Vraag lekker iemand anders | Column

‘Ja, vraag het eens,’ ga ik voorlopig even niet zeggen. Het begon al toen ik op de middelbare school zat, want de vragen werden altijd aan mij gesteld. Twee voorbeelden zijn welk vak heb ik nu? of Weet jij waar die docent is? Nu kijk ik hier met trots op terug, omdat ik wel zo punctueel was om te weten waar iedereen uithangt. Ik denk dat dit, samen met lijstjes, een kracht van mij is. Afgelopen weekend was het weer raak, maar dan op scouting. Vraag lekker iemand anders, is wat ik dacht. Zaterdagavond verdween ik stiekem om het kampvuur op te steken. Even rust van alles. Totdat..

‘Oh! Hier zit je. We waren al benieuwd waar je zou zijn.’ Ja, daar zit ik dan. Mijn knieën brandend aan een knapperend haardvuur, maar een gezicht dat het nog ver achter Köln heeft horen donderen. Iedereen vraagt en vraagt en vraagt. Het begint te lijken alsof ik de enige ben die de touwtjes in handen heeft, maar niets is minder waar. Samen zijn wij een team. Wij zorgen er met zijn allen voor dat het leuk blijft voor leden en onszelf. Vraag lekker iemand anders, of denk even zelf na, want het antwoord weet je heus. Mensen vragen al gauw dingen die ze heel goed zelf kunnen beslissen.

Vraag lekker iemand anders – breakdown

Zaterdagavond noemde ik het een totale breakdown. Lachen zat er voor mij niet meer in en dat heeft een paar dagen geduurd. Dat er bij mij alarmbellen zijn gaan rinkelen, lijkt mij logisch. Want ik ken mezelf echt heel goed, maar wat ik ermee moet doen, is mij ook een raadsel. De column is niet heel vrolijk, maar ik wil een boodschap meegeven. Een vriend van mij zegt het vaker: ‘Jij bent altijd bezig.’ Over deze uitspraak heb ik de laatste dagen vaker gemaald en hij heeft gelijk. Ik vind het fijn om mijn handen ergens in vast te zetten, zodat ik iets te doen. Maar veel doen kan soms te veel worden.

Vraag lekker iemand anders. Dat vind ik toch gek om uit mijn mond te horen. Het liefste geef ik zelf antwoord of voeg ik daden toe aan woorden. Nog even de schouders eronder en voordat ik het besef, is er weer een dag voorbij.

Photo by Evan Dennis on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Ilona Wielinga schreef:

    Mooi geschreven en erg herkenbaar! Ik ben met mijn PMT therapeut aan het oefenen op ‘nee’ zeggen, en als iemand er niet naar luistert te zeggen ‘hoorde je wat ik net zei?’, zo moeilijk maar ergens zo belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *