Sinterklaas is in aantocht – wat gebeurt er dit jaar?

Alle klassen verzamelden ’s ochtends op het schoolplein, want Sinterklaas komt. Het is een feest voor kinderen groot en klein. Sinterklaas is in aantocht. Hier hoort plezier bij, maar de Verenigde Naties gaf enkele jaren te kennen dat ze het Sinterklaasfeest discriminerend vinden. Onzin toch? Op de televisie en in de straten kwamen roetveegpieten, regenboogpieten en alle kleuren werden gebruikt. Het uiterlijk van de piet veranderde van haar met krulletjes en oorringen naar de ‘gewone Nederlander’ die slecht verkleed is. De kinderen in Nederland zijn degene die het in de aanloop naar 5 december gezellig moeten hebben, niet de volwassenen.

Volwassenen zijn eigenwijze wezens en kunnen niet simpel denken als een kind. Mensen van een jaar of zes zien niet dat het een man is met een staf en een nepbaard. Zij zien échte mensen met een kleurtje en de zak van Sinterklaas waar snoepjes uit worden gehaald. Zelfs de kleinsten zijn in deze tijden van het jaar om te kopen 😉. Het jonge Nederlandse volk maakt er geen probleem van. Ik wil dat dat zo blijft, want ik zou willen dat mijn kinderen net zo een leuk feest krijgen als dat ik vroeger had. Op deze manier ben ik alleen bang dat daar niet veel meer van overblijft.

5 december in 2029

Tien jaren zijn er voorbij gevlogen. Sinterklaas heeft een rode blouse aan en samen met zijn staf komt de nieuwste Intercity het station binnengereden. Houten kratten worden naar buiten geladen, want plastic is uit den boze. De Hoofdpiet leest namen voor vanaf zijn tablet en alle kinderen mogen hun cadeautje ophalen. Voordat de Goedheiligman er met zijn gevolg doorgaat naar het volgende station, zingen alle kinderen een lied.

Sinterklaas is in aantocht
In de verte komt de trein eraan
Alle kinderen lachen op het station
Want er verschijnen witte pieten
Weet jij wie het is?
Sint Nicolaas, Sint Nicolaas
Je naam wordt geroepen
Een klein pakje heb jij in je hand
Wij lachen, omdat
Sinterklaas is opnieuw in het land

Sinterklaas is in aantocht

Een zucht ontsnapt uit mij, omdat ik niet kan bevatten hoe de wereld verandert. En het niet in mijn vermogen ligt om daar iets aan te doen, mocht ik dat willen. Dat wil ik, maar volwassenen zijn nou eenmaal eigenwijs en bepalen zelf wat goed voor (hen) wereld is. Sinterklaas is in aantocht voor een nieuwe ronde plezier. Als er maar geen staking plaatsvindt in Apeldoorn, want zo verpest je het voor iedereen.

Afbeelding van Ineke Huizing via Pixabay

Afbeelding van olliebrands0 via Pixabay

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *