Written by 15:00 Column • 20 Comments

Column | Waar heb jij Nederlands geleerd?

Nederlands

Een verdeling tussen de grammatica en spelling als aparte vakken op de middelbare school. Zou dat iets kunnen zijn? Het is hard wat ik ga zeggen, maar mensen zijn slecht in het gebruik van de Nederlandse taal. Maar soms, de fouten, waar heb jij Nederlands geleerd? Zonde vind ik dat, want het is zó belangrijk om de goede vaardigheden hierin te bezitten. Het schoolboek Nederlands is zo omvangrijk dat er meer boek is dan dat er lessen zijn op school. Als zestienjarige snapte ik dit al niet. Net zozeer dat ik dat nu nog niet doe. Het vak Nederlands is zo omvangrijk aan onderwerpen dat ik er een aantal toch noem. Grammatica, spelling, taal, schrijven, spreekvaardigheid en natuurlijk lezen. Al deze stukjes van het vak Nederlands worden gemiddeld drie lesuren per week aangeboden. Hoe gaat dat passen?

Nederlanders zijn laks met eigen taal

Waarbei, aardbij

Vooral bij basisschoolkinderen is bovenstaande uitspraak geliefd. Kun jij hierin de fouten ontdekken?

Na jarenlang het opschrijven van woorden in dictees zijn de bovenstaande woorden nog steeds fout geschreven bij middelbare scholieren, maar ook bij studenten. Als ik mij niet vergis, is er onderzocht dat onze taal één van de moeilijkste is van alle talen, maar hoe vaak heb jij waarbij en aardbei al geschreven dat je het nog fout kan doen? Ik verbaas mij hierover. Het geeft mij de indruk dat spelling niet belangrijk genoeg is en daar ben ik het niet mee eens. Maar goed. Je kent vast het trucje dat je een tekst kunt lezen zonder de medeklinkers te gebruiken. Zouden we dan niet meteen dit standaard kunnen invoeren? Scheelt weer lessen besteden aan de medeklinkers. Op naar een alfabet van 21 letters.

Nederlanders zijn laks wat betreft het gebruik van eigen taal. In de Vodafone hoorde ik mensen praten over de aanschaf van een smartphone. Help. Wat is er mis met een mobiele telefoon die ondersteunt wordt met 5G uit China? 😉

Er is een lijst met meest gemaakte taalfouten. Een voorbeeld is hetzelfde als met wiskunde. Groter dan en gelijk als. Ook ik maak deze fouten en verwarring is hiermee al snel gemaakt, maar in de basis ben ik wel degelijk op de hoogte van deze regels. Er is één fout (uhu) die ik heel graag verbeter en dat is als mensen enigste zeggen, want dat woord is door onszelf verzonnen. Het juiste is nog altijd enige.

Nederlands leren in een nieuw jasje

Als je het aan mij vraagt, lijkt het een goed idee om de lessen Nederlands anders vorm te geven. Als boekenliefhebber de leerlingen de kans te geven om een boek te kiezen welke zij interessant vinden en niet wat er op een voorgeschreven lijst staat. De grammaticalessen baseren op wekelijkse herhaling en hierin proeftoetsen doen. Elke derde les in het rooster staat er een dictee gepland, want hoe kun je beter spelling testen? Als laatste punt voor deze opsomming is het belangrijk om de fantasie te prikkelen met schrijfoefeningen. Laat de fantasie door de geest dwalen en ontdek het talent.

Waar heb jij Nederlands geleerd?

Het maken van fouten is niet erg, want dat doet iedereen. Toch blijft het voor mij een raadsel waar mensen de eigen taal hebben geleerd. Een chatbericht sturen als een lange opsomming zonder komma’s bezorgt mij hoofdpijn. Onze taal is onze cultuur en dat dienen wij te beschermen. De waarde hiervan daalt en de bewustwording hiervan dient ergens starten. Deze column is hopelijk het begin.

No votes yet.
Please wait...