Nooit meer aan een roadmap beginnen | Column

Je herkent het vast wel. Het hebben van je eigen manieren om je dingen te doen. Sommige zaken heb ik heel mooi van tevoren bedacht, maar dat verloopt dan niet zoals gepland. Ik maak graag lijstjes en voor het werk doe ik dat digitaal. Als ik dat al doe. Vaak is de taak al gedaan op het moment dat ik me bedenk om een lijstje te maken. Maar ik ga nooit meer aan een roadmap beginnen. Waarom ik dat niet meer ga doen, leg ik hieronder uit.

Iets anders waar ik aan was begonnen, is het maken van een roadmap. Daarin stel je voor een bepaald thema doelen over een langere periode. Bijvoorbeeld doelen op jaarbasis verdeeld over vijf jaren. In 2021 ben ik begonnen met het uitwerken van zo’n gids met wat ik zou willen bereiken. Ik twijfel over het idee. Voor mijn schrijf-bedrijfje hartstikke goed om doelen te stellen. Maar op persoonlijk vlak vind ik het ongelooflijk moeilijk. Omdat er zoveel is om aan te werken. Ik kan het beter anders omschrijven, namelijk dat ik zoveel wil doen, maar niet overal de juiste invulling voor kan vinden.
Daarom lijkt het me verstandig om vooral te kijken wat ik al heb, zodat ik daarmee verder kan gaan. Bijvoorbeeld de cursus poëzie schrijven of mij verdiepen in tarot en sterrenbeelden.

Lees ook het gedicht Geluk zit in je tenen

Nooit meer aan een roadmap beginnen

Met regelmaat ben ik heel flexibel in datgeen wat ik heb bedacht. Bijvoorbeeld voor het bijhouden van het takenlijstje. Het voelt als weinig doorzettingsvermogen, maar dat is niet waar. Ik weet waar ik het voor doe, namelijk het makkelijker maken voor mezelf. Ik kan het ritme om iedere dag te denken aan to-do-lijstjes of langlopende doelen niet aan. Waarom dat is, weet ik niet. Misschien is het te onaantastbaar. Maar ik denk eerder dat het komt doordat er zelfs dagelijks nieuwe, of andere, ideeën komen. De roadmap wordt daarmee erg uitgebreid en ingewikkeld. Ik ga dus nooit meer beginnen aan het maken van een roadmap. Wel schrijf ik jaarlijks een artikel over welke doelen ik voor het jaar heb bedacht. Deze kun je aanstaande vrijdag lezen in een nieuw artikel.

Meer weten over het maken van een roadmap? Mocht je je erin willen verdiepen kun je dit artikel van Sanne van Paassen doorlezen.

Uitgelichte afbeelding door Mark König op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

7 Comments

 1. Claire schreef:

  Wat goed dat je je gevoel volgt en dat geen doet waar jij een goed gevoel bij hebt.

 2. Lindaschrijfthetop schreef:

  Ik heb ook geen lange termijn planning, ik doe de dingetjes per dag.

 3. Jolanda schreef:

  Herkenbaar ik leef ook samen met mijn takenlijstjes. Anders kan ik niet functioneren. Doelen zijn belangrijk, maar ik vind mijn geluk nog belangrijker. Ik streef mijn doelen na maar wel in kleine stapjes. Lukt het vandaag niet dan morgen weer proberen

 4. Joyce Joshua schreef:

  Uhm iets voor mij? Nee ik denk het niet en zo te lezen voor jou ook niet. haha. Soms is het wel erg handig om te doen. Zeker als je een bedrijf hebt.

 5. Linda schreef:

  Ik maak wel vaak to do lijstjes. Ze zijn een geheugensteuntje en zo hoef ik er niet langer over na te denken en kan ik het loslaten. Maar ik snap wel als je ze niet meer maakt als je de taken toch vaak al gedaan hebt. Gelukkig is iedereen anders 😉

 6. Frederique schreef:

  Ik maak geen lange termijn plannen. Het langste dat ik ooit iets heb vooruit gepland was 1 jaar. Dat was een lange reis dat 1 jaar duurde dus dat vergde wat voorbereiding. Tot vorige week. Ik heb nu iets gepland voor mei 2025 en daar moet ik dus naartoe werken, met tussenstappen en al. Heel spannend en soort van volwassen vind ik dat haha.

 7. Mandy schreef:

  Ben best wel nieuwsgierig geworden naar de roadmap dus ik ga ff kijken! Ook benieuwd naar jou blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *