Prikkelfanaat: mezelf expres pushen? | Column

Het is de laatste maanden steeds vaker een onderwerp in mijn gedachten. Hoe vind ik een juiste balans tussen werken en alle projecten die ik in mijn vrije uren oppak? Daar heb ik direct stappen in ondernomen. Bijvoorbeeld een wekker om 21:30 uur ’s avonds zetten, zodat ik niet de hele avond doorga. Ook heb ik blokken in mijn agenda geplaatst, zodat ik een redelijk vast stramien heb. Die ik overigens niet altijd aanhoud, want ik heb het motto dat mijn agenda een richtlijn is. Afgelopen week kwam de vraag in mij op of ik misschien een prikkelfanaat ben: mezelf expres pushen? Een goede vraag voor een column, bedacht ik mij zo. Vandaar dat ik er nu over schrijf. Herken jij het bij jezelf?

Werken vind ik gewoon heel erg leuk en daarom heb ik ook opgeschreven wat ik zoal op een werkdag doe. Maar zodra ik thuis ben, kan ik genieten van hele andere dingen. Ik ben graag voor scouting bezig. Voorbereiden hoe de bijeenkomsten met kinderen eruit zien, huuraanvragen beantwoorden, coördineren en soms een los project. En dat samen met bloggen, dichten, wandelingen maken is vrije tijd soms een uitdaging. Tv kijken is vaak een uitzondering. Ik begon zelf steeds meer te ervaren dat een balans erin ontbrak. Toen kwam ik op de term prikkelfanaat, want volgens mij is dat hetgeen wat ik aan het doen ben. Mijn tijd opvullen, zodat ik iets aan het doen ben.

Meer over autisme in relatie tot overprikkeling, stress en ontspanning vind je bij NVA.

Prikkelfanaat: mezelf expres pushen?

Misschien hou ik er juist van om geprikkeld te worden? De tijd nadat ik met school stopte, verveelde ik mij ter plette. Net een mug die heel irritant alleen in huis vloog. Daardoor ben ik begonnen te zoeken naar nieuwe hobby’s. Een extra taak doen voor scouting, fantasieverhalen schrijven over De Jongen of wandelen en mountainbiken. Prikkelfanaat: mezelf expres pushen? Ja, eigenlijk een grote JA. Ik vind het fijn om bezig te zijn. Alleen is dat niet altijd goed voor hoofd en geest. Ik kan met mijn hobby’s heel lang in dezelfde houding zitten. Van plek wisselen om te zitten is goed, maar een ommetje tussendoor wandelen is nog beter.

Weekend is het als ik deze column schrijf. In mijn agenda staat nu geen blok wat ik graag wil doen. Heel veel ditjes en datjes. In mijn agenda staat een takenlijstje met dingen die de afgelopen dingen niet zijn gelukt. Maar ik wil mezelf niet pushen om dat nu eerst te doen. Stap voor stap. Ik mag nog beter leren om mijn energie te doseren. Dus ga ik even op de tuinstoel zitten met een leesboek. En dat volhouden tot aan de wekker van 21:30 uur? Uhm, uitdagingen zijn er om aan te gaan, maar of ik de rest van de avond op deze manier ga doorbrengen. Dat zie ik straks wel.

Uitgelichte afbeelding door Rachit Tank op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Rosalyn schreef:

  Als ik te veel dingen op mijn lijstje zet, dan klap ik als het ware dicht en komt er niets meer uit mijn handen. Dus ik probeer het gewoon overzichtelijk te houden en vooral te doen wat ik leuk vind (werken valt daar ook onder)! Goede tip dat je een wekker zet ’s avonds, zodat je niet te lang doorgaat.

 2. Joyce Joshua schreef:

  En heb je het volgehouden of ben je weer dingen gaan doen? Ik heb thuis ook zo’n man die altijd bezig moet zijn

 3. Linda schreef:

  Wat goed dat je blokken hebt gemaakt in je agenda en dit als richtlijn neemt! Ik herken het wel dat je altijd maar door wilt blijven gaan. Maar er zijn inderdaad ook andere dingen nog te doen. Goed dat je de uitdaging aan gaat! Ben benieuwd naar je volgende blog hierover!

 4. Lindaschrijftop schreef:

  Wat leuk om te lezen pushen om iets te doen. Ik moet mezelf pushen om minder te doen. Anders raak ik overprikkeld.

 5. Marjolijn schreef:

  Ik denk dat het best een herkenbaar iets is…

 6. Serge schreef:

  Ik herken er wel wat van mezelf in terug. Juist nu probeer ik mezelf juist te prikkelen om af en toe rust te nemen en te genieten van de tijd met gezin, familie en vrienden.

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Het juiste evenwicht vinden is altijd lastig inderdaad. Maar het klinkt alsof je een goede formule hebt gevonden Mitchel.

 8. Herkenbaar, dat pushen. Zou het kunnen helpen om een blok ‘rust’ in te plannen? Waarin je dan bijvoorbeeld rustig tv kunt kijken oid?

 9. Rory schreef:

  Ik kan mijzelf echt verliezen in mijn werk. Omdat het tegelijkertijd ook mijn hobby is. Zo lopen privé en werk te veel in elkaar over en vind ik het lastig om grenzen te stellen. Productfotografie, onderwerpen voor blogposts, even pitchen voor een opdracht. We zijn ook allemaal maar 24/7 bereikbaar inmiddels. Ik kleef zo ongeveer vast aan die smartphone en daar wil ik echt wat aan gaan doen. Zodat ik ook wat rustmomenten in kan bouwen. Zo nodig ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *