Pas op voor torren op het zandpad | Column

‘Op de grond leven kleine beestjes die helpen om het bos op te ruimen. Pissebedden en mieren zijn al twee voorbeelden. Zij ruimen het bos op van dode bladeren en dieren. Dit doen zij door te eten, maar bodemdieren zijn ook gezond voor de grond. Deze worden eveneens door regenwormen en slakken bewoond om het boerenland geschikt te houden voor gebruik.’ De boswachter duwt een steen opzij en pakt een pissebed op met een pincet. ‘Maar pas op voor torren, want die liggen altijd op het zandpad,’ wordt er door Tom uit de groep verteld. 

Of bovenstaande ooit heeft plaatsgevonden, dat weet ik niet, omdat ik het nu zelf heb bedacht. Maar wat Tom vertelt, is wel waar. We moeten een beetje oppassen voor de wereld onder onze schoenen, want we vertrappen al die leuke bodemdieren. Op de middelbare school moesten we voor biologie het gedrag van een mier onderzoeken. De resultaten waren schokkend, want er stond voornamelijk ‘lopen’ in het ingevulde schema. Echter wanneer ik door de bossen struin en er een aantal fietsers de hoek omkomen, weet ik het al zeker. 

Tellend loop ik verder. De eerste kever die ik spot loopt sloom het pad over, maar de volgenden zijn allemaal zo plat. Dat krijg je dus als je met die centimeters-dikke-banden door het bos raast. Enkel kan ik er niets over zeggen, omdat ik op zijn tijd ook graag de fiets pak. Lekker die adrenaline door het lijf voelen wanneer de kilometerteller over de 40 gaat. Helaas moeten er dan een paar bodemdieren het leven laten. Maar je moet wel oppassen hoor! 

Het pad maakt een bocht en de zonnestralen beschijnen de bomen van een enkele kant. Zo ziet het bos er angstwekkender uit. Enkele bomen liggen geveld aan de kant van het pad, maar dat is juist een hele interessante plek. Wist je dat een dode boom nog altijd meer leeft dan dood? Dat komt omdat juist insecten er zich gaan nestelen, maar ook paddenstoelen vinden het heerlijk op een stuk levenloos hout. Zo’n tak gaat bijna nooit verder zonder mieren of pissebedden, want die weten er wel raad mee. De boswachter zei het ook al, zij ruimen het bos op. Als je maar goed bekijkt waar je je voeten neerzet, want pas op voor torren.

Uitgelichte afbeelding door Krzysztof Niewolny on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *