Steeds dezelfde personen tegenkomen, herken je dat?

Francis van Broekhuizen, ken jij haar? Ze is operazangeres die oogt alsof haar leeftijd eind vijftig is, maar in werkelijkheid is ze pas 44 (oeps). Haar stem is fenomenaal prachtig en een leuk weetje: ze is cum laude afgestudeerd van het Amsterdams Conservatorium. Het enige probleem is dat ze de laatste weken overal opduikt. Of is dat ook omdat ik op haar Youtube-kanaal ben geabonneerd? Afijn, ook jullie herkennen het vast. Dat jullie steeds dezelfde personen tegenkomen. Tijdens het boodschappen doen, in de klas en tot afschuw gaat degene je ook nog volgen op Instagram. Gekker moet het niet worden.

Kijk hier mijn laatste fotoblog met natuurfoto’s: Natuur op de Veluwe

Carl Jung bedenkt synchroniciteit

Carl Jung, de Zwitserse psychiater, is ervan overtuigd dat het herhaaldelijk tegenkomen van personen geen toeval meer kan zijn. De kosmos wil je hiermee iets duidelijk maken. Vind je die persoon leuk? Heb je een verleden om goed te maken of voel je een ander signaal? Voor mij geldt persoonlijk dat ik deze redenen wil geloven, maar dat het moeilijk is om te achterhalen. En ik denk dat dit ook voor jou geldt. De term die de heer Jung voor dit fenomeen gebruikt, is synchroniciteit. Het komt erop neer dat dingen bij elkaar komen. Zoals het moment dat je aan iemand denkt en in je beeld verschijnt: is aan het typen… Magisch zou je kunnen zeggen en eigenlijk is het dat ook wel.

Lees hier mijn column: behoefte aan frisse lucht

Steeds dezelfde mensen tegenkomen, maakt het je gek?

De schoonheidsspecialiste kwam ik een tijdje vaak tegen of een naam die door de bovenkamer rondcirculeert. Die gedachten gaan weer voorbij. En ik denk dat dat ook geen toeval kan zijn. Astronomen en waarzeggers kijken naar de standen van de maan en met welke planeten deze kruisen. Zo ontstaat er een sfeer. Is het dan niet aannemelijk om te denken dat steeds dezelfde personen tegenkomen ophoudt als er kansen verstreken zijn? Zo wordt het bijna filosofisch.

Francis ontmoette ik op tv bij Paul de Leeuw, in de TV Kantine en bij Maestro op YouTube. Dit volgde elkaar zo snel op dat ik haar wel moest leren kennen. Het overkomt mij meerdere malen dat paden met anderen worden gekruist en dat ook geheel op onverwachte momenten, maar dat is vast hoe het is bedoeld. Toch kan het frustreren en angstig maken, want zonder naam van een persoon wordt het mysterieus. Dat kunnen wij als mensheid niet hebben. Dus de heer Jung, bedankt voor de term synchroniciteit en wie kom ik morgen tegen?

Photo by Ashton Bingham on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *