Niet voorstellen maar leren kennen | Column

In een leven begin je heel vaak op een nieuwe plek. Je wisselt van school, je gaat een sport doen of begint aan een nieuwe baan. Iedereen wilt dolgraag weten wie je bent. Op school vul je lijsten in met je favoriete fruit of wat je hobby’s zijn. Op de werkplek vragen ze naar de ambities die je hebt. Uiteraard antwoord je iets wat je tegen je vrienden nooit zou zeggen. Zij weten immers beter. Ik heb altijd al een hekel gehad aan mezelf voorstellen. Kom op, hup en door. Daar hou ik van. Niet voorstellen, maar leren kennen, want dat is zoveel waardevoller. Al is het handig om iemands naam te weten.

Niet voorstellen, leren kennen

‘Welkom. Kun je ons iets over jezelf vertellen?’
Even is het stil. De radars draaien snel door om te bedenken wat ik over mezelf vertel.
‘J-ja, natuurlijk.’ Het komt er wat stotterig uit, maar dat moet de rest nu maar voor lief nemen. Al sla ik mezelf natuurlijk keihard voor mijn hoofd. In gedachten.
‘Mijn naam is Mitchel. Ik kom uit een dorpje vlakbij Arnhem. Mijn hobby’s zijn wandelen, schrijven, scouting. Daar laat ik het graag bij.’
‘Bedankt. Volgende, graag.’
Op deze manier heb ik mijn voorstelrondje al een paar keer afgekapt. Het is niet mijn stijl. Eerder een formuliertje invullen of zo. Terwijl ik het toch leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen, maar dan voornamelijk met een gesprek en niet een voorstelrondje. Dat is zo 2008.

Lees meer: Misschien is teleurstelling erger | Column

Open boek

Heel ongemakkelijk zit je ergens. Naast iemand, maar er wordt niets gezegd. Als ik geen black out heb, kan ik gemakkelijk met iedereen praten. Heel vaak ben ik toegankelijk voor een gesprek. Als je het mij vraagt, is een conversatie fijner om elkaar te leren kennen. Van mij hoeft het niet meteen. Als je begrijpt wat ik bedoel. De emoties in mijn gezicht zijn een open boek. Waardoor anderen heel snel kunnen zien dat ik het niet prettig vind. Vandaar dat ik zeg niet voorstellen, juist elkaar leren kennen. ‘Wat heb jij gegeten vanavond?’ 😉

Hoe vaak denk je jezelf te hebben voorgesteld in je leven tot aan vandaag?

Lees ook: Dankbaar voor het leven | september 2021
3 tips om stomme voorstelrondjes nuttig en leuk te maken

Uitgelichte afbeelding door Felicia Buitenwerf op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

8 Comments

 1. Krystle schreef:

  Oh bah ik heb daar ook zon hekel aan, niks voor mij. Geen idee hoe vaak…. als iemand zich aan mij voorstelt vergeet ik de naam altijd zo stom!

 2. Deborah schreef:

  hahaha hoe vaak ik mijzelf heb voorgesteld in dit leven tot nu toe? Heel vaak haha. Ik vraag mij ook altijd af, tijdens zo’n voorstelrondje: wat ga jij allemaal van mij onthouden en wanneer wordt het tegen mij gebruikt? 🤣
  Elkaar leren kennen tijdens een goed gesprek is zoveel leuker.

 3. Kelly Buysse schreef:

  Zo een verplicht voorstelrondje vind ik iets voor kleuters. En ook al is het voor kleuters, ik word steeds superzenuwachtig als ik dat moet doen. Dan krijg ik een blackout en weet ik ineens niet meer wie ik ben of waar ik voor sta. Geef mij ook maar een ‘leren kennen’ fase. Het is een beetje vergelijkbaar als het voorschrift ‘show, don’t tell.’ voor ons als schrijvers. Toch?😉

 4. Cynthia schreef:

  Oh ja, herkenbaar. Zeker als ze het rondje afgaan met voorstellen. Dan hoor ik bij de twee voor me niet eens meer wat ze zeggen, want mijn hart begint dan harder te kloppen en de woorden die ik straks wil zeggen malen in mijn hoofd.

 5. Lindaschrijftop schreef:

  Ik ben meer van de 1 op 1 gesprekken dan massaal met zijn allen samen zijn a la verjaardag

 6. Rosalyn schreef:

  Voorstelrondjes blijven ongemakkelijk, maar het is wel een geruststelling dat dat voor de meeste mensen zo is. Ik hou meer van naamkaartjes en elkaar gaandeweg leren kennen, zoals jij ook schrijft.

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Oh, wat herkenbaar! Ik zit ook altijd met de mond vol tanden bij zo’n voorstelrondje. Echt vreselijk.

 8. Linda schreef:

  Heel vervelend die voorstel rondjes, voelt als een sollicitatiegesprek.. ook zo’n hekel aan 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *