Written by 19:00 Column • 7 Comments

Paars, uilen en het bos | Column

Paars uilen en het bos

Het zijn drie dingen waarmee ik direct wordt geassocieerd. Dit zijn namelijk de kleur paars, uilen en ook het bos. Want hoor je iemand praten over paarse kussens of bloempotten? Ja, die heb ik allebei en ook uilenbeeldjes versieren mijn kamer. Aan de muur hangt een poster, of het is een tekening, met verschillende uilensoorten. Achter het huis waar ik woon, strekt het bos zich kilometers ver uit. Voor mij is het een paradijs. Het voelt als een deel van mij. En ik neem je graag in dit enthousiasme mee, zodat je begrijpt wat het doet met mij.

‘Laat je uitdagen’ is het motto van Scouting Nederland. Zowel als kind en als volwassene vind ik het een goede term. Uitdagen betekent ook groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Daarmee dus ook het stimuleren van interesses. Nieuwsgierig ben ik sowieso al. Het spelen van een groot spel in het bos is nooit echt mijn ding geweest. Maar geef mij een kaart en je bent mij kwijt. Verzonken in een andere dimensie zou ik bijna willen zeggen.

Over andere dimensies gesproken: uilen komen ervandaan. Wist je bijvoorbeeld dat een uil veel verschillende mythes bij mensen hebben onttrokken? Van wijsheid tot aan het tegemoet gaan van de dood. Vooral in de middeleeuwen werden uilen gezien als bovennatuurlijk, en ook mysterieus. Mysterieuze, een beetje vage dingen, fantasie. Dat zijn dingen die ik leuk vind.

Nu we het toch over mysteries hebben. De kleur paars is daar eigenlijk ook eentje van. Blauw is rust, geel is positief en rood is een haat-liefde verhouding, maar wat zegt paars ons eigenlijk? Juist! Het brengt een nieuw vraagstuk met zich mee. Paars wordt gezien als een spirituele kleur en is net als de uil aangewezen als bovennatuurlijk. Onmenselijk zou ik niet willen zeggen, want het is gewoon rood met blauw gemengd. Maar ik vind het een zeer indringende kleur.

Paars, uilen en het bos

Op een schilderij heb ik weleens een paars bos afgebeeld gezien. Met een beetje zoeken vind je uilen in bomen schuilen voor de regen. Helaas heb ik nog niet veel uilen in de vrije natuur gezien, maar op deze manier komt het allemaal met elkaar samen.
Hoe enthousiast ben jij over paars, uilen en het bos?

Het is ook niet voor niets dat ik mijn bedrijfje De Paarse Uil heb genoemd.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close