Vredeslicht: Reisverslag naar Linz

Vanuit Oostenrijk wordt elk jaar het Vredeslicht verspreid. Normaal gesproken in Wenen, maar dit jaar vanuit Linz. Dat komt omdat het dertig jaar geleden is dat hiermee is begonnen. Dit jaar had ik de kans om met 50 anderen de delegatie uit Nederland te vormen. Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een kind aangestoken en verspreid door de hele wereld. De vlammetjes moeten ons door het donker de weg wijzen naar de vrede. Duizenden scouts uit de hele wereld geven in de dagen voor kerst het licht door als teken van vrede en vriendschap. Nu ik deze introductie heb gegeven, ga ik door met het reisverslag. Lees je mee?

Donderdag 13 december 2018

Een tas met bagage en een tas met etenswaar zijn ingepakt voor deze bijzondere reis. Twee scoutingvrienden haalden mij op en we vertrokken naar Venray. De korte autorit hebben we doorgebracht door carnavalsmuziek op te zetten en alvast te oefenen voor in maart. De reisbus arriveerde op tijd en zodra iedereen zat, vertrokken wij naar Oostenrijk. In de bus leeg ik een keycord en een das. Helaas mocht deze niet worden gehouden. Daar hadden wij graag voor bijbetaald. Na het praatje van de organisatie ging de film Mamma Mia aan en reden wij Duitsland binnen.

Vrijdag 14 december 2018

Na twee stops in de nacht reed de bus rond de klok van zeven uur het stadje Linz binnen. De bus was echter te lang om het straatje van het Jugendgästehaus binnen te rijden. Daarom een korte omweg naar het achtergelegen stadion. Met de bagage ging ik het hostel binnen en kon er worden ontbeten. De Kaiserbollen stonden klaar.

Het programma begon met een bingospel. Er werden vragen gesteld om elkaar beter te leren kennen. Enkele vragen waren: iemand die voor de eerste keer mee is op de Vredeslichtreis, iemand die wel eens Vredeslichtkind is geweest en iemand die in december jarig is. Na de bingo konden wij genieten van de stad. Lopend zijn wij richting het centrum van Linz gegaan. Een aantal dingen die ik heb gezien, zijn: de kerstmarkten, de Donau, het winkelcentrum en de Mariendom.

Vredeslicht Nederland 2018 - Mitchel Kleuver

Op de kerstmarkt heb ik een slokje van de glühwein genomen. Op de brug een aantal foto’s gemaakt van de rivier. In de winkels een aantal souvenirs gekocht: Harry Potter in het Duits, CD van Helene Fischer, informatieboekje over de kerk, ansichtkaarten, een scoutingdas en bijbehorende badges. Het mooiste wat ik deze dag heb gezien, is de kerk. De Mariendom is een indrukwekkende kerk waarvan de toren maar liefst 135 meter hoog is. De kathedraal is de grootste die ik tot nu toe heb gezien. Hierin bevinden zich de graven van voorgaande bisschoppen en de ramen zijn van glas-in-lood die de geschiedenis van de stad weergeven.

In de avond lag er schnitzel op mijn bord. Geserveerd met Frittatensuppe en Marillenkuchen. Dat was lekker! Vervolgens werd er een pubquiz gespeeld. Hierbij werden in tien categorieën vragen gesteld over kerstfilms, kerstmuziek, geschiedenis van scouting, scoutingevenementen en over Oostenrijk zelf. Vervolgens sloeg de deur dicht voor een avondje slapen.

Zaterdag 15 december 2018

07:45 uur: de kanon van het snurken is voorbij. Het ontbijt werd net als vrijdag gehouden in de zaal met een keuze aan beleg voor de kaiserbroodjes. Na het ontbijt gingen de tassen terug de bus in en werden er nog een aantal foto’s gemaakt. Met een groepje gingen wij ook op de foto. Vervolgens nam dat groepje de lijnbus naar de Mariendom. Dat is de plek waar het Vredeslicht zou worden aangestoken. Op het plein voor de kerk waren mensen zojuist bezig om alles op te zetten. Vlaggen werden opgezet en ook tentjes opgebouwd. De man van de organisatie kwam aan met een grote banner voor de foto die wij maakten voor de kerk.

