Rheden, de Posbank en een TOP | Column

De gemeente Rheden heeft overwogen om Station Rheden een nieuwe naam te geven. Namelijk Rheden-Posbank. In januari 2018 kwam de Nederlandse Spoorwegen met het kostenplaatje en daar schrok het college hoogstwaarschijnlijk van, omdat €150.000 een flinke kostenpost is. Alleen maar om het dorpje Rheden beter op de kaart te brengen, maar dat is overigens ook logisch te redeneren. Het ligt centraal in de gemeente, maar Velp en Dieren hebben meer bedrijvigheid en daar wil het middelste dorp ook van kunnen profiteren, maar hoe?

Een Toeristisch Overstap Punt (TOP) zou de oplossing moeten bieden. Het punt is een parkeerplaats waardoor toeristen op een eenvoudige manier meerdere plekken in de omgeving moeten kunnen bereiken. Voor Rheden zou gelden het winkelgebied aan de Groenestraat en uiteraard de ingang naar de Posbank. Maar nu kom ik een beetje op het punt dat ik het niet meer snap. Als je het aan mij vraagt zit het college in een moeilijke situatie, omdat zij hebben aangegeven de Posbank op slot te willen zetten. Geen auto’s en motoren meer op de wegen door het natuurgebied, want dat is schadelijk en niet goed voor de stikstof. Eind oktober werd echter duidelijk dat de Posbank open blijft voor al het verkeer.

Begrijp mij niet verkeerd, want ik ben een voorstander van de economie laten bloeien en om de natuur met rust te laten. De tegenstrijdig snap ik niet. Aan de ene kant wil de gemeente de economie en het toerisme stimuleren door een speciale parkeerplaats aan te leggen. En 180 graden de andere kant op door de Posbank af te sluiten. Daardoor zijn er minder mensen die kunnen genieten van de prachtige natuur die de gemeente rijk is, want je kunt van alles zeggen, maar de Veluwe zien is voor mij thuiskomen.

De visie: Rheden, de Posbank en een TOP

Station Rheden-Posbank is van de baan, wat ik jammer vind. Ik had graag gezien dat mensen de Veluwe weten te bereiken en dat niet alleen op dagen boven de twintig graden, want al vriest het en schijnt de zon: het blijft een mooi gezicht. De parkeerplaats hoogstwaarschijnlijk niet, maar dat heeft een doel met geld. Daar is uiteraard ook iets over te zeggen. Wat is eigenlijk de visie van Rheden en omliggende dorpen? Ik ben benieuwd. Draai eerst even de neuzen in dezelfde kijkrichting, want dat maakt opereren in een visie een stuk makkelijker.

P.S. Volg je mij al?
Facebook
Instagram

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *