Waar gaat het geld heen? | Column

Vaste prik is het om het nieuws te kijken bij het ontbijt. De centen vlogen van mijn bankrekening af voordat ik het door zou hebben. De Telegraaf kopt vanochtend met: Cijfers Prinsjesdag alweer op straat: Premie zorgverzekeringen opnieuw omhoog. Dat baart mij zorgen. Ten eerste omdat alles flink duurder wordt. Ten tweede omdat ik niet weet hoe we de prijzen langzamer kunnen laten stijgen. Waar gaat het geld heen? Ik vraag het mij af.

In april heb ik een appartement kunnen bemachtigen. Heerlijk is het om meer ruimte te hebben. Zo heb ik een eigen slaapkamer (ja, dat had ik niet) en een prettige woonkamer met een aangrenzend balkon. De huurprijs ligt hoger waarbij gas, water, licht niet zijn inbegrepen. Maandelijks schrijven leveranciers meer centen van mijn bankrekening. Ik geef toe dat ik daar meer voor terugkrijg. Dat ik andere keuzes heb te maken, is nu een gevolg.

Creatief omgaan met geld is een ander gevolg wanneer de prijzen sneller stijgen dan het salaris. Ik probeer om mijn boodschappen op een andere manier in te kopen. Zo heb ik een Too Good To Go Box gekocht. Vervolgens heb ik bekeken welke producten ik nodig had om volwaardige maaltijden op tafel te kunnen zetten. De afgelopen week heb ik broccoli met pasta en chicken tenders gegeten waarvan de creme fraiche uit de box kwam.

Daarnaast heb ik mijn afschrijvingen onder de loep genomen. Een aantal omschrijvingen herkende ik niet. Die overschrijvingen heb ik teruggetrokken. Waardoor ik blijkbaar het Netflix-abonnement heb opgezegd. Oeps. Wanneer ik kritisch nar de kosten en baten kijk, maakt het niet uit. Erg vaak kijk ik geen Netflix meer. Hoewel de herfst eraan komt, zijn er andere manieren mogelijk om nieuwe series en films te kijken.

Lees ook mijn vorige column: gakkende ganzen

Een tweede krantenkop wat mijn aandacht trok, is: Tanken doet steeds meer pijn, vooral dieselprijs flink gestegen. Dat het pijn doet mag gezegd worden. Autorijden doe ik niet veel. De fiets is goedkoper en gezonder. Die gebruik ik voor kleine afstanden en boodschappen doen doe ik lopend. Daardoor hoef ik niet iedere week te tanken. Dat is positief.

Dat ik andere keuzes heb te maken, is nu een gevolg.

Mitchel Kleuver

Geld vliegt de bankrekening af nog voordat ik goed heb kunnen zien hoeveel ik had. Daar tegenover staat dat ik meer vrijheden ervaar dan eerst, omdat ik nu groter woon. Waar gaat het geld heen? Dat maakt veel impact. Al vraag ik me nog steeds af waar het naartoe verdwijnt.

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Linda schrijft 't op schreef:

  Mijn oudste dochter zou op zich zelf willen wonen, maar dat gaat tegenwoordig niet zo makkelijk

 2. Janet schreef:

  Ik merk ook zeker in mijn portemonnee dat alles duurder wordt, ik schrik soms van de prijzen die ik moet betalen voor boodschappen of andere dingen. Hierdoor ga ik ook steeds bewuster om met mijn uitgaven.

 3. nicole orriens schreef:

  Een bekende vraag Mitchel: waar gaat het geld heen. Maar het klinkt alsof je nu veel prettiger woont. Dus ik kan me voorstellen dat je dan liever wat zuiniger leeft in ruil voor meer wooncomfort.

  Houd je al een kasboek bij?

 4. Tessa schreef:

  Interessant om te lezen. Ik ben ook kritischer geworden bij het boodschappen doen

 5. Jouvence schreef:

  Herkenbaar helaas, ik vind alles echt belachelijk duur geworden. Wij huren particulier en daar betaal je ook echt de hoofdprijs voor. Ik doe mijn uitgaven tegenwoordig een stuk bewuster dan voorheen (heb ik het echt nodig? kan het ook anders?). Wat betreft series/films kijken > watchseries.id (online op je browser, staan vaak zelfs al bioscoop films op die nog draaien).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *