Waarom zwaaien mensen met hun sleutels? | Column

Het was een paar weken terug dat ik familie met hun sleutels zag zwaaien. En niet veel later ook collega’s die dat deden. Na observatie heb ik besloten dat ik het een gek gezicht vind. Met daarbij dat ik het niet goed snap. Dus dat is een klein onderzoek waard, want waarom zwaaien mensen met hun sleutels? Ik ben ook een keer met een sleutelbos gaan zwaaien. Maar ik kan je vertellen dat ik daarvoor te onhandig ben, want mijn scheenbenen zaten onder de krassen van de sleutels die er langsschaven. Geen goed idee.

Volgens mij kan het fenomeen van rondzwaaiende sleutels meerdere oorzaken hebben. De eerste is ADHD of een aanverwant hierop. De handen niet stil kunnen houden en daarom als een kind gaan zwaaien met de spullen die je vast hebt. Als het nou verf was geweest… Dan was er tenminste nog een Picasso in huis. Het tweede is simpelweg gewoon concentratieproblematiek met het gevolg: zwaaien met sleutels. Maar als je elke dag met je verzameling zwaait, wat een plekken moeten dat geven aan je polsen of op je benen, wanneer je een keykoord hebt. Je zou er andere dingen bij gaan denken.

Het laatste punt is misschien wel de meest erge: verveling. Waarom zwaaien mensen met hun sleutels dan? Zodat ze iets met de handen te doen hebben, maar dan kun je net zo goed je handen zelf zwaaien. Daar bereik je nog een dag of hallo mee. Is overigens ook veel minder pijnlijk dan de schaafvlekken. Toch geestig dat hetgeen dat als kind tegen je wordt gezegd, als volwassene niet meer geldt.
‘Zit eens stil.’
‘Hou op met wiebelen.’
‘Niet zo met je armen zwaaien.’

Lees ook: Column | Daar gaan mijn sleutels

Waarom zwaaien mensen met hun sleutels?

Helemaal erg is het als iemand de sleutelbos helemaal door de lucht laat draaien. Niet enkel een zwaai, maar 360 graden door de lucht. Dan is het oppassen dat je niet in de hoek loopt, want anders krijg je zomaar hoofdpijn. Het kleine onderzoek is geweest, maar eigenlijk is er geen conclusie. Mensen zwaaien met hun sleutels. Ik hoop maar niet dat deze per ongeluk loslaten, zodat ze hun bos in een put kunnen zoeken. Wie is dit al overkomen? Overigens nog een disclaimer om de column mee af te sluiten. ADHD, concentratieproblematiek of aanverwante problematiek is natuurlijk en heeft (weinig tot) geen verband met zwaaiende sleutels.

Uitgelichte afbeelding door the blowup op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

  1. Lindaschrijftop schreef:

    Goede vraag, ik zou niet weten waarom. Ik doe het niet.

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Je ziet inderdaad mensen wel eens met hun sleutels zwaaien. Leuk om eens na te gaan waar dit gedrag door komt Mitchel : )

  3. Tessa schreef:

    Als we met mijn oma ergens heen gingen en we gingen weer terug naar huis, pakte ze gelijk de sleutels. Ook al was het nog een uur rijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *