Mooier als je glimlacht | Column

Mensen die in gedachten verzonken zijn, hebben een blik in hun ogen. Die blik vertelt eigenlijk dat hun aandacht niet bij jou is. Ze kijken een beetje naar beneden met een mond die niet lacht en ook niet huilt. Wanneer ik zo een iemand zie, doet het iets. Ik vraag mij dan veelal af wat er aan de hand is, omdat je anders niet zou zou kijken toch? Ik vind dat ik psychologisch ben ingesteld en mensen graag een goed gevoel wil geven. En wil je echt mooi zijn? Dan ik heb maar één advies voor je en dat luidt als volgt: je bent mooier als je glimlacht. 

Eind januari kon je in de Trouw een artikel lezen waarin de ernst van depressieve gedachten werden verwoord. Iedere week kwamen tien jongeren in Rotterdam op intake, omdat ze suïcidale neigingen vertonen. Het probleem is groot, constateerde de jeugdpsychiater. Dit aantal nam vanaf december 2020 drastisch toe. De lockdown heeft hiermee te maken, want meer jongeren vereenzamen. Ik denk dat dit voor de meesten herkenbaar is. Ook voor mij. Scouting gaat door, maar in een geheel andere vorm. Ik mis de avonden waarbij we met elkaar lachen en ‘Hey, wir woll’n die Eisbären sehn’ zingen. 

Je kunt wel lachen

We zien graag dat het bij de ander beter gaat dan met onszelf. ‘Blijven lachen,’ wordt ook tegen mij gezegd. Dan ben ik in gedachten weggezonken en kijk ik blijkbaar heel chagrijnig. Je bent mooier als je glimlacht, denk ik dan. Een stukje sympathie, spontaniteit die je overbrengt naar de ander. Kan het hele gezelschap laten stralen, maar dat gaat niet zomaar. Je kunt wel lachen, maar het werkt alleen als je ogen ook mee lachen. Die twee bollen laten zien hoe je je werkelijk voelt. De rest van je gezicht en lichaamshouding doen hierin mee. 

Mooier als je glimlacht

Je bent mooier als je glimlacht 
En je je ogen kan laten stralen 
Dan ben je aan de wereld verkocht 
Al heb je al vaak naar geluk gezocht
En komen gedachten je halen
Is het geven van jouw lach de grootste kracht

Het hele leven gaat in golfbewegingen. In de ochtend sta je vrolijk op, geef je je parkiet een kus, maar een uur later kan het totaal verkloot zijn. In de avond, na een fijne douche, ben je weer helemaal oké. So ist das Leben. In 24 uur kan er vele gebeuren. Heel veel gebeuren, maar vergeet niet dat je mooier bent als je glimlacht.

Image by Peter Mayer from Pixabay

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Mooi gezegd. Ik kan ook van het een op het andete moment van energie veranderen

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Een vriendelijk gezicht en een glimlach doen inderdaad veel met een mens!

 3. Deborah schreef:

  Ja daar kan ik mij helemaal in vinden en sluit mij bij je aan. Een glimlach staat zoveel mooier 🙂

 4. Jouvence schreef:

  Een vriendelijke glimlach kan zo het verschil maken! Maakt een mens ook mooier 😉

 5. Mieke| Miek's Mind schreef:

  als ik geconcentreerd bezig ben dan lach ik niet en dan krijg ik vaak de opmerking lach eens. maar dat is best vervelend, niemand lacht continue de hele dag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *