Nederlanders klagen over alles | Column

Soms verbaast het me waarover Nederlanders allemaal kunnen klagen. De lijst is lang. Heel erg lang zelfs. Natuurlijk heeft elk individu zijn eigen zaken waarover te klagen valt, maar er zijn ook collectieve onderwerpen die de Nederlander graag aangrijpt. Bijvoorbeeld als er op een dag weinig te mekkeren is. Op nummer 1 staat het weer. Te koud, te nat, te droog, teveel zon, te weinig zon, maar het enige dat we eigenlijk onthouden is dat het altijd regent. Voor mij is het ook een onderwerp als je niet meer weet wat te moeten zeggen. Nederlanders klagen over alles. Simpeler kan ik het niet zeggen.

Hoewel we in ons land overwegend geluk kennen, groeit ook de onvrede. Uiteraard ook medemogelijk gemaakt door een bepaald virus, omdat dat de zwakke punten blootlegt. Afgelopen weekend waren er bijvoorbeeld protesttochten-in-feestvorm in Breda. Jongeren die er juist op uit willen. Terwijl de meeste besmettingen plaatsvinden bij kinderen, in de klas. Docenten die worden overvraagd, net als de woningmarkt en in de zorg. Coronamoe is niet voor niets een veelgebruikte term. Zeker sinds de zomervakantie is afgelopen. Natuurlijk kunnen we ook over andere dingen lamenteren.

Het liefste klagen over dingen waar echt niemand bij helpen kan, zoals broodjes die verkocht worden voor €4,50 op het station. Of de trein die wegrijdt op het moment dat jij de trap afholt. Eén van je favoriete personen die niets van zich laat weten. Daar baal je van. Of de piep die je in je oren blijft horen. Het laatste blaadje van de toiletrol die je pakt en een nieuwe rol kun je niet meer zoeken. De autoradio die tijdens de rit uitvalt. Je kunt er niets mee doen, maar het gebeurt wel. Hoe hard je klaagt maakt volgens mij niet uit. Een klein advies kun je krijgen, maar daar houdt het dan wel bij op. Ik denk dat Nederlanders klagen over alles, zodat ze daarna zien hoe slecht het bij de ander gaat. Wat denk jij?

Overigens klaagde ik vorige week in Alleen zijn maakt kwetsbaar.

Uitgelichte afbeelding door Markus Spiske op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

8 Comments

 1. Janet schreef:

  Oh man, zeker weten hoor. Wij klagen tegenwoordig echt over alles. Werkelijk ALLES. Ik vind dat wij best verwend zijn met z’n allen.

 2. Elisa schreef:

  Ja typisch Nederlands he, dat gezeik. Vooral op de overheid en het weer. Terwijl we het hier zo goed hebben. Er valt natuurlijk altijd wel wat te zeuren maar dankbaarheid is een betere eigenschap.

 3. oh ja, het weer is altijd de schuldige van alles.
  Maar geloof me vrij, het is een algemene trend en niet iets enkel voor Nederlanders. Ik game met mensen uit verschillende landen en altijd is er wel iemand aan het klagen over iets.
  Het is misschien zoals je zegt, misschien weten we niet meer echt iets zinnigs te vertellen.

 4. Lindaschrijfthetop schreef:

  O ik denk dat we zeker klagers zijn, maar je moet iemand hebben om even je gal bij kwijt te kunnen :-}

 5. Tessa schreef:

  Klagen is echt iets typisch Nederlands. En dan vooral over het weer!

 6. Tania schreef:

  Ik denk niet dat dit enkel in Nederland is hoor. Hier in België kunnen we ook behoorlijk klagen over vanalles en nog wat

 7. Soraya schreef:

  Ik merk dat ik soms ook wel kan klagen eigenlijk. En het weer inderdaad dat heb ik vaak meegemaakt! Ik ben zelf nog nooit naar een protest geweest eigenlijk..

 8. Fallon schreef:

  Nederlanders staan hier inderdaad wel bekend om ja haha! Vooral buitenstaanders hoor je dit vaak zeggen. Ach we zijn een apart volk maar mogen ook wel trots zijn toch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *