Wanneer je voor het eerst een Atlasvlinder ziet, weet je niet waar je moet beginnen met kijken. De oranjerode kleur schrikt anderen af en dan heb ik het nog niet over de slangenkoppen aan de zijkanten van zijn vleugels gehad. Vogels kijken nu wel uit wat ze met hun bek grijpen. Vanaf het moment dat ik de Atlasvlinder heb gezien, ben ik verliefd geworden op de soort. Afgelopen weekend had ik een teleurstelling te verwerken in een vlindertuin, omdat daar een vlinder op de grond lag. Nee, ik kan beter zeggen dat daar geen enkele vlinder fladderde. Verdrietig.
Bewuster van de natuur
De laatste maanden ben ik bewuster met de natuur bezig. Ik wandel graag door de bossen en zie graag vlinders fladderen. Mij is opgevallen dat ik hen vaker zag dan voorheen, omdat ik oplette of omdat ik meer de tijd heb genomen om te kunnen genieten. Ik heb een besluit gemaakt en ben donateur geworden van De Vlinderstichting. Belangrijk is het voor mij dat ‘de toekomst’ nog steeds kan genieten van deze dieren. Die een buitengewone interesse achterlaten op kinderen. Het magazine Vlinders staat boordevol interessante info. Wist jij bijvoorbeeld dat een scheefbloemwitje 300 vrouwelijke nakomelingen kan voortbrengen?
De ramen zijn in jaren niet schoongeveegd, elektrische kasten zijn zichtbaar en het interieur is uit een vervlogen tijd. De vlindertuin waar ik mij op had verheugd heeft zijn gloriedagen duidelijk gehad. Door het wisselvallige weer werd er vooraf gewaarschuwd dat er weinig vlinders te zien zouden kunnen zijn. Nou, dat klopt wel. Een vlinder op de grond is de mooiste foto die ik heb kunnen maken. Daarbinnen was het zo warm dat zweet en tranen moeiteloos in elkaar overvloeiden. Straaltjes water liepen over mijn armen naar de vingertoppen. Zelfs tropische temperaturen werden hier overschreven.
De vlinder op de grond
Het witje van de foto is vermoedelijk niet dood, maar droogt zijn vleugels voordat het kan vliegen. Na een uurtje in hoge temperaturen, bankjes laten bewegen en zoeken naar de Atlasvlinder was vluchten de enige optie. Jammer dat deze vlindertuin grofweg slecht is onderhouden, omdat de locatie echt potentie heeft. Maar net als de tuin was de vrouw die achter de balie zat meer dood dan levend.
1 Comment
Wat zonde, want bij een vlindertuin heb je toch het idee dat ze daar juist een paradijs voor de dieren willen creeeren en niet een verdrietige plek.