Voetpaden die niet gebruikt worden | Column

Je kent vast de sketch van Jochem Myjer en zijn liedje over irritatiefactortjes. Ja, toch? Vandaag deel ik één van mijn irritaties in het verkeer. Eerder schreef ik over mensen die door rood licht lopen. Dat licht is niet voor niets rood. Er kan namelijk ander verkeer jouw weg kruisen. En ik ben wel van de regels. Dus rood is rood. Ook al is dat tien minuten zo, want anders was het op een andere manier opgelost. Deze irritatie gaat over voetpaden, oversteekplaatsen of zebrapaden. Het is maar hoe je het wilt noemen. En eigenlijk gaat het niet over deze oversteekplaatsen, maar de mensen die ze niet gebruiken. Eigenwijs. 

Langer lopen, korter wachten

Nederland kent duizenden oversteekplaatsen. In elk dorp is er wel één te vinden en op wegen in grotere dorpen en steden zijn er soms wel twee, drie of vier voetpaden in een enkele straat. Deze zijn aangelegd om veilig naar de overkant te komen, want bestuurders dienen te stoppen op het moment dat je aanstalte maakt om over te steken. Je leest het: er zijn voldoende plekken om veilig een stad in en uit te kunnen lopen. In het oosten van het land althans. En nu komt dus waar ik mij het meest aan irriteer: er zijn heel veel mensen die tien meter van het zebrapad een poging doen om over te steken. In mijn ogen ben je dan toch echt een volledig incompetent persoon. En lui ook. Tien meter verder lopen en je had ook tien minuten eerder over kunnen steken. Strompelaars. 

Voetpaden die niet gebruikt worden

Zowel in dorpen ver weg als dichtbij, zijn het voetpaden die niet gebruikt worden. Iets waar ik mijn hoofd wel over kan breken, maar het toch niet ga snappen. Zowel lopend, op de fiets als dat ik rijd in de auto vind ik het vervelend. Mensen die denken over te steken op plaatsen waar een voetpad binnen 100 meter bereikbaar is. Een irritatiefactortje. En echt alle mensen die dit doen. Jonge kinderen in een dorp, haastende mensen die boodschappen willen doen of bejaarden achter een rollator voor wie het ontzettend moeilijk is om op de stoep te lopen. Wel heel toevallig dat aan het einde van deze column Jochem Myjer op Spotify spontaan langskomt. Voetpaden die niet gebruikt worden, wat gaan we ermee doen?

No votes yet.
Please wait...

13 Comments

 1. Joyce Joshua schreef:

  uhhh, weg halen? Een hele straat met allemaal zebrapaden? Ik zou het niet weten, maar I feel you! Ik irriteer mij er ook dood aan. En helemaal als ze het nog net even vlug voor jou auto doen en je vol in de remmen moet.

 2. Nathalie schreef:

  Dat is idd irritant, ik moet zeggen in Limburg valt dat reuze mee. Hier zie ik mensen eigelijk altijd oversteken bij de zebra’s.
  Wat ik dan weer zo irritant vind is dat soms de automobilisten niet stoppen!

 3. Kiki Hasselton schreef:

  Dat irriteert mij ook. Maar heel soms betrap ik mezelf er op het ook te doen 😱

 4. Lindaschrijfthetop schreef:

  Het valt me in de Tandstad niet zo op. Maar hier is het al druk genoeg.

 5. Jouvence schreef:

  Er zijn ook van die voetpaden die dan ineens ophouden, ook erg irritant vind ik dat.

 6. Waar wij wonen valt dat nog best mee. Gelukkig maar. Auto’s zullen ook best snel stoppen om een voetganger over te laten. Maar ja, is best irritant als er geen moeite gedaan wordt. Maar al even irritant als een wagen die zich snel even op de straat parkeert in plaats van 3 meter verder te rijden om te parkeren op een parkeerplaats.

 7. Zo herkenbaar! Ik kan me daar ook echt kapot aan irriteren. Of mensen die niet op de stoep lopen maar op straat.. Waarom is die stoep er dan?!

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Het is inderdaad wel apart dat mensen dan te beroerd zijn om die paar extra stappen te zetten en het zebrapad te gebruiken. Ik snap je ergernis.

 9. Frederique schreef:

  Oei..ik heb het vanmorgen zelf gedaan. Vlakbij een zebrapad overgestoken. En terwijl ik het deed, bedacht ik dat ik heel dom was. Want het wint niet eens tijd en er zit geen logica achter. Dus ja ik begreep dat je je eraan ergert.

 10. Tessa schreef:

  Hier in de Randstad houden veel mensen zich niet aan de verkeersregels of maken ze zelf…….

 11. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Ik moet zeggen dat ik mij er eerlijk gezegd niet druk om maak..ik denk dat je dit altijd wel blijft houden

 12. Amina schreef:

  Ik heb hier eigenlijk nooit zo op gelet moet ik zeggen. But I feel you! Waar ik me vooral als autorijder aan stoor zijn automobilisten die niet aangeven welke kant ze op gaan op een rotonde, geen richting aangeven. Echt hoor…wat een (insert scheldwoord) hahaha

 13. Corrina schreef:

  Herkenbaar en als ze dan ergens anders oversteken zijn ze nog verbaasd dat je niet wil stoppen
  Heel irritant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *