Stil op de grote stille heide | Column

Als zoon van de Veluwezoom ben ik opgegroeid in het bos. Mede mogelijk gemaakt door de vele jaren die ik op scouting actief ben. Het bos is een natuurlijke, vredige plek waar ik maar al te graag slenter. Even een rondje doen. Bij mij thuis om de hoek is het mooiste plekje te vinden: de Posbank. Dat is vandaag het onderwerp: de grote stille heide.

Een mooie plek waar bomen worden afgewisseld met heidevelden. Het gebied wordt begraast door Schotse Hooglanders, schapenkuddes en Ijslandse pony’s. Deze oase van kalmte is een toeristische trekpleister in Gelderland. Het is de Posbank. Vanwege het 25 jarige werkjubileum van meneer Pos als directeur van de ANWB, werd een bank op een uitzichtpunt geplaatst. Daar komt de naam vandaan. En in deze periode van het jaar, in augustus, staat de heide in bloei. Een prachtigere plek kun je je niet voorstellen. Echt niet. Wanneer de zon ondergaat en het gouden uur begint, verschijnt er een magisch tafereel voor je ogen.

De grote stille heide: het is een metafoor. De Posbank is allesbehalve stil! Auto’s rijden de heuvel op terwijl je als wandelaar oppast voor wielrenners en skateboarders. Bij mooie dagen, vooral in het weekend, is het extra druk. Zodat er een file ontstaat om op de parkeerplaatsen te kunnen komen. Het liefste wandel ik alleen. Even opladen zonder verhalen van anderen. Ontspanning is belangrijk en wandelen werkt therapeutisch. Wist je dat? Door te wandelen kun je je gedachten ordenen, en frisse lucht geeft vernieuwde energie. Vandaar dat mensen graag van de heide genieten. Wanneer het stil is, is het prachtig en ontspannend.

De volgende regels zijn dichter C.S. Adama van Scheltema (1877-1924):

Toen ging plots de hemel open

En een kleine plek van zon

Dreef de wijde heide over

Als een dofgoud medaillon

C.S. Adama van Scheltema

Lees ook de column van vorige week: komkommertijd.

De heide is broos. De paden worden getreden door miljoenen voetstappen per jaar. Veel, hè? Daardoor raakt de heide beschadigd. In combinatie met droogte en stikstof is de Posbank een kwijnend natuurgebied. Zo jammer. Ik ben trots dat ik zo’n natuurgebied bij mij thuis om de hoek heb. Vanavond maak ik een wandeling langs de paarse velden, want voordat ik dat weer zie, is het volgend jaar.

Oh ja, pas je op voor de fotograaf? Zij zijn erg actief in dit gebied van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het beste is om hen niet te storen.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Linda schrijft 't op schreef:

  Ik zou graag nog een keer naar de Veluwezoom willen gaan om een kijkje te nemen in de mooie natuur.

 2. Renata Feyen schreef:

  Ja das inderdaad jammer. We moeten toch altijd trachten de natuur niet te veel te beschadigen.

 3. nicole orriens schreef:

  Wat heerlijk om vlakbij zo’n mooi stuk natuur te wonen Mitchel. Maar inderdaad, ik las in de krant ook dat de heide het moeilijk heeft. En dat er bijvoorbeeld minder vlinders zijn.

 4. Kasia schreef:

  Ik ben gek op de heide, kom er vaak voor fotoshoots. Geweldige plek, zo mooi en zeker tijdens het gouden uur!

 5. Wanda schreef:

  Helaas niet echt in mijn achtertuin, maar we wonen wel vlak bij Drenthe en daar vind je ook diverse mooie heidegebieden. Afgelopen maandag was ik al tijdens het gouden uurtje op pad en dat was echt super mooi om te zien. Veel plezier met je wandelingen op de Posbank!

 6. Tessa schreef:

  Ik vind het paars van de heide altijd prachtig om te zien

 7. Jessie schreef:

  De Posbank is prachtig! Ik snap heel goed dat je daar graag in alle rust een wandeling maakt.

 8. Sandra schreef:

  Heide vind ik prachtig! Hier heb je de Kalmthoutse heide maar spijtig dat ook die nog vrij ver van bij mij is.

 9. jouvence schreef:

  Heerlijk de Posbank zo om de hoek! Wij zijn afgelopen zaterdag nog naar de Posbank geweest bij Rheden, voor ons zo’n kleine 20 minuten rijden gok ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *