Vrijwilligerswerk is belangrijk | Column

Vrijwilligerswerk is niet bij iedereen een geliefd onderwerp. Bij mij wel en dat heeft een reden. Ik vind dat iedereen plek in zijn week moet maken, want met vrijwilligerswerk ben je betrokken bij de maatschappij. Zonder ouders, senioren en andere mensen moeten verenigingen stoppen en dat is zonde, omdat juist verenigingen een belangrijke plek in ons leven innemen. Zonder sportieve of creatieve uitlatingen ziet het leven van veel kinderen of volwassenen er anders uit. Vrijwilligerswerk is belangrijk en het levert ook veel op.

Als vrijwilliger bouw je een netwerk op, wat altijd goed van pas komt. Daarnaast kun je bezig zijn met dat wat je leuk vindt voor het goede doel. Want het is toch fijn om lachende kinderen te zien die net iets van jou hebben geleerd of om mensen met een beperkt sociaal leven onder de mensen te brengen. Vrijwilligerswerk heeft daardoor veel te bieden. Echter is het doen van vrijwilligerswerk niet vrijblijvend. Een functie brengt voorwaarden met zich mee. Niet iedereen wil zich daaraan comprimeren. Dat snap ik helemaal. Maar vraag je eens af wie de tennisbaan onderhoudt, wie de knutselclub organiseert en wie de trainingen verzorgt van de sportclub. 

Vrijwilligerswerk is belangrijk. Zonder hen ziet ons sportieve- en creatieve leven er geheel anders uit.

Mitchel Kleuver

Mijn leeftijd nu is 28 jaren en ik heb meer dan 10 jaren ervaring als vrijwilliger. Als eerste als leiding bij een scoutingvereniging. Met ook andere functies, zoals verhuurder. Op een gegeven moment is het tijd voor iets nieuws. Vorig jaar ben ik begonnen als digitale media manager voor GroenLinks en in mijn ideeën voor 2024 heb ik beschreven graag iets met kastelen te willen doen. Daarom ga ik een leertraject in als rondleider voor Kasteel Rosendael. Op deze manier verbreed ik mijn kennis en zet ik mij in voor het geheel, de gehele maatschappij. 

Zonder vrijwilligers wordt het leven een stuk kariger. Ben je dat met mij eens? Denk anders maar aan het volgende: aan wie vraag je in het ziekenhuis waar je moet wezen als je het niet weet? Wie haalt er boodschappen wanneer je met een gebroken been strompelt? Vrijwilligerswerk is belangrijk. Er is maar één enkele conclusie die ik kan geven en dat is dat vrijwilligers keihard nodig zijn.

Lees je ook mijn vorige column over duizeligheidsonderzoeken?

Uitgelichte afbeelding door Nathan Lemon op Unsplash.

Rating: 4.0/5. From 3 votes.
Please wait...

5 Comments

 1. Elisabeth schreef:

  Ik heb nooit vrijwilligers werk gedaan. En nu kan het helemaal al niet meer. Simpel omdat ik na meer dan 40 jaar fulltime werken eierstokkanker kreeg. Aan de andere kant doe ik stiekem toch een stukje vrijwilligerswerk. Vanaf eind 2004 blog ik over gezond eten. Mijn recepten zijn gratis en zonder reclame te lezen.
  Verplichten vind ik echt niet goed. Je krijgt dan geen gemotiveerde mensen. En de echte vrijwilliger is gemotiveerd.

 2. Maayke schreef:

  Helemaal mee eens. Ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan en als ik weer meer tijd heb ga ik dat ook zeker weer doen!

 3. Rosalyn schreef:

  Helemaal mee eens. Een motivatie om het weer op te pakken. Sinds corona doe ik eigenlijk geen vrijwilligerswerk meer, maar het is wel heel mooi om op die manier voor anderen klaar te staan.

 4. Mooi geschreven! Vrijwilligers zijn zeker heel belangrijk 🙂 En je verrijkt je eigen leven er inderdaad ook mee.

 5. Tessa schreef:

  Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in het museum. Nu ik full time werk en een opleiding naast mijn werk doe, heb ik geen tijd voor vrijwilligers werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *