Written by 14:00 Column • 10 Comments

Toeteren de boeren de stikstof weg? | Column

boeren de stikstof weg

Na een lang weekend keerde ik gister terug aan het werk. Wat ik niet had verwacht is dat Arnhem opnieuw een bezoek te verduren kreeg van boze boeren. De stikstofregels zijn nog altijd niet naar de wens van de mensen die geheel Nederland van voedsel voorzien. Op de tractoren waren verschillende leuzen te lezen waarin terug werd gegrepen naar ‘zonder boeren, geen voedsel’. Een hels kabaal volgde voor vele uren door het centrum van de Gelderse hoofdstad. Mijn vraag is nog altijd of de boeren de stikstof weg kunnen toeteren.

Verschillende televisieonderzoeken vertellen dat Nederlanders sympathisch zijn met de leerkrachten die staken, maar ook de boeren kunnen hierop rekenen. Ik snap precies waarom. Zonder de mensen die de supermarkten vullen, is er ook geen eten om de kelder mee te vullen. De agrarische ondernemers zijn bang dat hun bedrijf niet kan worden voortgezet, omdat vooral de mest van dieren zorgt voor de stikstofproblemen. Door minder dieren te houden, is er minder mest. Simpel gezegd.

boeren de stikstof weg

Persoonlijk denk ik dat de huidige stikstofcrisis niet het enige probleem is van de boeren. De lage prijzen die zij ontvangen zijn tergend laag. Op deze manier zou ik het vel van een koe niet eens willen afschrapen. Eén enkele broccoli ligt in de schappen voor 100 cent en wat ik dan het erge vind, is dat de teler daar maar 5 cent van terugziet. In mijn beleving is dat zorgwekkend, omdat de boer drukker is met die broccoli dan de consument zelf. Koken, hap, slik en achter in de slokdarm.

Zonder de mensen die de supermarkten vullen, is er ook geen eten om de kelder mee te vullen.

Het verkeer, boeren rijden weg met stikstof

Of er op korte termijn iets gaat veranderen? Nee, daar geloof ik niet in. Het systeem is tergend traag en voordat alles is opgezet, spelen er nieuwe problemen. Wat ik zeg is dat we altijd achter de feiten aanlopen op grootschalige onderwerpen zoals deze. Deze column sluit ik af met mijn zoekopdracht ‘stikstof Arnhem’ in Google. De media pakte groot uit, omdat de staking vanochtend vroeg pas werd bekendgemaakt. Het gevolg: grote files op verschillende snelwegen, een groot verkeersinfarct in Arnhem en de grens tussen Nederland en Duitsland die werd afgesloten. Hoezo totale paniek. Toet, toet, toet. Toeteren de boeren de stikstof weg?

No votes yet.
Please wait...
Close