Written by 06:00 Column • 13 Comments

Voetpaden die niet gebruikt worden | Column

voetpaden die niet gebruikt worden

Je kent vast de sketch van Jochem Myjer en zijn liedje over irritatiefactortjes. Ja, toch? Vandaag deel ik één van mijn irritaties in het verkeer. Eerder schreef ik over mensen die door rood licht lopen. Dat licht is niet voor niets rood. Er kan namelijk ander verkeer jouw weg kruisen. En ik ben wel van de regels. Dus rood is rood. Ook al is dat tien minuten zo, want anders was het op een andere manier opgelost. Deze irritatie gaat over voetpaden, oversteekplaatsen of zebrapaden. Het is maar hoe je het wilt noemen. En eigenlijk gaat het niet over deze oversteekplaatsen, maar de mensen die ze niet gebruiken. Eigenwijs. 

Langer lopen, korter wachten

Nederland kent duizenden oversteekplaatsen. In elk dorp is er wel één te vinden en op wegen in grotere dorpen en steden zijn er soms wel twee, drie of vier voetpaden in een enkele straat. Deze zijn aangelegd om veilig naar de overkant te komen, want bestuurders dienen te stoppen op het moment dat je aanstalte maakt om over te steken. Je leest het: er zijn voldoende plekken om veilig een stad in en uit te kunnen lopen. In het oosten van het land althans. En nu komt dus waar ik mij het meest aan irriteer: er zijn heel veel mensen die tien meter van het zebrapad een poging doen om over te steken. In mijn ogen ben je dan toch echt een volledig incompetent persoon. En lui ook. Tien meter verder lopen en je had ook tien minuten eerder over kunnen steken. Strompelaars. 

Voetpaden die niet gebruikt worden

Zowel in dorpen ver weg als dichtbij, zijn het voetpaden die niet gebruikt worden. Iets waar ik mijn hoofd wel over kan breken, maar het toch niet ga snappen. Zowel lopend, op de fiets als dat ik rijd in de auto vind ik het vervelend. Mensen die denken over te steken op plaatsen waar een voetpad binnen 100 meter bereikbaar is. Een irritatiefactortje. En echt alle mensen die dit doen. Jonge kinderen in een dorp, haastende mensen die boodschappen willen doen of bejaarden achter een rollator voor wie het ontzettend moeilijk is om op de stoep te lopen. Wel heel toevallig dat aan het einde van deze column Jochem Myjer op Spotify spontaan langskomt. Voetpaden die niet gebruikt worden, wat gaan we ermee doen?

No votes yet.
Please wait...
Close