Regels voor het chatten uitgelegd | Column

Buzz! Buzz! Het bekende deuntje van mijn generatie. Het staat dikwijls in ieder artikel geschreven en het is echt waar. Bij het klinken van de laatste schoolbel snel naar huis fietsen om de computer op te starten, zodat je de rest van de avond kon MSN’en. Dat hoef je aan iemand van 11 niet meer te vragen, want dan is het Fortnite of iets geheel anders waar ik niet in ben meegegroeid. Chatten doen we elke dag en dat van ’s morgens vroeg tot laat in de avond. Het kan je zelfs zo gek maken dat het van slapen niet komt. De regels voor het chatten, ja die zijn er echt, leg ik aan je uit.

Lees meer over WhatsApp: WhatsApp in een column

De vijf regels voor het chatten

  • Een zin begint met een hoofdletter en het eindigt met een punt. Oké, ja dat snap ik, maar bij het chatten is het gebruikelijk om achter het laatste woord geen punt toe te voegen. Bij velen voelt dit aan als een afwijzing, als een afkapping van het gesprek en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Nog even over de zinnen, want daar zit wel degelijk ook een limiet aan. Een verhaal kun je moeilijk typen zonder interpunctie en dat is meteen de uitzondering op de regel hierboven. Dus als je een heel boekwerk typt op WhatsApp, doe dat dan in meerdere berichten. Per alinea bijvoorbeeld, want dat maakt lezen een stuk makkelijker.
  • Hallo zeggen is er niet meer bij. Je kunt gewoon beginnen met je rampestamp-berichtje en dat maakt mij zo ontzettend boos. Een simpele ‘Goedemorgen..’ met ‘hoe is het?,’ is helemaal van de baan. Dus mijn regel is nog altijd: ‘Goeiemarregen, hoest nou?’
  • Chatberichtjes fleuren we allemaal een beetje op met emoji’s. De gezichtjes uit Japan hebben hiermee de hele wereld veroverd. Wist je dat het poppetje die vergaat van het lachen wereldwijd het meest gebruikt is? In Nederland gebruiken we vooral het hartje. Wat zijn we toch ook liefdevol.
    Het liefste gebruik in emoji’s dubbel in een zin, maar deze valt onder mijn eigen regels voor het chatten. Hoeveel emoji’s gebruik jij per zin?
  • De gemiddelde reactietijd in een gesprek is drie minuten. Drie minuten! Dat is echt heel erg rap. Dus dat wil zeggen dat we aan onze telefoons zitten vastgekluisterd. Ik las, en daar ben ik het volledig mee eens, dat we sneller nadenken dan dat we kunnen typen. Daardoor ontstaan er foutjes die ook de automatische correctie niet goed kan krijgen. Pas daarom op voor vreemde teksten die je verstuurd.

Taal met combinaties

D1t 1s 33n V00rB33ld van Br33z3rTaaL. Breezertaal is een mengelmoes van schrijftaal, spreektaal en daarbij worden de letters regelmatig verwisseld voor een cijfer. Ikzelf kom dit niet vaak tegen in chats, maar ik zou die berichten direct verwijderen. Echt om gek van te worden. Dan stuur ik liever gifjes en eigenlijk vond ik dat in het begin ook niet leuk, maar met de gifjes van Kermit de Kikker kun je mijn dag maken.


Mijn eigen geschreven gedichtenbundel is te koop voor €10 op bol.com en via deze pagina. Check it!


Photo by Thom Holmes on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *