Written by 06:00 Column • 4 Comments

Wat betekenen cijfers nou echt? | Column

wat betekenen cijfers nou echt

‘De coronamaatregelen zijn opgeheven,’ zo luidt het de afgelopen twee weken. ‘Enkel de anderhalve meter afstand tussen elkaar bewaren blijft van kracht. Evenals het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer.’ Dit betekent dat winkelstraten weer vol mogen lopen en dat niet alleen. Ook mensen mogen zich weer laten vol laten lopen met alcohol, maar of dat nu helemaal de bedoeling is geweest. Dat vraag ik mij af. ‘Testen voor Toegang blijkt zo lek als een mandje, omdat er slechte controles worden uitgevoerd bij binnenkomst van festivals of in de kroeg. QR codes van negatieve testen worden onderling verspreid. Met succes. Zo blijkt. Wat betekenen cijfers nou echt? Dat lees je in mijn hersenspinsels hieronder.

De bestemmingscijfers daalden voor een aantal weken oprij. Voor het kabinet het belangrijkste signaal om versoepelingen door te voeren. Al hoor ik bij bekenden veel dat het ‘langzamer’ had gemogen. Met andere woorden: liever langer mondkapjes dragen en minder besmettingen dan wat we nu krijgen. Zaterdag 10 juli kwam het bericht dat er meer dan 10.000 positieve tests zijn afgenomen. In vergelijking met de 1127 besmetting van de week daarvoor. Als je het aan mij vraagt, geven deze cijfers een vertekend beeld. Jongeren hoeven geen klachten te ervaren en toch positief te testen. Wat ik wil zeggen, is dat het aantal mensen die COVID-19 kan overbrengen, altijd hoger ligt.

Lees meer: Dit gaat niet over het COVID-19-virus

Patiënt ontvangt COVID-19 vaccinatie

Een prik ieder jaar

Maatregelen worden nu aangescherpt, maar dat is te vergelijken met een vingernagel. Het stelt niets voor. Hoewel. Discotheken en nachtclubs zijn opnieuw gesloten en de horeca heeft middernacht als eindtijd. Hopelijk zijn deze verscherpingen genoeg. Wat betekenen cijfers nou echt? Het lijkt me meer een richtlijn of een maatstaaf dat vertelt in hoeverre het virus door Nederland heentrekt. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, zodat aan het einde van de zomer iedereen een eerste, of zelfs een tweede dosis heeft gehad. Vorige week was al op de televisie dat we waarschijnlijk ieder jaar een prik mogen ontvangen. Als het maar beschermd.

Lees ook: Voor de zon dans ik mijn dans | Gedicht

Wat betekenen de cijfers?

Richting, leidraad of een maatstaaf. Hoe je het noemt, maakt niet uit. In winkels lijkt het alsof er niets aan de hand is, omdat de rijen voor de kassa bijna hetzelfde zijn. Verjaardagen worden weer gevierd en bitterballen worden op het terras geserveerd. Testen met Toegang, we gaan zien hoe dit zich verder ontwikkelt. We vrezen met zijn allen voor onze vakantie, maar daar heb ik geen last van. Ik ben namelijk al geweest (nanana), zoals je hebt kunnen lezen in het vorige artikel. Als de mondkapjesplicht deze zomer maar niet terugkomt, want dat geplak met 30 graden is voor niemand leuk. Laten we ervoor zorgen dat de cijfers dalen en we 25 december met de familie aan een lange eettafel kunnen zitten. ‘De coronamaatregelen zijn opgeheven,’ zo luidt het dit najaar. Toch?

Uitgelichte afbeelding: Anton on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close