Waarom ontbossen we nog? | Column

Het Wereld Natuur Fonds heeft bekend gemaakt dat er in drie jaar tijd veel bossen verloren zijn gegaan. Er is zoveel bos verdwenen, dat dit een oppervlakte beslaat van tien keer Nederland. Ik kan mij niet voorstellen waarom we als mensen zoveel bomen willen kappen. Enkel en alleen voor stukjes grond om eten op te verbouwen, of om papier en karton te fabriceren. De landen waar het ontbossen het snelst gaan, liggen in Latijns Amerika, volgens de WNF. Per dag worden hier hectares omgezet tot landbouwgrond om te kunnen voldoen aan de vraag naar eten. Mede mogelijk gemaakt door ons, de Europese landen. In Nederland worden nieuwe bossen teruggeplant. Maar waarom ontbossen we nog? Goede vraag. 

Lees meer: Een boswandeling: relaxter kan het niet

Waar is het bos goed voor? 

Het aanplanten van nieuwe bossen heeft degelijk zin. Al dacht ik bij het begin van het schrijven daar anders over. Nieuwe bossen zorgen er namelijk voor dat de wortels water vasthouden, dat het stikstof zich niet goed kan verspreiden, maar nog veel belangrijker: het verkoelt. De laatste zomers waren ronduit heet waarbij er zelfs temperaturen van 40 graden zijn gemeten. Dat is echt niet goed voor Nederland. Laten we daarom bomen, struiken en bloemen bijplanten. Dat is niet alleen goed voor het vasthouden van water, maar ook voor de biodiversiteit. De vlinders, de bijen en de wespen. Oh nee, dat laatste toch maar niet. 

Waarom ontbossen we nog?

Waarom ontbossen we nog? 

Ontbossing wordt niet enkel gepleegd voor de landbouw of papier. Ook voor het aanleggen van wegen en de mijnbouw wordt de natuur opgeofferd. Het aanleggen van plantages is een andere reden. De mens wilt wat en om het te krijgen, moet de natuur wijken. De dieren die in deze gebieden leven, worden letterlijk bedreigd. Zij dienen zich terug te trekken. Terwijl hun leefgebied ernstig wordt verkleind door de mens. Dus waarom ontbossen we nog? Zijn er geen plekken langs grote steden waar een immens weiland kan worden gerealiseerd? Dan hoeft het niet ten koste te gaan van de Amazone, want dat is te kostbaar. 

Dat stukje bos, met die paar bomen, dat in Nederland wordt aangelegd. Ai, heeft dat eigenlijk nut op het wereldtoneel. Nee, maar we willen wel graag bananen en mango’s eten. De Westerse landen doen graag mee, maar plant even zelf die bomen terug, please. 

Lees ook: Warm als vuur binnenin | Gedicht

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Dat is een goede vraag, en ik kan er echt geen zinnig antwoord op bedenken. Ik heb altijd het idee dat we de bossen moeten behouden.

 2. De aarde heb je te leen, maar er wordt veel mee gedaan.

 3. Kiki hasselton schreef:

  Hmmmm, ik zou het je niet durven zeggen, bossen zijn onze gezondheid toch?!

 4. Jouvence schreef:

  Wat we in de Amazone kappen moeten we ook in dat gebied terug planten en niet hier, dat lijkt me niet zo zinvol namelijk.

 5. hippiemeisje schreef:

  en te bedenken dat ze ook letterlijk voor onze stuurstof zorgen, he…

 6. Renata schreef:

  Wespen daar ben ik inderdaad ook geen fan van, maar we hebben onze bossen meer dan nodig 🙂

 7. Janet schreef:

  Het zal misschien niet veel uitmaken, maar alle beetjes helpen toch? Denk ik dan maar haha.

 8. rachel schreef:

  ik vind het maar zonde 🙁 het is onze zuurstof toch. maar goed alles wat er nog staat dan maar koesteren voor zolang het duurt

 9. Mieke| Miek's Mind schreef:

  Een goede vraag waar ik zo het antwoord niet 123 op heb. Het is zeker zonde, maar soms nodig bij zieke bomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *