Written by 06:00 Column • 11 Comments

Sinterklaascolumn | Je zingt de verkeerde liedjes

Jongens en meisjes staan langs de kade. In de kou wachten zij op de Sint. De echte man die vanaf half november hele huishoudens op zijn kop zet. Zoveel kinderen door het hele land wachten met smart op deze tijd van het jaar. Het is net gek dat de meeste kleine mensen zenuwachtige kriebels in hun lichamen hebben. Wanneer zij net het schooljaar hebben gestart, komen de Sinterklaasliedjes weer in hun koppies naar boven. Zo zingen zij de oude liedjes van weleer.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.

De dagen worden kouder en donkerder en het is tijd voor kaarsjes op tafel. Daarnaast is het stressen in de winkels, maar zijn wij vrijwel toch verplicht om gezellig te doen. Kinderen staan met hun pretoogjes te wachten op de kade. ‘Kijk daar. Daar!’ In de verte verschijnt de grootste boot die Sinterklaas heeft. Het zingen van de wel oude bekende liedjes worden gestart. Al zijn deze enkele jaren geleden aangepast. Dat maakt het voor degene die niet meer te maken heeft met kinderen wel lastig. Je zingt steeds het verkeerde. Ook ik. Waar ik vrolijk Zwarte Piet brul, klinkt het over schoolpleinen als volgt:

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet.

Je snapt wel dat dat voor tengere blikken kan zorgen. Helemaal als Zwarte Piet naast je staat. Dat zeg je natuurlijk niet. Nederlanders bedoelen het niet zo. Het wordt helemaal verkeerd uitgelegd. Dit zijn onze tradities en de Zwarte Piet is zwart van het roet. Niet omdat wij de mensen met een donkere huidskleur willen vernederen. Ik ga je iets zeggen. Jaren geleden liep ik stage bij een bedrijf en de baas speelde voor Sinterklaas in de stad. Zo ging hij in december langs bij allerlei gezinnen. De meesten daarvan waren van buitenlandse afkomst. Zij vonden het helemaal geweldig. Dikke punt.

Lees de nieuwe liedjes in het nieuwsbericht

Afijn, de liedjes zijn nu aangepast. Toch denk ik dat het jaren gaat duren voordat deze zijn ingeburgerd. Ik zing nog steeds de oude versies. Puur uit gewoonte. In dit nieuwsbericht lees je de nieuwe sintliedjes.

Sinterklaas en de nieuwe liedjes

Foto van Pixabay: https://pixabay.com/nl/sint-en-piet-sinterklaas-piet-559519

No votes yet.
Please wait...
Close