Sinterklaascolumn | Je zingt de verkeerde liedjes

Jongens en meisjes staan langs de kade. In de kou wachten zij op de Sint. De echte man die vanaf half november hele huishoudens op zijn kop zet. Zoveel kinderen door het hele land wachten met smart op deze tijd van het jaar. Het is net gek dat de meeste kleine mensen zenuwachtige kriebels in hun lichamen hebben. Wanneer zij net het schooljaar hebben gestart, komen de Sinterklaasliedjes weer in hun koppies naar boven. Zo zingen zij de oude liedjes van weleer.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.

De dagen worden kouder en donkerder en het is tijd voor kaarsjes op tafel. Daarnaast is het stressen in de winkels, maar zijn wij vrijwel toch verplicht om gezellig te doen. Kinderen staan met hun pretoogjes te wachten op de kade. ‘Kijk daar. Daar!’ In de verte verschijnt de grootste boot die Sinterklaas heeft. Het zingen van de wel oude bekende liedjes worden gestart. Al zijn deze enkele jaren geleden aangepast. Dat maakt het voor degene die niet meer te maken heeft met kinderen wel lastig. Je zingt steeds het verkeerde. Ook ik. Waar ik vrolijk Zwarte Piet brul, klinkt het over schoolpleinen als volgt:

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet.

Je snapt wel dat dat voor tengere blikken kan zorgen. Helemaal als Zwarte Piet naast je staat. Dat zeg je natuurlijk niet. Nederlanders bedoelen het niet zo. Het wordt helemaal verkeerd uitgelegd. Dit zijn onze tradities en de Zwarte Piet is zwart van het roet. Niet omdat wij de mensen met een donkere huidskleur willen vernederen. Ik ga je iets zeggen. Jaren geleden liep ik stage bij een bedrijf en de baas speelde voor Sinterklaas in de stad. Zo ging hij in december langs bij allerlei gezinnen. De meesten daarvan waren van buitenlandse afkomst. Zij vonden het helemaal geweldig. Dikke punt.

Lees de nieuwe liedjes in het nieuwsbericht

Afijn, de liedjes zijn nu aangepast. Toch denk ik dat het jaren gaat duren voordat deze zijn ingeburgerd. Ik zing nog steeds de oude versies. Puur uit gewoonte. In dit nieuwsbericht lees je de nieuwe sintliedjes.

Sinterklaas en de nieuwe liedjes

Foto van Pixabay: https://pixabay.com/nl/sint-en-piet-sinterklaas-piet-559519

No votes yet.
Please wait...

11 Comments

 1. Rory schreef:

  Ja, wat heftig allemaal. Het is een feest voor kinderen. Al die protesten van voor- en tegenstanders verzieken de sfeer voor kinderen. Vandaag nog maakte ik een praatje met een medewerkster van een lokale drogist. Ze was met haar neefje van 4 gaan kijken bij de aankomst van Sint in ’t Gooi in een stad. De tegenstanders hadden tegen het jongetje van 4 jaar gezegd dat Sinterklaas en Piet niet bestonden. Ondanks de reactie van de tante bleef het jongetje hardnekkig zeggen dat ze inderdaad niet bestonden omdat volwassenen dat tegen hem hadden gezegd. Ik zal je zeggen. Ik stond met tranen in mijn ogen naar het verhaal te luisteren. Dat kwam vol binnen.

  • MC Kleuver schreef:

   Ja Rory! Dat is toch helemaal van de zotte? Er is al zo weinig om te lachen en dan gaan die activisten ook nog eens zo doen. Tegen kinderen nota bene. Ik vind dat echt niet kunnen. Ga lekker op een oud en verlaten terrein roepen dat Sinterklaas er niet is.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik wist niet dat de liedjes zijn aangepast. Ik ga dat eens nader bekijken. Ik vond die klassieke liedjes toch altijd erg leuk.

 3. Monica schreef:

  Ik vind het maar een lastige kwestie. Ik ben eigenlijk ook wel blij dat mijn kind inmiddels niet meer gelooft want de lol is er wel een beetje vanaf.

 4. Nadia schreef:

  Ik zou willen dat we dit feest voor de kinderen gewoon heel gezellig kunnen maken. Nu wordt het voor hen verpest, terwijl volwassenen een issue hebben. Beetje jammer!

 5. alexa schreef:

  Ik zing als ik ze zing gewoon de oude liedjes hoor, zo ben ik opgegroeid. Ik snap de ophef wel, maar het is een feest voor kinderen die daar totaal niet bewust mee bezig zijn.

 6. De liedjes hebben wel veel oud taalgebruik dus een restyling vond ik in dat opzicht wel op zijn plaats! Maar het zal inderdaad even duren voordat het ingeburgerd is haha, zelf zing ik het ook nog fout.

 7. Femke schreef:

  Ja het is wat met deze eeuwige discussie. Ik ben er een beetje klaar mee. Kies iets (roetpieten wat mij betreft, met vegen dus) en stick to it. Dit is zo verwarrend iedere keer en zorgt voor onrust. Het is een kinderfeest.

 8. Hier heeft de jongste nog geen flauw benul van de discussie over sinterklaas en de pieten. Wij zingen gewoon de sinterklaasliedjes zoals ze altijd al waren. Wij trekken ons niks aan van alles. Hier waren in Assen de pieten gewoon zwart met de intocht 🙂 Niemand die je er over hoorde.

 9. Marsha schreef:

  Tsja…eerlijk gezegd word ik helemaal moe van dit gedoe joh. Ik snap beide kanten heel goed. En weet ook niet echt welke kant ik moet kiezen. Ik vind Sinterklaas feest super leuk voor die kindjes. Maar zo word het echt verpest.

 10. MamaTassel schreef:

  Goed dat ik dit lees. Ik wist niet dat de liedjes aangepast zijn. Ik denk ook dat het wel even zal duren voor iedereen erin thuis is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *