouwen 🎉🎉🎉

MC Kleuver

Hoef ik het medicijn Risperdal niet meer te nemen?

Nu, in 2019, was ik heel benieuwd waarom mijn medicijnen nog steeds nodig zijn. Mijn werkplek is zo’n zelfde omgeving, maar de rest van mijn leven is min of meer veranderd. Ik heb een goede fundering opgebouwd, zowel sociaal als emotioneel. Ik vond het tijd dat mijn medicijnen geen deel meer uitmaken van mijn leven. Dan gaan hopelijk de kilo’s weer omlaag. De weegschaal maakte mij niet bepaald blij.
Vorige week dinsdag had ik een afspraak voor de halfjaarlijkse medicijncontrole. Aan de dokter heb ik netjes gevraagd of het mogelijk is dat ik geen medicijnen meer hoef in te nemen. Na een aantal vragen kwamen wij beiden tot dezelfde conclusie: mijn medicijnen hebben geen nut meer. Daarom ga ik vanaf nu afbouwen. Ik ga ervanuit dat ik over een maand medicijnvrij ben.

Heeft mijn medicijn Risperidon nog nut?

Hier vind je meer informatie over Risperidon.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

14 Comments

 1. Het is inderdaad slim om af en toe eens na te kijken welke medicijnen wel of geen nut meer hebben. Ik neem zelf ook een hele hoop medicatie maar ben helaas tot de conclusie gekomen dat stoppen (nog) geen optie is.

  1. Je bent in ieder geval goed op de hoogte. Mijn leven is nu vrij stabiel dus ik vond dit een logische stap. Hopelijk vanaf volgende maand.

 2. Kei blij dat je mag stoppen Mitchel !! Veel succes!

 3. Wauw, wat fijn zeg! Ik kan me voorstellen dat je daar blij van wordt.

 4. Wat goed dat je mag afbouwen – hoe minder medicijnen hoe beter toch 🙂

 5. Wat goed dat je mag stoppen! Minder medicatie is zeker goed.
  Kom je er echt zoveel van bij?
  Nam je dit als kind ook? Onze zoon heeft het nog niet ‘nodig’ maar we hebben het wel al over dit onderwerp gehad… Liever niet, maar als er zoveel prikkels niet te verwerken vallen… Alle begrip!

  1. Omdat je het durft te vragen: ik weeg nu 86 kilo en dat is voor mijn bouw echt te zwaar. Toen ik met mijn medicijnen begon in 2012, woog ik 70 kilo.
   Ik ben met de medicijnen begonnen toen ik naar het mbo ging. Gelukkig daarvoor nooit hoeven te hebben.

 6. stoppen met medicatie is niet altijd gemakkelijk. Maar toch kan je het soms beter doen, is gezonder. En alleen als je dokter het toelaat. Maar zo te lezen heb je al een afspraak.

 7. Wat fijn dat je mag gaan afbouwen, als het niet nodig is, katje beter ook geen medicijnenen nemen en als de prikkels niet meer zo aanwezig zijn, zou het toch moeten lukken.

 8. Wat goed dat je gaat stoppen! Uiteindelijk is het allemaal rommel. Je zou eens kunnen kijken naar essentiële oliën. Ik gebruik het overal voor en heb al heel lang geen medicatie meer nodig gehad. Binnen ons gezin ook hoogsensitiviteit, prikkelgevoeligheid etc maar ook griep en dat soort zaken houden we buiten de deur. Succes!!

 9. Fantastisch dat je terug kan afbouwen. Ik duim mee dat het goed gaat, zonder veel ups and downs. Sinds ik medicatie moet nemen, is de weegschaal volgens mij helaas ook teveel naar boven aan het gaan.

 10. Succes met het afbouwen! Door het slikken van allerlei medicijnen maakt de weegschaal mij ook niet gelukkig 🙁 momenteel kan ik helaas nog niet zonder en het is maar de vraag of dat ooit kan.

 11. Dat is voor jou heel fijn nieuws zeg. Hoop dat het afbouwen gemakkelijk gaat (heb ik geen verstand van) en dat je wat blijer van de weegschaal wordt. Als je dan nu zo terugkijkt, is het eigenlijk best knap dat zulke medicijnen die werking hebben. Zoveel prikkels is echt geen pretje!

 12. Wat fijn! Ik snap dat je daar blij van wordt! Zeker als de weegschaal dan ook nog even meewerkt 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*