Waarom dagdromen heerlijk is | Column

Op ochtenden dat ik vroeg wakker ben en ik het bed nog niet uit hoef, leg ik mijn hoofd terug op het kussen. Het gebeurt dan dikwijls dat ik met gesloten ogen lig te fantaseren. Vrijdag was zo’n dag dat ik vroeg wakker was. Zo rond half zes keek ik op de wekker waarop ik direct mijn hoofd weer neerlegde en ik de deken verder omhoog trok. Na een tijd zag ik mezelf voor de tent zitten in Spanje. Samen met de hond van mijn beste vriendin. Die ik in een waterbak voor zijn bek zette. Waarom dagdromen heerlijk is, ga ik je vertellen. Blijf je verder lezen?

Beter problemen oplossen

Kinderen die dagdromen in de klas, worden vaak beschouwd als afwezig. Volwassenen die dagdromen zien hun dagen op kantoor voorbijvliegen. Uit het raam staren en even in gedachten verzonken zijn, werd gezien als iets vaags. Heb jij ervaren dat je uit een dagdroom werd gehaald? Ik wel. Bijvoorbeeld door boeken die in het klaslokaal op de grond vallen of de voordeurbel die je terugbrengt naar het nu. Door je gedachten verrast worden, is een mooi iets. En wist je dat het eigenlijk heel goed voor je is? Door onderzoeken is bekend geworden dat mensen die dagdromen beter zijn in problemen oplossen. Omdat ze het probleem laten rusten en er laten voor henzelf op terug komen. Dat is pas een levensles.

Waarom dagdromen heerlijk is

Onze dag bestaat voor zeker 25 tot 50 procent uit dagdromen. Daardoor zijn wetenschappers het erover eens dat het wel degelijk nut heeft om momenten vooruit te staren. Ik zie het als het ordenen van gedachten, maar ook om een regenboog te zien. Iets dat er niet altijd is. In je gedachten kan het allemaal wel. Fijn vind ik het om even met mijn gedachten te kunnen zijn. Al zou ik het met net zoveel liefde uit willen zetten. Ik lig in bed met mijn handen over elkaar en ogen dicht. Over je gedachten heb je weinig controle. Toch zeg ik je dat ik die dagdromen koester, omdat ik mijn nachtelijke gedachtedwalingen niet weet.

De hond van mijn beste vriendin neem ik niet mee naar Spanje, want dan mag ik nooit meer op visite komen 😉 als het zo goed is om te dagdromen, wil ik me vaker aan deze momenten overgeven. Ik vermoed zo dat het ook goed kan zijn voor mijn lijf en geest. Even op de bank met de ogen dicht. Een dalende hartslag zou van de rust goed zijn. Als ik morgen weer vroeg wakker ben, doe ik alsof ik in een tovenaarsduel zit.

Voor deze column heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen: petravandreumel.nl, happinez.nl en rtlnieuws.nl.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *