Column | Vriendschappen kosten veel tijd

Enige tijd terug waren vriendschappen een belangrijk onderwerp. Dit onderwerp besprak ik met mijn coach. Deze coach heb ik aangewezen gekregen vanuit de gemeente om mij te kunnen helpen met allerlei zaken. Theoretisch en praktisch. Ik heb een coach omdat ik ben gediagnosticeerd met het autisme spectrum stoornis.

Vriendschappen zijn een kostbaar bezit, maar deze kosten veel tijd.

Ben jij het met bovenstaande stelling eens? Ik wel! Iets wat veel belangrijker is, is dat een vriendschappelijke relatie van twee kanten af komt. Ik heb geleerd dat dat niet vanzelfsprekend is en dat je er veel voor moet doen. Deze tekst schrijf ik dan ook vanuit frustratie. Dat kost mij energie. Energie die ik niet heb.

Jarenlang ben ik omgegaan met dezelfde mensen. Mijn vrienden van toendertijd. De vraag die mij door het hoofd bleef spoken is als volgt: wat is datgene wat ons in 2018 nog bindt? Ik weet het niet. Ik heb hen sinds maanden niet gezien. Het laatste was op een verjaardag. Waar ik mij zeker niet thuis heb gevoeld. Ik heb vrienden die ik wekelijks zie. Op hen ben ik trots. Met hen kan ik ouwehoeren en gesprekken voeren die mij interesseren, maar hen net zo goed. Bij degene van die verjaardag is dat gevoel weg. Gesprekken opstarten is een kriem. Ik weet niet wat ik hen moet vragen. Zij weten niet wat ik doe. Wat ons samen bezighoudt is verleden tijd.

Onze levens zijn uit elkaar gegroeid

Vriendschappen kosten tijd en daar moet je in investeren. Dan moet je elkaar wel regelmatig zien en anders maakt het geen klap uit. Dat zou betekenen dat ik de eerste stap moet zetten. Maar dat heb ik toch gedaan? Van die bioscoopavond is helaas niets geworden. Onze levens zijn uit elkaar gegroeid. Dat is het enige wat ik kan constateren. En de plannen voor kerst ben ik mee bezig. Dat is een groot drama tussen twee clubjes. Dan besteed ik liever mijn tijd aan de groep mensen die ik al wekelijks zie. Wat vind jij?

Column | Vriendschappen kosten veel tijd

Photo by James Wheeler on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

15 Comments

 1. Deborah schreef:

  Wat vervelend te lezen dat je een vriendenclub hebt waar je je eigenlijk niet helemaal bij thuis voelt. Ja ik vind dat vriendschappen je tijd mogen kosten. Maar dat klinkt zo negatief. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat je energie krijgt van de mensen om je heen. En in dat geval kost het je geen tijd maar geef je het de tijd.
  Het is natuurlijk heel persoonlijk maar ik zou breken met mensen die je energie kosten. Wat schiet je er mee op? Blijkbaar is het richtingsverkeer. Heb je er al eens met iemand van je vriendenclub over gesproken? En voel je je bij allemaal zo? Of alleen wanneer de groep bij elkaar is?

  • MC Kleuver schreef:

   Ik heb er met de ouders van één van hen over gesproken. Het is nu ook een beetje klaar. Als je elkaar niet ziet, is er ook niks om over te praten. Dat is wat ik heb gemerkt. Gelukkig heb ik nog een ander clubske hoor! Haha

 2. Daisy schreef:

  Vriendschappen zijn inderdaad erg belangrijk! Maar je moet er aan blijven werken inderdaad, ze blijven onderhouden. Dat is met elk soort relatie zo.

  – Daisy

 3. Nadia schreef:

  Helemaal mee eens! Ik ben niet zo goed in vriendschappen… Ben er zo vaak in teleurgesteld, dat ik een muur heb gebouwd en me goed bedenk waar ik wel en geen tijd in wil steken.

 4. Dhini schreef:

  Ja..herkenbaar. Sinds klaar met school hebben wij eigen drukke leven. Wel leuk af en toe even meeting. Van mij hoeft het niet regelmatig want tja het kost veel tijd

 5. Linda schreef:

  Ik kan mij ook erg goed vinden in de quote. Naast tijd kosten ze ook nog eens veel energie, en dat heb ik vaak niet. Daarnaast heb ik een hele grote familie waardoor ik vaker bij familie ben dan met vrienden 🙂 Maar dat is niet perse een slecht iets denk ik zo 😉

  • MC Kleuver schreef:

   Het is natuurlijk net hoe je het zelf wilt inrichten! Daarbij moeten er keuzes gemaakt worden en dat is soms pijnlijk. Een grote familie is leuk, maar ik vind vrienden ook zeker belangrijk.

 6. Verena schreef:

  Je moet vrienden zijn bij wie je je thuis voelt! Liever een klein clubje goede vrienden, dan een grote club vrienden waar je je minder prettig bij voelt. Ik heb nu ook maar 4 goede vriendinnen waar ik mee op trek en dat vind ik heerlijk!

 7. Lipstickencupcakes schreef:

  Vriendschappen kosten indd tijd, maar ik vind het mijn tijd meer dan waard. Ik ben dol op al mijn vrienden en ik zou ze voor geen goud willen missen.

 8. kiki hasselton schreef:

  ik weet niet of ze veel tijd kosten. Het is namelijk ook leuke tijd dat je met elkaar doorbrengt. En ik heb het graag voor mijn vrienden over. Ze zijn stuk voor stuk belangrijk voor mij

 9. Stephanie schreef:

  Ik vind vriendschappen onderhouden ook veel werk. Ik heb ADD en word binnenkort ook op ASS getest. Ik heb maar 2 echte vriendinnen. Meer heb ik niet nodig. Er zijn teveel fake mensen en die heb ik niet nodig in mijn leven.

 10. Natalie schreef:

  Ze kosten inderdaad tijd, maar met de jaren heb ik eigenlijk alleen de echt oprechte over gehouden! Bij veel “vriendschappen” kwam de moeite maar langs 1 kant & dan stopt het ook voor mij! Er moest langs beide kanten in geïnvesteerd worden!

 11. Danielle schreef:

  Ik heb echt heel weinig vrienden, maar degene die ik heb ben ik zuinig op. En idd kost dat tijd. Ook een reden dat ik tevreden ben met weinig vrienden;)

 12. Klopt, soms groei je uit elkaar na jaren van vriendschappen. Je maakt andere dingen mee en soms sneuvelen er wat vriendschappen. Erg jammer, maar als het niet meer leuk is of de verwachtingen niet meer hetzelfde zijn, is het soms beter om elkaar los te laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *