Muziek is een persoonlijk verhaal | Column

‘Nederlandstalige muziek. Dat is niet om aan te horen.’ Mensen lachen vaak of ontwijken wanneer ik hen vertel dat ik luister naar Nederlandse artiesten. Onrechtvaardig vind ik het dat er alleen maar mag worden geluisterd naar anderstalige muziek, want ons eigen land bezit zoveel talent. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Muziek is een persoonlijk verhaal. Iedereen kent nummers waar ‘ie tranen van krijgt of op danst van geluk. Dat heb ik met nummers in mijn moedertaal. De taal die ik het best kan doorgronden.

Ik heb argwaan gekregen om te vertellen wat voor muziek ik luister. Doordat er vaak afkeurend wordt gereageerd op de muziek die ik luister. Dit zijn de artiesten van nu, zoals Suzan & Freek, Maan en Froukje, maar ook Guus Meeuwis, Jan Smit en Frank Boeijen. Een keurige balans, als je het mij vraagt. In een lied is het verhaal belangrijk. Het geluid dient in harmonie te zijn met de tekst van het lied. Ik ben een persoon die wilt begrijpen wat ik zing. Het duurt daardoor even tot de tekst tot me doordringt.

Muziek is een persoonlijk verhaal

Internet staat vol met informatie. Dus ook over muziek. Ik herinnerde mij een artikel welke ingaat op welke liedjes je leuk vindt. Weet je dat jouw muzieksmaak ontwikkelt als puber? Muziek krijg je mee uit je opvoeding. Want welke muziek klinkt er thuis? In de auto naar Spanje werd altijd Guus Meeuwis gedraaid en diezelfde cd draait nog steeds. De liedjes van toen en nu vormen samen een tijdlijn. Muziek is bij eigenlijk alle gebeurtenissen betrokken. Bij de vrolijkheid van een trouwdag of de droefenis bij een overlijden.

Ik heb stim-gedrag. Stress en/of overprikkeling maakt het draaglijker. Een aantal manieren heb ik, maar de voornaamste is: klappen. In mijn eentje imiteer ik een heel orkest (haha). Het is fijn om mijn focus op mijn handen en op de muziek te zetten en niet op de verhalen in mijn hoofd. Ook hierin helpt muziek. Door te klappen, maar ook door de tekst mee te zingen. Ik ontspan dan even helemaal. Mij maakt het niet uit dat ik naar Nederlandse liedjes luister. We hebben elk onze eigen identiteit.


Uitgelichte afbeelding van Mohammad Metri op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

6 Comments

 1. nicole orriens schreef:

  Ik luister meestal country muziek en als ik aan het werk ben Classic Fm.

 2. Linda schrijft 't op schreef:

  Ik luister naar allerlei muziek van pop tot Nederlands

 3. Claire schreef:

  Hoe mooi dat je jezelf zo goed kent en hoe prachtig dat je muziek onderdeel van je leven laat zijn!

 4. Kristof schreef:

  Ja, mij maakt het hoegenaamd ook niet uit naar welke muziek iemand luistert hoor.
  Zelf heb ik een lichte voorkeur voor rock en techno maar je kan me ook wel betrappen op Nederlands of zelfs een Julio Iglesias… (als ik in de mood ben 🙂 )

 5. Nederlandstalige muziek kent hier in België al enkele jaren een revival. Niks mis mee dus!

 6. Jouvence schreef:

  Ik luister echt van alles, ook Nederlandstalig, hardstyle, pop & meer.. Van alles en het liefst door elkaar 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *