Written by 06:00 Column • 8 Comments

Nederlanders klagen over alles | Column

Nederlanders klagen over alles

Soms verbaast het me waarover Nederlanders allemaal kunnen klagen. De lijst is lang. Heel erg lang zelfs. Natuurlijk heeft elk individu zijn eigen zaken waarover te klagen valt, maar er zijn ook collectieve onderwerpen die de Nederlander graag aangrijpt. Bijvoorbeeld als er op een dag weinig te mekkeren is. Op nummer 1 staat het weer. Te koud, te nat, te droog, teveel zon, te weinig zon, maar het enige dat we eigenlijk onthouden is dat het altijd regent. Voor mij is het ook een onderwerp als je niet meer weet wat te moeten zeggen. Nederlanders klagen over alles. Simpeler kan ik het niet zeggen.

Hoewel we in ons land overwegend geluk kennen, groeit ook de onvrede. Uiteraard ook medemogelijk gemaakt door een bepaald virus, omdat dat de zwakke punten blootlegt. Afgelopen weekend waren er bijvoorbeeld protesttochten-in-feestvorm in Breda. Jongeren die er juist op uit willen. Terwijl de meeste besmettingen plaatsvinden bij kinderen, in de klas. Docenten die worden overvraagd, net als de woningmarkt en in de zorg. Coronamoe is niet voor niets een veelgebruikte term. Zeker sinds de zomervakantie is afgelopen. Natuurlijk kunnen we ook over andere dingen lamenteren.

Het liefste klagen over dingen waar echt niemand bij helpen kan, zoals broodjes die verkocht worden voor €4,50 op het station. Of de trein die wegrijdt op het moment dat jij de trap afholt. Eén van je favoriete personen die niets van zich laat weten. Daar baal je van. Of de piep die je in je oren blijft horen. Het laatste blaadje van de toiletrol die je pakt en een nieuwe rol kun je niet meer zoeken. De autoradio die tijdens de rit uitvalt. Je kunt er niets mee doen, maar het gebeurt wel. Hoe hard je klaagt maakt volgens mij niet uit. Een klein advies kun je krijgen, maar daar houdt het dan wel bij op. Ik denk dat Nederlanders klagen over alles, zodat ze daarna zien hoe slecht het bij de ander gaat. Wat denk jij?

Overigens klaagde ik vorige week in Alleen zijn maakt kwetsbaar.

Uitgelichte afbeelding door Markus Spiske op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close