Plasticsoep geeft geen mooi gezicht, vind jij van wel? Het is een bedreiging voor veel diersoorten die in de oceaan leven. Zij worden door het plastic gevangen genomen en sterven van het eten van de troep. Afgelopen weekend was ik in Burgers Zoo. Een van de meest mooie plekjes van de dierentuin is de Ocean. Alleen hoe ze daar de plastic soep hebben verbeeld, komt naar mijn mening niet goed overeen. In een waterbak hangen een net en een boterhamzakje te dobberen. Alleen als ik naar beelden over plasticsoep kijk, zie ik vierkante meters vol liggen.
Greenpeace en Plastic Soup Foundation
Gelukkig zijn er meerdere organisaties die werk maken van de vervuiling van de zeeën. In veel baaien, waar rivieren in zee stromen en bij industriehavens drijft het afval in rondjes. Greenpeace schrijft in een artikel dat negen van de tien zeevogels plastic in de maag heeft. Dat doet mij denken aan meeuwen met patatjes. Hoe erg! Een eerste feit blijft dat we veel plastic gebruiken. Gemiddeld opent de Nederlander zeven verpakkingen op een dag. Dit vormt van een dag al een flinke afvalberg. De meeste verpakkingen gaan weer dicht om voedsel langer te kunnen bewaren. Waar ik het meest gelukkig van word, is het verbod op wegwerpplasctic. Het is wennen, maar zo erg zijn kartonnen rietjes niet.
Duurzame oplossingen
In de Arnhemse dierentuin houden zij van duurzame oplossingen. Zo worden de bassins van de Ocean verwarmd en gekoeld met een warmte-koude-opslag. Wat ik vooral inspirerend vind, is de samenwerking met Belize. Om daar onder andere zorg te dragen voor het mangrovebos. Een plek waar de mooiste vlinders leven. Duurzaamheid is een belangrijke missie. Een punt waar Den Haag van dierentuinen kan leren. Zo ook met water. Want één van de meest vervuilde rivieren is de Rijn. De belangrijkste waterweg die we in Nederland kennen.
Plasticsoep geeft geen mooi gezicht
Schandalig is het dat bedrijven hun afval lozen in de rivier. Dat moeten ze niet doen. Wat mij betreft, richten we een organisatie op dat bevoegd is om controles, boetes en maatregelen te nemen tegen deze bedrijven. En dat langs de gehele Rijn, want wat in Duitsland wordt geloosd, drijft langs mijn huis. Plasticsoep geeft geen mooi gezicht. Basta! Wat kan het gewone volk doen? Heel simpel. Afval in de vuilnisemmer en goed scheiden, zodat plastic een volgende ronde mee kan.

Uitgelichte afbeelding door Dustan Woodhouse on Unsplash.