Toeteren de boeren de stikstof weg? | Column

Na een lang weekend keerde ik gister terug aan het werk. Wat ik niet had verwacht is dat Arnhem opnieuw een bezoek te verduren kreeg van boze boeren. De stikstofregels zijn nog altijd niet naar de wens van de mensen die geheel Nederland van voedsel voorzien. Op de tractoren waren verschillende leuzen te lezen waarin terug werd gegrepen naar ‘zonder boeren, geen voedsel’. Een hels kabaal volgde voor vele uren door het centrum van de Gelderse hoofdstad. Mijn vraag is nog altijd of de boeren de stikstof weg kunnen toeteren.

Verschillende televisieonderzoeken vertellen dat Nederlanders sympathisch zijn met de leerkrachten die staken, maar ook de boeren kunnen hierop rekenen. Ik snap precies waarom. Zonder de mensen die de supermarkten vullen, is er ook geen eten om de kelder mee te vullen. De agrarische ondernemers zijn bang dat hun bedrijf niet kan worden voortgezet, omdat vooral de mest van dieren zorgt voor de stikstofproblemen. Door minder dieren te houden, is er minder mest. Simpel gezegd.

boeren de stikstof weg

Persoonlijk denk ik dat de huidige stikstofcrisis niet het enige probleem is van de boeren. De lage prijzen die zij ontvangen zijn tergend laag. Op deze manier zou ik het vel van een koe niet eens willen afschrapen. Eén enkele broccoli ligt in de schappen voor 100 cent en wat ik dan het erge vind, is dat de teler daar maar 5 cent van terugziet. In mijn beleving is dat zorgwekkend, omdat de boer drukker is met die broccoli dan de consument zelf. Koken, hap, slik en achter in de slokdarm.

Zonder de mensen die de supermarkten vullen, is er ook geen eten om de kelder mee te vullen.

Het verkeer, boeren rijden weg met stikstof

Of er op korte termijn iets gaat veranderen? Nee, daar geloof ik niet in. Het systeem is tergend traag en voordat alles is opgezet, spelen er nieuwe problemen. Wat ik zeg is dat we altijd achter de feiten aanlopen op grootschalige onderwerpen zoals deze. Deze column sluit ik af met mijn zoekopdracht ‘stikstof Arnhem’ in Google. De media pakte groot uit, omdat de staking vanochtend vroeg pas werd bekendgemaakt. Het gevolg: grote files op verschillende snelwegen, een groot verkeersinfarct in Arnhem en de grens tussen Nederland en Duitsland die werd afgesloten. Hoezo totale paniek. Toet, toet, toet. Toeteren de boeren de stikstof weg?

No votes yet.
Please wait...

10 Comments

 1. Bernadette schreef:

  Oké, leuk verhaal! Maar zou het graag een beetje me gefundeerd zien…. er kloppen sommige dingen misschien niet…

 2. rachel schreef:

  ik woon in den haag en kan even geen boeren en of getoeter meer van ze horen of zien haha. ze worden rustig gehouden door ja en amen te zeggen maar uiteindelijk komt er toch niks van terecht 😉

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Het is een heel gedoe inderdaad. Hoewel ik niet alle acties van de boeren goed vind, snap ik wel hun zorg en paniek.

 4. Fleur schreef:

  Ik heb de boeren ook voorbij zien komen en horen toeteren. Ik snap ze wel, maar we moeten toch echt wat gaan veranderen en daar moet iedereen aan bijdragen, dus ook de boeren

 5. Sherry schreef:

  In Amsterdam was het protest zi heftig dat we 2 uur vast zaten in de file. Ik snap ze wel hopelijk komt er gauw een verandering.

 6. José schreef:

  De stikstofcrisis is inderdaad niet het enige probleem van de boeren. Er komen constant nieuwe regels bij en het stikstofbeleid is gewoon de druppel. Waar ik vandaan kom hoor ik van de boeren dat zij uit zichzelf er al jaren van alles aan doen om de stikstof te reduceren (wat niet wordt gezien omdat dat al gebeurd is) en dat nog meer maatregelen nemen steeds moeilijker wordt. Erg frustrerend begrijp ik.

 7. hippmiemeisje schreef:

  ik ben van België, dus ik ben sowieso niet helemaal mee met de toestand in Nederland. Ik weet wel dat landbouwers heel weinig geld verdienen. Hier ook, daarom ga ik vaak rechtstreeks bij de boer groenten en dergelijke kopen. Voor mij is het goedkoper en zij verdienen er meer geld aan, gewoon omdat er minder tussenpersonen/firma’s zijn.

  win-win-situatie toch, bovendien heb je zelf contact met de landbouwer die jouw groentjes groot gebracht heeft, doet je toch iets meer bewust eten…

 8. Simone schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens dat we achter de feiten aanlopen. En er zijn nog meer problemen die aangepakt moeten worden helaas. Hopelijk pakt het allemaal goed uit

 9. Frederique schreef:

  Het is geven en nemen om uiteindelijk ergens te komen. Dat kost wel tijd inderdaad.

 10. Elles schreef:

  Net als veel Nederlanders snap ik waarom de boeren protesteren. Ik geef ze groot gelijk. Toch sta ik niet altijd op de manier waarop dat gedaan wordt. Het afzetten van de snelweg vind ik bijvoorbeeld geen goed idee. Mijn ouders moesten die dag naar het ziekenhuis en vertelde mij dat sommige artsen niet konden komen omdat ze vast zaten.
  Liefs,
  Elles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *