Paars, uilen en het bos | Column

Het zijn drie dingen waarmee ik direct wordt geassocieerd. Dit zijn namelijk de kleur paars, uilen en ook het bos. Want hoor je iemand praten over paarse kussens of bloempotten? Ja, die heb ik allebei en ook uilenbeeldjes versieren mijn kamer. Aan de muur hangt een poster, of het is een tekening, met verschillende uilensoorten. Achter het huis waar ik woon, strekt het bos zich kilometers ver uit. Voor mij is het een paradijs. Het voelt als een deel van mij. En ik neem je graag in dit enthousiasme mee, zodat je begrijpt wat het doet met mij.

‘Laat je uitdagen’ is het motto van Scouting Nederland. Zowel als kind en als volwassene vind ik het een goede term. Uitdagen betekent ook groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Daarmee dus ook het stimuleren van interesses. Nieuwsgierig ben ik sowieso al. Het spelen van een groot spel in het bos is nooit echt mijn ding geweest. Maar geef mij een kaart en je bent mij kwijt. Verzonken in een andere dimensie zou ik bijna willen zeggen.

Over andere dimensies gesproken: uilen komen ervandaan. Wist je bijvoorbeeld dat een uil veel verschillende mythes bij mensen hebben onttrokken? Van wijsheid tot aan het tegemoet gaan van de dood. Vooral in de middeleeuwen werden uilen gezien als bovennatuurlijk, en ook mysterieus. Mysterieuze, een beetje vage dingen, fantasie. Dat zijn dingen die ik leuk vind.

Nu we het toch over mysteries hebben. De kleur paars is daar eigenlijk ook eentje van. Blauw is rust, geel is positief en rood is een haat-liefde verhouding, maar wat zegt paars ons eigenlijk? Juist! Het brengt een nieuw vraagstuk met zich mee. Paars wordt gezien als een spirituele kleur en is net als de uil aangewezen als bovennatuurlijk. Onmenselijk zou ik niet willen zeggen, want het is gewoon rood met blauw gemengd. Maar ik vind het een zeer indringende kleur.

Paars, uilen en het bos

Op een schilderij heb ik weleens een paars bos afgebeeld gezien. Met een beetje zoeken vind je uilen in bomen schuilen voor de regen. Helaas heb ik nog niet veel uilen in de vrije natuur gezien, maar op deze manier komt het allemaal met elkaar samen.
Hoe enthousiast ben jij over paars, uilen en het bos?

Het is ook niet voor niets dat ik mijn bedrijfje De Paarse Uil heb genoemd.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

7 Comments

 1. Ik ben zeer enthousiast over uilen en het bos want ik ben dol.op de natuur. Graag zou ik een uil nog op de foto willen zetten.

 2. Dionne schreef:

  Onze zoon denkt precies hetzelfde over uilen en de kleur paars! Bij hem is het alleen niet heel aanwezig in zijn leven, maar vind beide wel enorm interessant!

 3. Ik hou van het bos, het is een plaats van rust. Rust die je vindt in het bos en in jezelf. Ik hou van de kracht van bomen!
  Op mijn eerste werk mocht ik ringmappen bestellen voor mijn klassement. Ik had allemaal paarse genomen. Mijn bazin vond het verschrikkelijk. Ik vond ze prachtig.
  Uilen zijn majestueus. Ooit ben ik naar een roofvogelshow geweest. Niet een show die je kan zien in pretparken. Dit was echt een kleine groep. We hebben er ook mogen werken met uilen. Het is een aanrader, zoiets vergeet je niet!
  Leuk artikel!

 4. Felice Veenman schreef:

  ik heb twee keer een uil in de vrije natuur gezien. Het is heel moeilijk ze te zien te krijgen, ze hebben een fantastische schutkleur. Ik was met een ervaren vogelaar op stap. Dat heeft geholpen

 5. Tessa schreef:

  Paars is een prachtige en koninklijke kleur. Ik ben er zelf ook dol op. Zelf heb ik niet veel met uilen. Ik hou meer van flamingo’s, pinguïns en reigers

 6. Jasmina schreef:

  Ik houd van het bos, maar uilen vind ik op 1 of andere manier toch een beetje spannend hoor…

 7. ingrid schreef:

  wat leuk dat dit echt zo bij jou past. Ik hou zeker van het bos en uilen zijn echt mooie beesten maar je ziet ze in de natuur niet zo snel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *