Written by 16:24 Column • 5 Comments

Reageren vanuit onze emotie | Column

reageren vanuit onze eigen emotie

Mijn opvatting is dat je elke seconde je emotie kunt voelen. Deze kan je dag bepalen of breken, maar ook ongeacht de aanwezigheid van anderen om je heen wisselen. Vanochtend voelde ik mij zo blij, omdat ik naar scouting mocht, maar op het moment dat ik deze column type schud ik nee. Nu even niet. Mijn overtuiging is dat we alle emoties bij ons dragen, maar dat er eentje de overhand op jou heeft. Vind jij dit een mooie gedachte, of niet? Wij reageren vanuit onze emotie en of dat altijd handig is, laat ik geheel aan jou.

Wat ik weleens heb gedaan is het volgende. Tijdens een overleg ben ik weggelopen, omdat de spanning mij te hoog greep. Ik was zo witheet dat in een rechte streep naar huis ben gelopen en volgens mij zelfs rechtstreeks naar bed.

Handig is het niet om een WhatsApp-berichtje te lezen en je vol in een discussie te mengen. De adrenaline springt op en neer in mijn bloedaderen. Dit is de voornaamste reden dat ik de blauwe vinkjes heb uitgezet. Eerst even het verstand zien te gebruiken.

Gevoel versterken

Reageren vanuit onze emotie maakt de neiging groter om een gevoel te versterken. Handig is het niet, maar het oogt wel menselijk. Zoals een huilend persoon zien waardoor jij zelf ook prikkelende oogleden krijgt. Het is niet te voorkomen.

Lees meer: Emotie kun je uitschakelen |Column

Reageren vanuit onze emotie

Ik wil slaan met de deuren. Ik wil onder de dekens liggen voor een hele dag of ik wil je een knuffel geven, maar niet dat dat nu mag. Daarom loop ik even weg of ik kijk je een keer extra aan. Iemand kan met een hevige emotie niet meer helder denken en een neutraal antwoord zit niet meer in de lijn der verwachtingen. Emoties zijn toch eigenlijk een mooi gegeven, maar ook moeilijk. Soms weet je het gewoon even niet of je wil iemand neermeppen om wat hij zegt (of schrijft). Bedenk dan: dat je je even terugtrekt om een neutrale positie in te nemen of reageer alsnog van uit je emotie. En mep.

Photo by Amin Moshrefi on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close