Niet langer meer een recht | Column

De wereld is in shock. De nieuwswebsites staan daarom ook vol met wereldschokkend nieuws. Ik denk aan de fotoreportages van mijn favoriete krant, de NRC. Een reportage over de gevechten in Donbas of van de bestorming van de Spaanse enclave Melilla, nabij Marokko. Nog meer voorbeelden? Het inperken van de vrije journalistiek en nog meer vervelende woorden die langskomen, zoals messteken of een moordaanslag. Wat wel goed is, is dat Willem Holleeder levenslang heeft gekregen. Vrijwel het meest trieste bericht van deze week is het besluit van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Zij hebben bekendgemaakt dat abortus niet langer meer een recht van vrouwen is. Onbeschrijflijk. 

Terug in de tijd

Vrijheid, democratie en mogen zijn wie je bent, zijn belangrijke grondbeginselen van elk individu op deze aarde. Dat is wat ik wil geloven. Baas in eigen buik, het motto van actiegroep Dolle Mina uit de jaren ’70 geldt nog steeds. Ieder moet recht hebben op een eigen beslissing om een zwangerschap af te breken. Dat dat niet leuk is, begrijp ik. Maar niet elk persoon heeft de middelen en het geluk om nieuw leven te schenken. Het gebruik maken van het recht van abortus kan zoveel redenen hebben. Zo persoonlijk als dat is voor iedere vrouw. Dat hen dit recht wordt ontnomen, is ongelooflijk schokkend. Daarmee vind ik dan ook dat Amerika tientallen jaren teruggaat in de tijd. 

Niet langer meer een recht

Lief zijn. Het is iets dat we als steeds minder normaal beschouwen. Zoals ik het zie, gaat het verharden van onze wereld verder. Even hallo zeggen op straat is soms al teveel. Of het oprapen van een wandelstok die een oude man laat vallen in de cafetaria. Ik geef toe dat ik ‘zoek het uit’ vaak denk, want waarom zou ik de ander helpen? Nou, omdat je met het helpen van iemand anders een goede daad verricht. Dat kan voor de ander net het lichtpuntje zijn dat iemand nodig heeft. Dat abortus niet langer meer een recht is in de Verenigde Staten is schrijnend, want wat gebeurt er wanneer Europese lidstaten volgen. Den Haag, ik vertel vast dat dit onacceptabel is.

Uitgelichte afbeelding door Gayatri Malhotra op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik ben het met je eens Mitchel dat het belangrijk is om lief voor elkaar te zijn, en behulpzaam. Ik probeer dat ook zeker te doen, en op die manier toch mijn steentje bij te dragen in onze zorglijke wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *