Pijnlijk voor mijn bloggershart | Column

Het woord influencer ga ik niet gebruiken, want ik blog alleen. Dat doe ik erg graag. Het schrijven van teksten geeft mij een plezierig gevoel, maar als blogger krijg je ook te maken met stuitende reacties. Dat is pijnlijk voor mijn bloggershart, omdat ik mijn gevoelens en gedachtenspinsels open en bloot voor iedereen te lezen leg.

Een zachte wind beweegt er door de kamer waar ik zit te schrijven. Met mijn vingers die over het toetsenbord bewegen, kijk ik uit op een stenen muur. Alsof ik mijn woorden daar kan vinden. Artikelen schrijven, bijpassende foto’s zoeken en publiceren is het voornaamste wat ik doe. Maar ook reageren op artikels van anderen vind ik leuk, omdat je een band met diegene kan opbouwen. Ik vind het belangrijk dat je in artikelen kunt lezen door wie het is geschreven. Persoonlijk en oprecht zijn voor mij eigenschappen met een hoge waarden. Ik lees artikelen waar ik niets mee heb, zoals over make-up. Want ja, wat moet ik daarmee. Toch probeer ik een reactie achter te laten met een positieve noot.

Onderwerpen negeren is te pijnlijk

Vorige week had ik het over reageren in je emotie. Iedereen gaat vanaf neutraal naar blij, boos of misschien verdrietig. Je kunt geroerd zijn om wat je leest, maar je kunt ook overstuur iemand attent maken op dat je ‘iets niet mag schrijven’. Nou, en daar wil ik het dus even over hebben, omdat het uitermate pijnlijk voor mijn bloggershart is om niet te mogen schrijven waarover ik wil. Eigenlijk wil ik je even een geheim verklappen. Ik schrijf helemaal niet om zoveel mogelijk lezers naar mijn blog te trekken, want dat vind ik bijzaak. In ben in 2016 met bloggen begonnen om mijn passie voor schrijven te ontwikkelen.

Gefronste wenkbrauwen op dit moment, omdat ik me geremd voel in delen van onderwerp. Schrijven over, Zwarte Piet, waarden of over seks is uit den bozen, maar ben ik dan diegene die dat wel moet gaan doen? Nee, dat denk ik dan weer niet, omdat ik geen influencer ben. Jullie zoeken het maar uit, want de onderwerpen waarover ik wil schrijven, borrelen opnieuw op.

No votes yet.
Please wait...

14 Comments

 1. Lodi schreef:

  Je moet zeker schrijven waar jij over wil, het is jouw blog en jij deelt wat je wil of niet. Ik reageer ook veel bij anderen juist omdat ik het leuk vind om een band met andere bloggers op te bouwen. Ik leer ook weer van het lezen van anderen. Hou vooral plezier in het schrijven van je blogs en laat je niet belemmeren.

 2. Haha, klopt, en toch maak je er een leuke comment van als ik weer eens een make-up review lees 🙂

  Maar je hebt wel een punt hoor, als blogger moet je gewoon over onderwerpen kunnen schrijven. Tuurlijk zullen er altijd gevoelige onderwerpen zijn, dat zul je altijd blijven houden.

  Goed geschreven ook!

 3. rachel schreef:

  je moet doen waar jij je lekker bij voelt en ja ik weet dat de comments hard kunnen zijn want ik draai al aardig wat jaren mee en wat ik in die jaren niet op mijn boterham heb gehad 🙁 ik durfde soms niet eens meer te bloggen!! ik heb geleerd erboven te te staan en dat is soms nog super moeilijk !!
  ik vind het goed dat je hier over schrijft!!

 4. Bouchra schreef:

  Het is lastig wanneer je schrijft/blogt om je tegen negatieve reacties te bewapenen. Ik hoorde een tijdje een Tedx speech en een opmerking is mij bij gebleven. De spreker zei; als je zelf niet in de arena staat, heb je niet het recht om anderen te bekritiseren. Maar ja soms moeten mensen hun emoties kwijt. Dat is niet anders.

 5. Ilona Wielinga schreef:

  Vooral blijven doen wat goed voelt voor jou. Negatieve reacties zijn vervelend en kunnen pijnlijk zijn, maar er staan zoveel mooie reacties tegenover, niet vergeten he.

 6. Ximaar schreef:

  “Ik blog, dus ik beïnvloed.” In mijn geval komt daar ook weinig van terecht. Soms wil ik wel beïnvloeden, dwz mensen op andere gedachtes brengen of na laten denken over dingen die ze eerder voor zoete koek slikten. Vaak wil ik idd niet beïnvloeden, maar gewoon van me afschrijven. Een blog zie ik op zo’n moment als een soort dagboek. Over alles wat op TV komt een mening hebben en ventileren zie ik niet als bloggen. Dat doe ik dan ook zeker niet. Het liefste blog ik over dingen in mijn eigen omgeving en dingen die me bezig houden. En het liefst vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk, Doe dat een jaar of 16 en sta al jaren niet meer stil bij waarom-vragen.

 7. nicole orriens schreef:

  Soms reageren mensen inderdaad wel eens niet zo prettig op blogposts. Ik vind dat ook altijd lastig. En na ruim 15 jaar bloggen kan ik er nog steeds niet goed tegen.

 8. Sherry schreef:

  Je hebt een mooie column geschreven. Voor mij ben je een goede blogger.
  Ik krijg ook soms wat rotreacties. Ik blog al 17 jaar en af en toe vind ik dat toch nog rot. Nu kan ik er goed mee omgaan.

 9. Judith schreef:

  Ik zat laatst precies met zo een dillema. Zou ik nou wel of niet wat zeggen. Ik heb het toch wel gedaan. Ik denk dat ik niet alleen hoef te zeggen wat mensen willen horen. Is mijn blog toch 🙂

 10. Frederique schreef:

  Ik vind dat je over alles mag schrijven wat je maar wil maar ja, soms zit er een klotereactie tussen en die zul je dan op de koop toe moeten nemen. Maar dat het je raakt is ook logisch. Vooral als je zelf zoveel mogelijk positief probeert te reageren. Ik herken dat wel. Maar ik ben langzaam maar zeker een olifantenhuid aan het kweken. Het hoort het nou eenmaal bij. Open podium voor jezelf betekent ook open podium voor je lezer.

 11. Super tof geschreven dit! Ik raad je aan om gewoon lekker te schrijven wat jij wilt, want wat je ook doet of zegt, er zal altijd wel iemand zijn die het niet leuk vindt.

  Je bent goed bezig, vergeet dat niet.

 12. Ik snap wel wat je bedoelt ja. Soms zijn reacties pijnlijk en een andere keer heb je een mening, maar voelt het niet helemaal als ‘jouw discussie’. Heb dat ook nog steeds wel al probeer ik vaker toch maar te schrijven waar ik me goed bij voel. Komen soms hele mooie reacties op.

 13. Rory schreef:

  Ik vind het belangrijk om altijd zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Dus eigenlijk mag je schrijven waarover je wilt. Wel belangrijk om te weten dat als je over hele gevoelige onderwerpen gaat schrijven, dat je dan reacties gaat krijgen. Maar ja,”haters gonna hate” zeggen ze weleens. Als je huid maar dik genoeg is denk ik dan maar.

 14. Kimberly Verbaan schreef:

  Wat een inspirerende tekst. Ik kom net om de hoek kijken en niet iedereen is even liefdevol. Ik snap je volkomen en vooral doen waar jij je goed bij voelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *