Serieus overkomen, waarom en op welke manier? | Column

Een stalen gezicht met een blik gericht op het oneindige. Misschien ziet iemand die serieus overkomt er voor jou zo uit. Bij mij niet, want van mij mag het met een glimlach. Echter is teveel lachen ook niet handig voor het imago. Serieus overkomen, daar doe ik moeite voor. Je leest er meer over in de onderstaande vragen en antwoorden.

Waarom wil ik serieus overkomen?

Naast ideeën heb ik wel degelijk doelen voor ogen en om deze te behalen is het verstandig om niet de clown uit te gaan hangen. Om het zo maar te zeggen. Misschien ligt het ook aan mijn leeftijd. Volgend jaar word ik dertig en dan is het niet fijn als de ander denkt dat je van alles een grapje maakt. Ook ik ontwikkel mij en wil graag meedoen in de grote mensen wereld.

Komen er dan geen nieuwe grapjes meer?

Wanneer ik mij goed op een plek voel, en ik weet dat ik de clown kan uithangen, schuilt daar ook een gevaar in. Want wat als collega’s, vrienden, kennissen niet meer naar mij toekomen voor hun vragen? Dat vind ik erg, omdat behulpzaamheid één van mijn kernwaarden zijn. Toch blijven grapjes erbij horen, want je ziet mij (zo vaak als mogelijk) binnenkomen met een lach. Maar dat hoeft helemaal niet! Vroeger heb ik zoveel gelachen dat mijn spieren ervan pijn deden. Dat is niet fijn. Ik ben graag goedlachs, maar ik wil niet meer alle minuten moeten lachen. Dat is eerder emotie vermijdend dan toelatend.

Op welke manieren wil ik serieus overkomen?

Dit kan op veel fronten. Op werkgebied ben ik begonnen met een logboek bijhouden, zodat ik inzichtelijk heb welke werkzaamheden ik op een dag heb verricht en waar ik een nieuwe werkdag eventueel mee verder kan gaan. Ook in de privésfeer wil ik graag serieus bezig zijn. Dat doe ik onder andere door vrijwilligerswerk te verrichten, maar ook door met focus gericht aan taken te werken. Zo heb ik deze column geschreven door mijn gedachten te volgen en mij niet te laten afleiden. Applaus. Bij elk moment dat mijn gedachten niet bezig zijn, worden mijn vingers naar mijn telefoon geleid en dat moet stoppen.

Serieus overkomen is een instelling waar ik graag mee bezig wil zijn. De goedlachse man mag blijven, moet eigenlijk blijven, zou ik willen zeggen. Echter weet ik dat ik mijn ideeën en wensen niet kan behalen zonder daar extra oog op te leggen en daar is een serieus karakter voor nodig. Daar ga ik dan ook voor, zodat ik leuke dingen kan doen en mijn dromen kan waarmaken.

Uitgelichte afbeelding door Dwayne Legrand op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

4 Comments

 1. Linda schrijft ' t op schreef:

  Balans vinden in lachen en serieus gedrag is soms best moeilijk, maar volgens mij ben je heel goed bezig.

 2. Claire schreef:

  Ik ben juist dol op mensen die lekker lachen en luchtig in het leven staan. Jezelf zijn is het allerbelangrijkste en als dan niet iedereen fan is, dan is dat ook oké. Als jij maar blij bent met jezelf, dat is alles wat telt.

 3. Tessa schreef:

  Interessant om te lezen wat voor jou betekend serieus overkomen en hoe je dat doet

 4. nicole orriens schreef:

  Wat een mooi voornemen Mitchel. Ik weet dat mijn jongste zusje, die ook altijd heel goedlachs er last van had dat ze doordat ze veel lachte niet serieus werd genomen. Dat vond ze toen heel lastig. Het is inderdaad de kunst om een goed evenwicht te vinden denk i.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *