Een stroomdiagram voor kerst | Column

De weekendkrant van de NRC haal ik op zaterdag uit de brievenbus. Zo ook afgelopen zaterdag. Ik plofte op de bureaustoel met een zware tas van scouting. We hadden knopen gelegd. De basis is althans gelegd. Het eerste onderdeel wat ik uit de krant lees, is de column van Youp. Omdat je dan de samenvatting van de hele politieke arena voorgeschoteld krijgt. Je bent in één keer klaar en dat is zo fijn. Naast ‘Youp’ was een stroomdiagram voor kerst afgebeeld. Een grappige editie met als uitkomst dat we ons volvreten. En dat laten zien in een Zoom-meeting met al je vrienden die verplicht bij het gezin moesten gaan zitten.

Restaurants hebben een extra moeilijke tijd. Geen grote zalen vol met buffetten of steengrillen. Mevrouw Marit, van de Albert Heijn, maakt het niet uit. Want zij zit de komende feestdagen de rekening verder vollopen. Net als dat de consument hun boodschappenkarren net iets voller stopper dan ze anders zouden doen. Dat zie ik echter niet in het stroomdiagram terug. Fonduen staat er niet in. Zelf gourmetten niet en dat gaat dit jaar het kroonjuweel zijn. Er moet nog wat gesleuteld worden aan het stappenplan van de kerst voor 2020. De opties moeten goed worden benut.

Mijn kerstplannen van dit jaar zijn simpel, want hoe kan het ook anders. 25 december vier ik bij mijn ouders. Met cadeautjes. Het is echt erg, maar ik hou van cadeautjes. Dit jaar gelukkig geen verrassingen met waar we uiteten gaan. Daar ga ik niet goed op. Tweede Kerstdag wordt nog simpeler. Dan blijf ik thuis. Voor het eerst in jaren voelt het als een ‘dagje vrij’, maar ik wacht af of ik dat ook zo ervaar. 

Lees meer: Kerstmuziek van Nederlandse artiesten

Mijn stroomdiagram voor kerst

Voor velen is het dit jaar extra belangrijk om bij elkaar te zijn. We hebben grote aanpassingen doorleeft en op het moment dat ik dit schrijf, zijn er geluiden om alle winkels (behalve supermarkten) te sluiten. Ik denk dat dit niet te voorkomen is en we een derde golf krijgen. Tegelijk met de kerstperiode. Daarom hieronder een korte versie van het stroomdiagram die ik maakte.

De column van Youp heb ik uitgelezen. Mijn voeten hangen over de rand van de bankleuning, want ik ga The Crown kijken. Zo’n stroomdiagram als die van mij is te gebruiken voor de hele kerstvakantie 😉  Dus na Netflix kijken, komt..


Lees ook: Kijk niet achterom! Of wel?
Meer inspiratie om kerst te vieren vind je op You Little Black Book en HoutMoed.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Wij doen de 1e kerstdag niks de 2e bij mijn ouders.

 2. Felice Veenman schreef:

  wat leuk dat stoom diagram1 en je hebt helemaal gelijk: ik heb ook een 2de kerstdag zonder verlichtingen: heerlijk

 3. Sherry schreef:

  Ik ben ook gek op cadeaus. Wel jammer van die lockdown. Goede column.

 4. Monique schreef:

  Wat leuk gemaakt. Wij bezoeken mijn ouders en schoonouders. Uiteraard op verschillende dagen.

 5. Tessa schreef:

  Wat leuk gedaan! Ik vier kerst bij mijn ouders zoals elk jaar

 6. Alexandra schreef:

  Goed geregeld. Eerste kerstdag familie, tweede lekker naar huis. Ga ervan genieten.

 7. Wat leuk bedacht! Kerstavond gourmetten met mams, 1ste kerstdag gourmetten bij de in-laws en 2e kerstdag thuis Netflixen!. Ben wel benieuwd naar wat diamond painting inhoud?!

 8. Caroline schreef:

  Wat leuk deze flowcharts, is weer eens wat anders dan de zakelijke procedure flowcharts die ik van mijn werk ken!

 9. jasmina schreef:

  Wij doen lekker helemaal niks deze fijne dagen..voordeel van de lockdown…niemand kan je iets verplichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *