Dit gaat niet over het COVID-19-virus

Het virus dat de wereld in zijn greep houdt sinds december, heeft Nederland nu dan ook bereikt. Met zo een reisluchtig volkje als de onze kan dat uiteraard ook niet anders. Kinderopvang wordt gesloten en evenementen worden afgelast. Een nieuwe economische crisis zit er wel degelijk in. De nuchtere Nederlander doet wat er gedaan moet worden, maar ondertussen bemoeien de Verenigde Naties zich reeds over het COVID-19-virus. En de rest van het leven? Ja, ook dat gaat gewoon door hoor.

De winkelschappen van de supermarkt worden gevuld, in het callcenter gloeien de telefoons rood en benzine wordt in duizenden auto’s per dag gepompt. Er wordt gefeest, gegriend, maar ook gelachen in een leven. Kinderen gaan naar scholen toe en volwassenen drinken koffie aan het bureau. Baby’s worden waakzaam onthaald, maar aan de andere kant liggen bejaarden te wachten tot hun ogen sluiten. Voorgoed. Het dagelijks leven gaat verder, terwijl het COVID-19-virus ongeremd een weg door Europa begint te banen.

Vorige column: Kaarsvet, kaarsvet, spijkertje erdoor

De onderwerpentrein

In ons politieke centrum dendert de onderwerpentrein voort. De Belastingdienst richt een crisisteam op voor de toeslagenaffaire. Waar halen moskeeën hun financiële middelen vandaan? Nieuwe woonwijken dienen te worden gebouwd, maar waar is er plek? Het Mesdagfonds heeft eigen cijfers gepubliceerd over de stikstofuitstoot. Er is onenigheid over de groei van Schiphol, want dat staat lijnrecht tegenover milieudoelen. Dat is niet populair. Daar kun je op rekenen.

Niet genoeg..

Het onderwijs in Nederland staat op losse krijtborden. Ziekenhuizen, bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen krijgen heel zwaar weer te verduren, want er is niemand die kan verzorgen, want te weinig kiezen voor de zorgrichting. Daarmee zie je dat ons hele levensstelsel is gebaseerd op de economie. Koekoek. Niet genoeg woningen, niet genoeg docenten, niet genoeg verzorgend personeel. Het zijn punten waar Nederland zich voor moet schamen.

Lees meer: De Nederlands-tag | Typische vragen

Het COVID-19-virus sneeuw alles onder

Deze column ging dus niet over het COVID-19-virus, maar alle onderwerpen die ondergesneeuwd worden door deze griep die een speciale naam draagt. Ik houd van dingen aftikken, uitvoeren en doorgaan naar het volgende, maar daar lijkt het nu niet naartoe te gaan. We wachten af. Met per dag 32.982 nieuwsberichten die gaan over het Coronavirus.

De Volkskrant houdt actief een liveblog bij over het virus.
Photo by 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

8 Comments

 1. Skincarebynaomi schreef:

  Ik vind de ophef over dit virus echt belachelijk. Kijk alleen al nu naar het nieuws, het gaat er alleen maar over. Terwijl de aanslagen op sommige plaatsen ook nog steeds aanwezig zijn, dit is nog 10x erger in mijn ogen, maar nu hoor je dit amper op het nieuws. Best belachelijk toch? Het virus brengt onzekerheid bij mensen, omdat er geen duidelijkheid is wat het precies inhoudt en wat er tegen te doen is. Maar inderdaad alles draait op de economie, dat zie ik ook wel in de extreme daling van vele aandelen!

 2. rachel schreef:

  wat een heisa rondom het virus. ik zeg wel eerlijk en niet blij mee te zijn en het wel eng vind aangezien ik een risico ben. maar de griep heb ik ook overleefd dus dan moet dit ook te doen zijn lijkt mij. de media blaast het alleen maar op en kinderen worden gewoon bang gemaakt

 3. Marsha schreef:

  Ja het is echt massahysterie aan het worden, zo overdreven. Mensen die gaan hamsteren etc. Het is niet dat iedereen er dood aan gaat, maar dat willen de mensen niet horen blijkbaar. Zijn genoeg andere ziektes die erger zijn op dit moment.

 4. Lindab schreef:

  Ik denk dat we allemaal wel in de ban zijn van het virus. En hoop dat het snel afneemt en we weer wat leukere nieuwsberichten kunnen lezen!

 5. Jasmina schreef:

  Ik snap de ophef helemaal niet…en zei ook dat ik me niet bang laat maken..maar moet eerlijk bekennen dat het wel gebeurd nu

 6. Kiki hasselton schreef:

  Daar heb je helemaal gelijk in. Ook al vind ik het Corona virus wel steeds enger worden en dichterbij komen.

 7. Renata Feyen schreef:

  Troost je hier bij ons in België is het niet anders – het is al Coronavirus dat de klok slaat op televisie lijkt het alleen nog daarover te gaan 😮

 8. saskia schreef:

  Ik ben eerlijk gezegd zelf al een beetje corona moe, maar ja, ik wil ook weer op de hoogte blijven….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *