Written by 06:00 Column • 9 Comments

Prikkelfanaat: mezelf expres pushen? | Column

Prikkelfanaat: mezelf expres pushen?

Het is de laatste maanden steeds vaker een onderwerp in mijn gedachten. Hoe vind ik een juiste balans tussen werken en alle projecten die ik in mijn vrije uren oppak? Daar heb ik direct stappen in ondernomen. Bijvoorbeeld een wekker om 21:30 uur ’s avonds zetten, zodat ik niet de hele avond doorga. Ook heb ik blokken in mijn agenda geplaatst, zodat ik een redelijk vast stramien heb. Die ik overigens niet altijd aanhoud, want ik heb het motto dat mijn agenda een richtlijn is. Afgelopen week kwam de vraag in mij op of ik misschien een prikkelfanaat ben: mezelf expres pushen? Een goede vraag voor een column, bedacht ik mij zo. Vandaar dat ik er nu over schrijf. Herken jij het bij jezelf?

Werken vind ik gewoon heel erg leuk en daarom heb ik ook opgeschreven wat ik zoal op een werkdag doe. Maar zodra ik thuis ben, kan ik genieten van hele andere dingen. Ik ben graag voor scouting bezig. Voorbereiden hoe de bijeenkomsten met kinderen eruit zien, huuraanvragen beantwoorden, coördineren en soms een los project. En dat samen met bloggen, dichten, wandelingen maken is vrije tijd soms een uitdaging. Tv kijken is vaak een uitzondering. Ik begon zelf steeds meer te ervaren dat een balans erin ontbrak. Toen kwam ik op de term prikkelfanaat, want volgens mij is dat hetgeen wat ik aan het doen ben. Mijn tijd opvullen, zodat ik iets aan het doen ben.

Meer over autisme in relatie tot overprikkeling, stress en ontspanning vind je bij NVA.

Prikkelfanaat: mezelf expres pushen?

Misschien hou ik er juist van om geprikkeld te worden? De tijd nadat ik met school stopte, verveelde ik mij ter plette. Net een mug die heel irritant alleen in huis vloog. Daardoor ben ik begonnen te zoeken naar nieuwe hobby’s. Een extra taak doen voor scouting, fantasieverhalen schrijven over De Jongen of wandelen en mountainbiken. Prikkelfanaat: mezelf expres pushen? Ja, eigenlijk een grote JA. Ik vind het fijn om bezig te zijn. Alleen is dat niet altijd goed voor hoofd en geest. Ik kan met mijn hobby’s heel lang in dezelfde houding zitten. Van plek wisselen om te zitten is goed, maar een ommetje tussendoor wandelen is nog beter.

Weekend is het als ik deze column schrijf. In mijn agenda staat nu geen blok wat ik graag wil doen. Heel veel ditjes en datjes. In mijn agenda staat een takenlijstje met dingen die de afgelopen dingen niet zijn gelukt. Maar ik wil mezelf niet pushen om dat nu eerst te doen. Stap voor stap. Ik mag nog beter leren om mijn energie te doseren. Dus ga ik even op de tuinstoel zitten met een leesboek. En dat volhouden tot aan de wekker van 21:30 uur? Uhm, uitdagingen zijn er om aan te gaan, maar of ik de rest van de avond op deze manier ga doorbrengen. Dat zie ik straks wel.

Uitgelichte afbeelding door Rachit Tank op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...
Close