Valentijn of Lieve? Een ode aan liefde | Column

Heb jij een doos met bonbons gekocht? Of veertien rode rozen voor deze dag in februari? De dag van de liefde is aangebroken. Hoewel ik redelijk romantisch ben aangelegd, vond ik deze dag eerdere jaren helemaal niets. Want als je hele sociale media volloopt met foto’s van geliefden en jij eenzaam aan de eettafel wat worteltjes naar binnen aan het werken bent, noem ik dat niet opbeurend. Gelukkig is liefde veel meer dan het hebben van een partner en dat wat ze ‘relatie’ noemen. Want ook vriendschappen zijn relaties die het verdienen om onderhouden te worden. Vandaag in de column: Valentijn of Lieve?

Valentijn

Vooral in de laatste decennia is Valentijn en steeds populairder wordende naam voor jongens. Ik hoef je niet te vertellen waar de naam vandaan komt. Maar.. de geschiedenis van priester Valentius is onzeker en niet geheel te bewijzen. Op Wikipedia heb ik gelezen dat deze priester is ondervraagt door de Romeinse keizer Claudius II. In een verhoor op leven en dood probeerden zij elkaar te bekeren tot elkaars geloof. Hetgeen slecht uitpakte voor Valentius. Voordat hij geëxecuteerd zou worden, verrichte Valentius een wonder. Namelijk dat hij de blinde dochter van de cipier haar zicht teruggaf. Persoonlijk denk ik dat de legende erop uitkomt dat zij hem zag en dat ze elkaar in de armen vielen. Helaas dat er nog een tralies tussen zat. Zoek de naam overigens maar niet op in de Urban Dictionary. Valentijns’ vriendin was uiterst tevreden.

Afbeeling door Kelly Sikkema op Unsplash.

Lieve

Het zijn de vrouwen die ergens stiekem in een notitieboekje een namenlijstje bewaren voor als er nieuw geluk op aarde verschijnt. Benamingen als ‘de vriend van’ of ‘de neef van’ zeggen mij meestal niets. Geef mij maar gewoon een naam, want dat onthoud ik wel. Mocht ik ooit kinderen krijgen, heb ik enkele namen op rij gezet. Eén daarvan is Lieve, want je vindt je eigen kind toch altijd de liefste? Het is een ode aan de liefde, als je het mij vraagt. De herkomst van de naam licht bij Godelieve, wat betekent Gods liefde. Ik ben niet gelovig, dus ik houd het op een lief kind.

Valentijn of Lieve en 14 februari

Valentijn of Lieve zijn namen die je met regelmaat hoort in de samenleving. Echte liefdeskindjes, denk ik dan altijd. Er is geen enkele relatie hetzelfde. Ook niet tussen vriendschappen. De klik die je met vrienden hebt, bestaat uit gevoelige onderdelen. Daarom heb ik aan mijn beste vriendin gevraagd of ze mee uiteten gaat voor Valentijnsdag. And she said yes!

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *