Written by 06:00 Column • 8 Comments

Niet voorstellen maar leren kennen | Column

In een leven begin je heel vaak op een nieuwe plek. Je wisselt van school, je gaat een sport doen of begint aan een nieuwe baan. Iedereen wilt dolgraag weten wie je bent. Op school vul je lijsten in met je favoriete fruit of wat je hobby’s zijn. Op de werkplek vragen ze naar de ambities die je hebt. Uiteraard antwoord je iets wat je tegen je vrienden nooit zou zeggen. Zij weten immers beter. Ik heb altijd al een hekel gehad aan mezelf voorstellen. Kom op, hup en door. Daar hou ik van. Niet voorstellen, maar leren kennen, want dat is zoveel waardevoller. Al is het handig om iemands naam te weten.

Niet voorstellen, leren kennen

‘Welkom. Kun je ons iets over jezelf vertellen?’
Even is het stil. De radars draaien snel door om te bedenken wat ik over mezelf vertel.
‘J-ja, natuurlijk.’ Het komt er wat stotterig uit, maar dat moet de rest nu maar voor lief nemen. Al sla ik mezelf natuurlijk keihard voor mijn hoofd. In gedachten.
‘Mijn naam is Mitchel. Ik kom uit een dorpje vlakbij Arnhem. Mijn hobby’s zijn wandelen, schrijven, scouting. Daar laat ik het graag bij.’
‘Bedankt. Volgende, graag.’
Op deze manier heb ik mijn voorstelrondje al een paar keer afgekapt. Het is niet mijn stijl. Eerder een formuliertje invullen of zo. Terwijl ik het toch leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen, maar dan voornamelijk met een gesprek en niet een voorstelrondje. Dat is zo 2008.

Lees meer: Misschien is teleurstelling erger | Column

Open boek

Heel ongemakkelijk zit je ergens. Naast iemand, maar er wordt niets gezegd. Als ik geen black out heb, kan ik gemakkelijk met iedereen praten. Heel vaak ben ik toegankelijk voor een gesprek. Als je het mij vraagt, is een conversatie fijner om elkaar te leren kennen. Van mij hoeft het niet meteen. Als je begrijpt wat ik bedoel. De emoties in mijn gezicht zijn een open boek. Waardoor anderen heel snel kunnen zien dat ik het niet prettig vind. Vandaar dat ik zeg niet voorstellen, juist elkaar leren kennen. ‘Wat heb jij gegeten vanavond?’ 😉

Hoe vaak denk je jezelf te hebben voorgesteld in je leven tot aan vandaag?

Lees ook: Dankbaar voor het leven | september 2021
3 tips om stomme voorstelrondjes nuttig en leuk te maken

Uitgelichte afbeelding door Felicia Buitenwerf op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...
Close