Op de vrijdag hadden wij veel gelopen. Vandaar dat wij op deze dag het rustig aan hebben gedaan. Zo schoven een aantal tafels bij elkaar om te genieten van een Irish coffee of een chocolademelk met slagroom. Lekker.

Vredeslicht: de ceremonie

13:00 uur: De Nederlandse delegatie verzamelden zich rondom de kerk. De Mariendom bood plek voor 1000 scouts die allen naar Linz waren afgereisd. Ongeveer een uur later begon de ceremonie. Twee scouts deden de programmering. Eén van hen in het Duits en de ander in het Engels. De vlaggen van alle aanwezige landen werden binnengedragen, ondersteund door muziek. Verschillende priesters deden hun monoloog over vrede. Dat is natuurlijk waar het allemaal om ging. Vervolgens werden alle 19 landen naar voren geroepen. Daar droegen de verschillende delegaties hun eigen tekst voor en werd het licht aangestoken. De Nederlandse tekst was een gedicht, voor deze gelegenheid geschreven. Tussendoor werden nog enkele liederen gezongen.

Vredeslicht Nederland 2018 - Mitchel Kleuver

Zodra de ceremonie was afgelopen, stroomde het plein voor de kerk vol en werd er brood uitgedeeld met speciaal beleg. Tevens kon je voor twee euro een mok kopen en deze laten vullen. De smaken verschillen. Mijn drank was donkerrood of paarsachtig met een zoete smaak. Nog twee uur te vullen tot aan het diner. Deze uren hebben wij gevuld door terug te gaan naar restaurant. Hier hebben enkelen van het groepje black stories gespeeld. Een grappig spelletje waarbij je aan de hand van een situatie en ja- of nee vragen moet achterhalen wat er gebeurd is. Blik.

Het restaurant gelegen in winkelcentrum Arkade schotelde ons 3 gerechten voor. Mijn menu bestond uit knoflooksoep, gegrilde ossenhaas en een chocoladetoetje. Dat was lekker! Nadat de borden waren afgeruimd en het toilet bezocht was, was het de tijd om naar de bus te lopen. Instappen en weg wijzen. Terug naar Nederland.

Zondag 16 december 2018

Die stoelen in de bus zijn niet fijn voor zo een hele rit. De ogen heb ik dicht gehad, maar ik heb niet geslapen. Midden in de nacht wist ik niet meer hoe ik moest zitten. Om 07:00 in de ochtend kwamen we aan in Venray. Bij het station was het tijd voor een korte plechtigheid. De lantaarns van de deelnemers werden aangestoken en zo wordt het Vredeslicht verspreid door heel Nederland. Ik nam afscheid van mijn reisgenoten en reed vervolgens met mijn twee scoutingvrienden terug naar het dorp waar wij wonen.

Volgend jaar ga ik zeker weer mee. Het was een hele bijzondere ervaring!

Meer over het Vredeslicht is te vinden op de website en op de Facebookpagina

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Blog en Beauty schreef:

  Wat een mooie trip heb je gemaakt, en een fijn verslag uitgebracht.

 2. Nadia schreef:

  Zo te lezen en te zien een heerlijk reisje gemaakt! En die stoelen in een bus… klopt haha

 3. Lipstickencupcakes schreef:

  Wat een prachtige kerk! Hoewel ik niet religieus ben opgevoed vind ik kerken er van binnen altijd erg indrukwekkend uitzien. Ik vond die in Krakau ook prachtig. En kerstmarkten zijn ook altijd goed

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een prachtige gedachte, dat vredeslicht. Mooi dat jullie daar als scouts aan kunnen meedoen.

 5. Linda schreef:

  Wat een mooie traditie. Kan mij goed voorstellen dat het heel speciaal is om hierbij aanwezig te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *