Schermtijd en telefoongebruik | Column

Wat is jouw schermtijd? Er zijn dagen bij dat mijn schermtijd uitkomt op meer dan zes uren per dag. Dat is ongelooflijk veel en het beïnvloed je mentale en lichamelijke gestel. Zeker bij overmatig gebruik. Net als bij alcohol en drugs. Een telefoonverslaving wordt echter nog onvoldoende geaccepteerd. Het is niet voor niets dat jongeren hun telefoons in hun kluis moeten opbergen tijdens de lessen.

De AD kopte vorige jaar maart het volgende: We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm. Wauw, dat is vanaf 17:00 uur de gehele avond tot aan het slapengaan. Schermtijd vind ik een bedreiging voor mezelf. Ik probeer dagelijks om niet boven de twee uur uit te komen. Op werkdagen lukt dat aardig. Mijn smartphone ligt in mijn tas terwijl ik mijn e-mail beantwoord. Op andere dagen is dat anders. Dan wil ik juist met vrienden appen.

Constante beloning is wat meespeelt in telefoongebruik. Door eindeloos te kunnen scrollen vind je iedere keer nieuwe informatie waar je hersenen op aangaan. Ook FOMO speelt mee. Heb ik nog een nieuwe like, een nieuw bericht of een nieuwe punten van een spelletje gemist? Bij mij werkt het niet anders. De blauwe WhatsApp-vinkjes heb ik uitgezet. Toch reageer ik best snel, want oh jee als ik iets mis. De laatste dagen is dat anders. Ik laat mijn telefoon steeds vaker onder een kussen liggen. Wanneer de smartphone uit het oog ligt, grijp ik er minder snel naar.

De telefoonverslaving is niet officieel als aandoening vastgesteld. In februari schrijft nu.nl erover dat telefoonverslavingen vaker een probleem zijn. ****Cognitieve gedragstherapie wordt vaker ingezet om mensen die overmatige problemen ervaren door de telefoon bewust te maken. Een verslaving aan het telefoongebruik kan wel degelijk problemen opleveren. Denk hierbij aan liegen, afspraken niet nakomen, verstoorde slaap en vervreemd raken van de wereld.

Serieuze gevolgen kan zoveel schermtijd hebben. Ik geef toe dat ik een beetje valsspeel als ik mijn appjes stuur vanaf Web WhatsApp op de computer. Gelukkig dat het me steeds vaker lukt om met aandacht en focus te werken. Wat is jouw gemiddelde schermtijd en wat vind jij van het telefoongebruik in Nederland?


Heb je mijn vorige column al gelezen?
Taal en muziek zijn levende instrumenten

Uitgelichte afbeelding door Alex Escu op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Toevallig heb ik laatst ook over dit onderwerp geschreven, ik ben 2 1/2 uur per dag actief op mijn telefoon.

 2. Irene schreef:

  Sja, soms ontkom je er ook niet helemaal aan. Als je beroepshalve ook nog eens bijna de hele dag achter een scherm doorbrengt, loopt het helemaal snel op!

 3. Jouvence schreef:

  Mijn gemiddelde schermtijd is ook vrij hoog, maar dat komt omdat ik 2 social media kanalen beheer en daarvoor ook veel online bezig ben (content maken, socials bijhouden, reageren op reacties, etc.).

 4. Amina schreef:

  Yep, ik heb ook een telefoonverslaving. Ben op dit moment op zoek naar een nieuwe baan, dus ik scroll me nu rot op dat ding. Maar ik zit ook veel op leuke apps, zoals Pinterest en TikTok. Laat ik maar gaan beginnen om mijn telefoon weer met slapen gaan in de woonkamer te laten…

 5. Interessant hoe we eraan gewend zijn geraakt toch? Voor mij maakt schermtijd niet zo heel veel uit, het ligt er meer aan wat ik er dan op doe. Pinterest vind ik bijvoorbeeld echt heel leuk (en leuker dan Instagram), daar haal ik dan ook iets concreet uit. Dat is een beetje mijn manier om erop te letten: wat is de inhoud?

 6. Claire schreef:

  Oei dat is inderdaad confronterend. Ik besteed ook best wel wat tijd achter mijn telefoon.

 7. Ik merk dat ik mijn telefoon de laatste tijd steeds vaker bewust weg leg. Hierdoor heb ik veel meer rust in mijn leven.

 8. Rory schreef:

  Mijn schermgebruik is best hoog. Maar dat komt ook omdat ik het als onderdeel van mijn werk zie (en dat is ook zo). Waar het ooit begon met 4 uur is het tegenwoordig rond de 5 uur. En dat vind ik teveel. Ik ben stiekem soms ook via WhatsappWeb aan het appen. Ai. Maar als ik eenmaal in bed lig kijk ik niet meer, alleen om mijn wekker te zetten. Vroeger ging ik ’s avonds nog weleens door. Nu heb ik mijn e-reader met (goed) geel licht. Beter voor je ogen en ook om in slaap te vallen later beter.

 9. Tess schreef:

  Ik gebruik mijn telefoon 2 a 3 uur per dag. Voornamelijk voor instagram en whatsapp. Daarnaast kijk ik gemiddeld 1 a 1,5 uur per dag tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *