Rechterhand maakt geen ‘L’ | Column

De voorlopige verkiezingsuitslag is bekend. De (nieuwe) grote partijen gaan met de verkenners in gesprek welke politieke partijen een nieuwe samenwerking aangaan. De meerderheid van de kamerstoelen dient behaald te worden. Velen vonden het een verkiezing die moeilijk te kiezen was. Het virus sijpelt ook door in deze verkiezingsuitslagen. Markie, de minister-president, heeft het het afgelopen jaar rondom de maatregelen uitstekend gedaan. Eerst met grappen, maar geleidelijk aan steeds serieuzer. Daarom mag de VVD proberen om de komende vier jaren de kabinetstermijn uit de zitten. Een rechterhand maakt geen ‘L’.

Overschaduwd

In plaats van dat de linkse partijen een opmars naar de formatietafel maakten, werden zij onderuit geknald. In plaats daarvan stegen Democraten ’66 en Forum voor Democratie naar respectievelijk 5 en 6 meer zetels. In mijn ogen hebben de linkse partijen betere ideeën, maar konden zij hun geluid niet goed laten horen. Overschaduwd door het roepen van vrijheid, nieuw leiderschap en veilig uit de gezondheidscrisis komen. Wanneer het laatste meer naar de achtergrond verdwijnt, wat blijft er dan over? Wanneer de tijd rijp is voor buitenlandse vakanties, genieten van eten bij de wok en personeelsfeestjes op terrassen. Op dat moment komen discussies over het onderwijs, bouwen van betaalbare huizen en de natuur in volle hevigheid weer terug. Maar bij een rechterhand is het moeilijk om een ‘L’ te maken.

Met je linkerhand kun je met de duim en wijsvinger een L-vorm maken. Bij rechts niet. Zo kun je onthouden wat het verschil tussen links en rechts is.

Lees meer: Leven of overleven: tijd om te stemmen

Rechterhand maakt geen ‘L’

De linkse partijen komen in de Tweede Kamer met 32 zetels. Ter vergelijking waren dit er 42 in 2017. hierbij heb ik de zetels van PvvD, SP, GL en PvdA bij elkaar opgeteld. Lisa Westerveld komt door voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Mede mogelijk gemaakt door mij, want ik heb op haar gestemd. Meer vrouwen op het politieke toneel, maar ook vanuit Gelderland. De provincies, de komaf, zijn heel matig vertegenwoordigd in Den Haag. Het draait niet enkel om de partijleider, maar om de inhoud van de partij en dat geheel Nederland zich vertegenwoordigd voelt op het Binnenhof.

Het formeren en het schrijven van een nieuw regeerakkoord gaat beginnen. De verkenners zijn aan de slag gegaan en Mark is verzekerd van zijn plaats in ’t Torentje. Een rechterhand maakt geen ‘L’. Dus het gaat nog verdraaid lastig zijn om linkse geluiden te laten horen. Ik ben benieuwd naar wat de gevolgen van de toeslagenaffaire, stikstofcrisis en het immigrantenbeleid het nieuwe kabinet gaat brengen.

Ben je benieuwd hoe de verdeling zou zijn als alleen jongeren zouden stemmen?

Wat als alleen jonge mensen hadden gestemd?

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *